ANAF e victimă într-o schemă de phishing în care vă poate trage și pe voi

Google a inclus deja o avertizare pentru cei care accesează adresa de e-mail către care sunt redirecţionaţi pentru a completa date personale şi financiare, în urma unei notificări care ar proveni din partea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), informează Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO). 

„Agenţia Naţională de Administrare Fiscală avertizează utilizatorii asupra unei campanii de tip #phishing care foloseşte identitatea vizuală a instituţiei. Tentativa de păcăleală începe cu un SMS primit pe telefon, în care eşti notificat despre faptul că poţi revendica suma de 1.783,92 lei din impozitul pe venitul anual”, spun cei de la CERT-RO.

După accesarea acelui link, eşti redirecţionat către o pagină cu un formular unde sunt solicitate, în numele ANAF, un număr considerabil de date personale şi financiare (nume, prenume, data naşterii, adresa completă, CNP, serie ID, e-mail, telefon, număr card, data expirării şi CVV). S-au efectuat toate demersurile necesare blocării acelui site care găzduieşte această tentativă de păcăleală, iar Google a inclus deja o avertizare pentru cei care accesează acel link”, se precizează în informare.

În acest context, specialiştii CERT-RO sfătuiesc persoanele care deja au introdus datele solicitate să verifice tranzacţiile de pe contul bancar anexat cardului, pentru eventuale plăţi suspecte, să notifice acest lucru cât mai rapid băncii emitente a cardului, pentru a-l bloca şi emite altul, cu alte date, şi nu în ultimul rând să depună o plângere la cea mai apropiată secţie de Poliţie, în cazul în care au suferit pagube financiare în urma unui astfel de incident.

ANAF a precizat că în această perioadă contribuabilii pot cădea victime ale unei posibile fraude, în sensul că persoanele fizice recepţionează sms-uri sau email-uri, în care sunt informaţi că pot primi bani de la Fisc.

„Persoanele sunt sfătuite să acceseze un site, la care este disponibil un formular, în care sunt solicitate, în numele ANAF, date personale, inclusiv date ale conturilor şi PIN-urile acestora. Rugăm contribuabilii să nu acceseze site-ul din sms-urile primite şi, totodată, le reamintim că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală nu transmite informaţii nesolicitate prin sms, iar portalul oficial al instituţiei este www.anaf.ro !”, a precizat instituţia.

Numărul unic pentru atacuri cibernetice

De la începutul lunii mai a devenit operațional numărul unic 1911 prin care persoanele fizice, juridice şi instituţiile publice din România vor putea raporta incidentele de securitate cibernetică.

”Lansăm prin Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică un număr unic, 1911, apelabil din toate rețelele, la care vor putea fi raportate incidentele de securitate cibernetică de către persoane fizice, juridice și instituții publice, oferindu-li-se prin Call Center o asistență primară și consiliere pentru diagnosticare și remediere”, declara atunci ministrul Alexandru Petrescu.

Potrivit estimărilor recente, atacurile cibernetice prejudiciază anual economia globală cu 400 miliarde euro, iar impactul economic al criminalității cibernetice a crescut de cinci ori din 2013, fiind considerată o provocare pentru însăși securitatea internă a UE.

La nivelul Uniunii, 80% dintre întreprinderile europene s-au confruntat cu cel puțin un incident de securitate cibernetică în 2018, înregistrându-se o creștere a acestora cu 38% în toate sectoarele industriale.

În România, majoritatea alertelor procesate de Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (87,60%) se referă la sisteme informatice vulnerabile, compromise sau infectate cu diverse variante de malware, situație influențată și de nivelul scăzut al abilităților digitale individuale.

La nivelul anului 2018, în sistemul clasic al CERT.RO au fost înregistrate peste 1.200 incidente unice. ”Prin acest nou serviciu guvernamental, încurajăm în mod special notificarea informațiilor corespondente incidentelor de securitate cibernetică din partea IMM-urilor sau a cetățenilor, care sunt adesea afectați de campanii malițioase specifice (cum ar fi multiplele tipuri de scam/phishing, fraude care afectează utilizatorii din România – vishing, frauda cu suport tehnic fals, frauda cu vouchere, frauda cu bilete de avion, etc.) cu efecte negative majore în plan economic și personal”, a precizat Alexandru Petrescu, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.