Statutul juridic al mai multor consilieri din cadrul Consiliului General al Municipiului București (CGMB) îi plasează în zona de ilegalitate pe motive de incompatibilitate sau validare ilegală.
Cetățeanul.net a dezvpluit, trecent, faptul că, luând în derâdere legile țării dar și hotărârile irevocabile pronunțate de instanțele judecătorești, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) „găzduiește” nu mai puțin de cinci „aleși” incompatibili, deci ilegali: Viceprimarul Pîrvu, consilier general și membru în CA la Societatea Națională a Sării, Gabriel Tănase, bârna din ochii PNL, pedelistul Văduva, ubicuu dar și incompatibil, Mihai Voicu a călcat pe becul de la Radio, Bogdan Georgescu, un incompatibil aproape irevocabil.
Indiferent de formațiunea politică din care fac parte cei vizați, conform legii, primarul general, domnul Sorin Oprescu, ar fi trebuit să convoace de urgență CGMB-ul în ședință ordinară pentru reglementarea situației. Cadrul legal conferit de statutul de ședință ordinară este singurul în care se poate discuta și vota încetarea mandatelor consilierilor aflați în incompatibilitate.
„Fidel unui partizanat mai vechi, domnul Sorin Oprescu preferă să convoace pentru luni, 13 octombrie 2014, o ședintă extraordinară a Consiliului General. Practic, domnia sa demonstrează din nou că este implicat în campania electorală, încercând să apere astfel o majoritate politică constituită în jurul PSD ce include un consilier incompatibil și 6 consilieri validați într-o ședință ilegală”, explică alesul general liberal, Cornel Pieptea, pe blogul personal.
Cert este că, în cursul lunii septembrie 2014, toți consilierii generali au primit câte o amendă de 2.000 lei din partea Agenției Naționale de Integritate, pentru că nu a fost votată încetarea calității de consilier general în cazul a doi incompatibili.
„În data de 18.09.2014, ANI trimite o nouă adresă prin care solicită Consiliului General “încetarea exercitării funcției de consilier general conform art. 25 din Legea 176/2010” în cazul consilierilor incompatibili și în care informează asupra măsurilor ce urmează a fi luate în caz de neconformare: “Neaplicarea sancțiunii disciplinare sau neconstatarea încetării funcției publice, după caz, atunci când actul de constatare a rămas definitiv, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei, dacă fapta nu constituie infracțiune”, a explicat Pieptea.
Cu toate acestea, Consiliul General nu poate duce la îndeplinire cerința ANI întrucât legea nu permite inițierea unui proiect de hotărâre de încetare a mandatului unui consilier înainte de termen. Acest atribut aparține exclusiv Primarului General.
Legea nr. 393/2004, republicată și actualizată, prevede în mod expres modalitatea de constatare a încetării mandatului:
- În toate situațiile de încetare a mandatului înainte de expirarea duratei normale a acestuia, consiliul local sau consiliul județean, după caz, adoptă în prima sedință ordinară, la propunerea primarului, respectiv a președintelui consiliului județean, o hotărâre prin care se ia act de situația apărută și se declară vacant locul consilierului în cauză.
- Hotărârea va avea la baza, în toate cazurile, un referat constatator semnat de primar și de secretarul comunei sau orașului, respectiv de președintele consiliului județean și de secretarul general al județului. Referatul va fi însoțit de actele justificative.
„Convocând ședința extraordinară și nu ordinară, domnul Sorin Oprescu demostrează că este unul dintre promotorii stării de ilegalitate în care se zbate Consiliul General în ultimele luni de zile. Integritatea și transpareța în exercitarea funcțiilor publice sunt concepte necunoscute domniei sale, iar deciziile Agenției Naționale de Integritate îi sunt la fel de importante precum gheața unui muribund de frig”, a conchis liderul liberalilor din CGMB.
Cetățeanul TV