VIDEO. Ședință solemnă a Parlamentului dedicată relațiilor cu Israel

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, miercuri, în şedinţă solemnă comună consacrată marcării a 75 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte între România şi Statul Israel.

Şedinţa are loc cu prilejul vizitei oficiale a preşedintelui Parlamentului Statului Israel, Amir Ohana.

La şedinţă participă şi premierul Nicolae Ciucă.

Lucrările sunt conduse de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

Şedinţa a început cu intonarea imnului Statului Israel şi imnului României.

România a fost una dintre primele ţări care a recunoscut Statul Israel şi a făcut demersuri importante pentru a comemora Holocaustul, ceea ce demonstrează angajamentul de a combate antisemitismul, a declarat, miercuri, preşedintele Parlamentului israelian, Amir Ohana, prezent la Bucureşti, în şedinţa comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor.

„Aceasta şedinţă comună este, prin urmare, o expresie a prieteniei adevărate şi a legăturii foarte speciale dintre România şi Israel. Aceasta reprezintă, de asemenea, câteva premiere: prima dată în istorie când un vorbitor al Parlamentului Statului Israel se adresează într-o şedinţă comună a Parlamentului României, prima dată când mă adresez în orice Parlament în străinătate şi prima mea vizită în România. Deci, cu siguranţă, puteţi înţelege, prieteni, de ce sunt atât de mişcat şi onorat că mă aflu în faţa dumneavoastră astăzi”, a spus oficialul israelian.

Ţările noastre împărtăşesc interese economice şi geostrategice comune

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat că relaţia specială dintre România şi Israel trece dincolo de raţiunile de stat, fiind o relaţie bazată pe tradiţie şi pe un profund sentiment de prietenie şi de respect reciproc.

„Îndelungata colaborare între România şi statul Israel, cel mai apropiat aliat al ţării noastre în Orientul Mijlociu extins şi un partener de încredere al nostru la nivel global, se bucură de un succes constant. Cei 75 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte dintre ţările noastre stau mărturie în acest sens, iar faptul că domnul Amir Ohana a ales România pentru prima sa vizită oficială în calitate de preşedinte al Knesset-ului ne onorează şi întăreşte caracterul special a relaţiei dintre ţările noastre. Ţările noastre împărtăşesc interese economice şi geostrategice comune, dar relaţia specială dintre România şi Israel trece dincolo de raţiunile de stat, fiind o relaţie bazată pe tradiţie şi pe un profund sentiment de prietenie şi de respect reciproc. În egală măsură, acesta este rezultatul legăturii strânse pe care au ştiut să o creeze şi să o menţină cele două comunităţi, respectiv cetăţenii israelieni originari din România şi comunitatea evreiască din ţara noastră. Cultura şi istoria comunităţii evreieşti reprezintă un reper important şi o parte integrantă din istoria şi cultura noastră naţională”, a declarat Ciolacu în plenul reunit al Parlamentului.

El a menţionat că istoria ţării noastre păstrează amintirea faptului „că evreii, alături de ceilalţi locuitori ai acestor meleaguri, au contribuit fără ezitare la câştigarea marilor războaie” în urma cărora România şi-a dobândit independenţa şi suveranitatea.

„Amintindu-ne de aceşti eroi, aducem în atenţie diversitatea culturală şi modul profund în care aceasta face parte din identitatea statului român. Cunoaşterea tradiţiei şi istoriei comunităţii evreieşti reprezintă atât o modalitate de a onora trecutul, cât şi o formă de a construi un viitor mai bun al toleranţei, diversităţii culturale şi al societăţilor bazate pe respect reciproc. Remarc astfel cu satisfacţie faptul că România este un model regional pentru asumarea Holocaustului şi contracararea negării şi denaturării acestuia. La nivel politic există preocupare constantă pentru aducerea în atenţie a adevărului istoric.(…) Îmi doresc să dezvoltăm şi mai mult cooperarea dintre ţările noastre inclusiv la nivel economic. Este o temă la care vom reflecta împreună, români şi israelieni, atât în contextul dialogului instituţional, dar îmi exprim speranţa şi în contextul dialogului între reprezentanţi ai mediului antreprenorial”, a adăugat Ciolacu.

https://www.facebook.com/watch/live/?extid=NS-UNK-UNK-UNK-IOS_GK0T-GK1C&mibextid=2Rb1fB&ref=watch_permalink&v=247264347957067

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.