USR PLUS nu susține programul de 50 de miliarde de lei anunțat de Cîțu și Orban pentru primari

Dan Barna Dacian Ciolos USR - PLUS
Dacian Cioloș și Dan Barna

Liderii USR PLUS au decis să nu susţină noul Plan Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), anunţat la începutul săptămânii de liderul PNL Ludovic Orban şi de premierul Florin Cîţu. „Banii din PNDL 1 și 2 au ajuns în buzunarele baronilor locali. Nu vrem să fim părtași în replicarea unor practici de alocări discreționare de bani către clientela de partid și cu investiții fără cap care nu au dus nicăieri la dezvoltarea reală a zonelor rurale”, se arată într-un comunicat al USR PLUS.

USR PLUS a transmis că susține dezvoltarea localităților rurale din România, dar nu prin programe de tip PNDL care „înseamnă risipa banilor publici pe criterii politice”.

„În ciuda declarațiilor din spațiul public nu a existat un acord în coaliție pe acest program. USR PLUS susține organizarea unei dezbateri largi pe tema programului de dezvoltare locală pentru a nu repeta ceea ce a făcut PSD. Există deja o serie de recomandări EFOR de care trebuie să ținem cont pentru a avea rezultate. Inclusiv structurile autorităților publice locale trebuie să fie consultate cu privire la nevoile reale de investiții pe care le au în acest moment și de capacitatea locală de a susține aceste investiții” , precizează reprezentanții partidului.

„Având în vedere ceea ce s-a întâmplat cu PNDL 1 și 2, nu putem să ne bate joc în continuare de banii oamenilor, de aceea USR PLUS cere criterii foarte clare de acordare a banilor publici și un mecanism transparent de alegere a proiectelor care să nu depindă de pixul politic al ministrului Dezvoltării. Dezvoltarea locală se face doar cu cofinanțare locală pentru orice fel de investiție din bugetul național”, arată USR PLUS.

Programul naţional de investiţii „Anghel Saligny” va avea un buget de 50 de miliarde de lei şi se va întinde pe cel puţin 6 ani, a anunţat premierul Florin Cîţu.

„Astăzi, am avut în primă lectură un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru aprobarea Programului naţional de investiţii «Anghel Saligny», un program de investiţii pentru autorităţile locale prin care vom putea să implementăm asfaltare de drumuri, canalizare şi apă, program care va avea un buget de 50 de miliarde de lei şi se va întinde pe minim 6 ani de zile”, a declarat Cîţu, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.