Tanczos Barna: „Protecția mediului trebuie lăsată în afara bătăliilor politice ieftine”

Tanczos Barna ,sursa: Facebook

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, susține că protecţia mediului trebuie lăsată în afara bătăliilor politice ieftine şi că, în prezent, nu există o cantitate semnificativă de deşeuri transportate din râurile din România către Ungaria.

Reacția ministrului vine după ce trei politicieni ai partidului de opoziţie Jobbik au protestat în faţa ambasadei României de la Budapesta cu saci de deşeuri comunale, spunând că râurile transportă în Ungaria deşeuri din ţara vecină vreme de mai multe decenii.

„Problema poluării râurilor este o problemă reală care trebuie combătută cu soluții concrete. În ultimii doi ani, atât la nivel diplomatic, cât și la nivelul specialiștilor din România și Ungaria, am lucrat la găsirea acestor soluții pentru a stopa fenomenul poluării râurilor transfrontaliere. Rezultatul: în prezent nu există o cantitate semnificativă de deșeuri transportate din râurile din România către Ungaria”, a scris ministrul Mediului, într-o postare pe Facebook.

Potrivit acestuia, Ministerul Mediului lucrează în continuare pentru a menţine râurile curate. Astfel, specialiștii de la Apele Române au dezvoltat o soluție integrată pentru eliminarea deșeurilor plutitoare de pe cursurile de apă din vestul țării.

Anul trecut la Tulca a fost pus în funcțiune primul colector de deșeuri, iar anul acesta a fost inaugurat cel de-al doilea sistem la Oradea, instalat pe cursul Crișului Repede. Alte patru colectoare de deșeuri vor fi instalate anul aceste din totalul de zece astfel de sisteme.

„La propunerea Ministerului Mediului, Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență care prevede că arderea, incendierea sau îngroparea deșeurilor constituie infracțiuni și se vor pedepsi cu închisoare de la trei la cinci ani. În plus, am clarificat, în lege, definiția abandonării deșeurilor, pentru care amezile se pot ridica la 20.000 de lei pentru persoane fizice și 70.000 de lei pentru persoane juridice.

Am inițiat campania Curățăm România! pentru că dorim să schimbăm modul în care factorii de decizie și cetățenii se gândesc la gestionarea deșeurilor. În primele săptămâni ale campaniei Apele Române au organizat mai mult de 300 de acțiuni de ecologizare prin care au adunat mai mult de 131 de mii de kilograme de deșeuri de pe cursurile râurilor.

Lucrăm la implementarea Sistemului de Garanție-Returnare prin care încurajăm ca ambalajele să fie returnate în magazine și să ajungă ulterior la reciclare”, a mai adăugat ministrul Mediului.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.