Simion a convins-o pe Deca! Ce spune ministrul despre uniforma la şcoală!

Uniforma şcolară poate fi o opţiune atâta timp cât nu devine instrument de excluziune, a declarat, joi, ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

CITEŞTE ŞI: Probleme URIAŞE pentru George Simion: Instanţa Supremă a decis redeschiderea dosarului!

„Uniforma şcolară poate fi o opţiune câtă vreme ea nu devine instrument de excluziune. Deci nu cred că putem impune copiilor, care au garantat dreptul la educaţie, să cumpere o uniformă atunci când familiile lor nu-şi pot permite. Deci uniforma poate fi un instrument pentru a nu avea diferenţieri din punct de vedere social, dar aceasta, când copiii nu-şi pot permite, să fie asigurată, ca dreptul la educaţie să fie garantat”, a declarat Ligia Deca, la o conferinţă de presă.

AUR a depus la Senat un proiect de lege privind reintroducerea uniformelor școlare în învățământul preuniversitar. Inițiativa îi are ca inițiatori pe deputații George Simion și Lilian Scripnic.

Modele uniformelor

„În învățământul preuniversitar de stat și privat, este obligatoriu portul uniformei școlare de către elevi. Pentru fiecare unitate școlară, modelele uniformelor și ale semnelor distinctive, se stabilesc de către consiliul de administrație împreună cu consiliile profesorale, cu consultarea reprezentanților elevilor, și cu acordul consiliului reprezentativ al părinților”, potrivit proiectului de lege.

Inițiatorii prevăd că, pentru procurarea uniformelor școlare, în funcție de situația materială a familiei sau a susținătorilor legali, elevilor li se poate acorda, la cerere, bursă de ajutor social pentru achiziționarea acestora, iar bursele se asigură anual de la bugetul de stat din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, aprobate cu această destinație, prin bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale.

Proiectul prevede și că modelele uniformelor și ale semnelor distinctive vor fi comunicate Direcției Generale de Poliție a Municipiului București sau inspectoratului de poliție județean și Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București ori inspectoratului de jandarmi județean.

Legea ar urma să intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2023.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here