Rareş Bogdan, scandal cu USR din cauza infractorilor din funcţii publice: S-au trezit cu sacii în căruţă!

Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan scrie despre votul fără penali de marţi, din plenul Camerei Deputaţilor, că proiectul PNL se referă la toate infracţiunile cu intenţie, pe când proiectul USR doar la cele contra persoanei şi minori, astfel că USR a plecat pe un drum cu proiectul lor şi s-au trezit cu sacii în căruţă.

CITEŞTE ŞI: Rareş Bogdan a intrat în gura lui Iohannis: L-a luat puţin valul!

Am propus reglementarea în acest fel, prin îmbunătăţirea proiectului USR, în sensul că cei condamnaţi pentru infracţiuni cu intenţie nu pot depune candidaturi şi nu pot fi aleşi nici la locale, nici la parlamentare, nici la prezidenţiale, spune europarlamentarul PNL.

„Fără penali în funcţii publice devine astăzi realitate! Vocea românilor devine litera de lege prin proiectul legislativ iniţiat în 2017 de PNL (Alina Gorghiu – unic iniţiator principal – plx 480/2017). Criteriile de integritate propuse de colega mea datează din 2015 chiar, iar eu am fost primul ziarist care a dus o campanie pe această idee. Proiectul care a primit undă verde de la Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor prevede că nu pot candida şi nu pot fi aleşi în alegerile parlamentare şi prezidenţiale persoanele care la dată depunerii candidaturii nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege, condiţiile prevăzute la art.37 din Constituţie pentru a fi alese, şi persoanele care la dată depunerii candidaturii au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, dacă nu a intervenit reabilitarea,amnistia postcondamnatorie”, a scris europarlamentarul pe Facebook.

Au fost două proiecte

RareşBogdan precizează că acesta a fost cuprins în ordinea de zi a plenului CD, camera decizională, alături de un proiect al USR (plx 535/2021), care prevedea că nu pot fi aleşi în alegerile parlamentare şi locale, persoanele condamnate definitiv pentru infracţiuni contra vieţii, contra libertăţii persoanei, contra libertăţii şi identităţii sexuale şi rele tratamente aplicate minorului.

„La acest proiect, Gabi Horga şi Diana Morar au avut un amendament admis în comisia raportoare vizând faptul că aceste persoane nu pot nici depune candidaturi. După cum se poate uşor observă, iniţiativa USR nu viza tema Fără penali, ci tema pedepsirii infractorilor sexuali ai minorilor, o tema ce o rostogolesc în acest moment în mai multe iniţiative în parlament”, spune Rareş Bogdan.

Potrivit prim-vicepreşedintelui PNL, „pe plen, pe aceeaşi ordine de zi, existau două proiecte cu obiect parţial suprapus din două perspective: proiectul PNL viza alegerile prezidenţiale şi parlamentare, iar proiectul USR cele parlamentare şi locale”.

„Proiectul PNL se referă la toate infracţiunile cu intenţie, pe când proiectul USR doar la cele contra persoanei şi minori, practic acestea fiind subsumate celor menţionate de PNL, întrucât sunt săvârşite şi acestea cu intenţie. Per a contrario, dacă s-ar fi adoptat proicetul USR, de exemplu, un talhar avea drerptul să candideze şi să fie ales”, precizează Rareş Bogdan.

El mai arată că, „iniţial, propunerea grupului PNL a fost de respingere a proiectului USR întrucât ar avea acelaşi obiect, însă am atras atenţia că nu este acelaşi obiect întrucât proiectul USR trateza şi alegerile locale, pe când proiectul PNL, doar cele prezidenţiale şi parlamentare. În schimb proiectul USR era incomplet întrucât nu acoperea sfera tuturor infracţiunilor săvârşite cu intenţie, astfel că trebuia să preia formă din proiectul PNL”.

„Am propus reglementarea în acest fel, prin îmbunătăţirea proiectului USR, practic în acest fel schimbând total obiectul sau avut în vedere de iniţiatori şi realizând prin schimbare legiferarea ideii Fără penali, în sensul că cei condamnaţi pentru infracţiuni cu intenţie nu pot depune candidaturi şi nu pot fi aleşi nici la locale, nici la parlamentare, nici la prezidenţiale”, spune europarlamentarul PNL.

Retrimiterea la comisii

El menţionează că procedural au solicitat scoaterea de pe OZ la plen, retrimiterea în comisii, unde au făcut propunerea de amendare a proiectului USR după ce au purtat discuţii cu ei şi asigurându-se de exactitatea textului convenit în formă în care a fost supusă votului la plen, unde proiectele au fost votate în unanimitate, mai puţîn un vot contra.

„Practic, USR a plecat pe un drum cu proiectul lor şi s-au trezit cu sacii în căruţă realizându-se cel mai mare obiectiv promovat de ei, fără contribuţia lor. Nu sperau ei aşa ceva vreodată, astfel că nu e cinstit să is aroge merite pentru că fără PNL şi plx 480/2017 al PNL, făcut înainte de a promova ei iniţiativa cetăţenească Fără penali, erau fix zero barat cu proiectul lor ce viza alt obiect public (condamnarea infractorilor sexuali cu minori). Le felicit pe colegele mele Diana Morar, Alina Gorghiu şi Gabriela Horga, alături de ceilalţi colegi!

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, în calitate de for decizional, proiectul de lege prin care s-a extins interdicţia de a fi ales consilier local, consilier judeţean, primar, preşedinte al consiliului judeţean ori senator sau deputat şi la persoanele condamnate definitiv pentru comiterea de infracţiuni contra vieţii, contra libertăţii persoanei, privind traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile, contra libertăţii, integrităţii sexuale şi de rele tratamente aplicate minorului, daca nu a intervenit reabilitarea judecătorească sau nu a fost împlinit termenul de reabilitare. Legea merge la promulgare.

„Proiectul acesta s-a născut din dorinţa de a proteja copiii şi l-am lucrat împreună cu Salvaţi copiii, după ce am văzut cu toţii, anul trecut, cum un primar care a întreţinut relaţii sexuale cu o fată de 13 ani, vreme de trei ani, a fost reales într-o funcţie. Şi zilele acestea, am văzut mare scandal cu un deputat. În lipsa acestei legi, astfel de oameni pot fi în continuare în fruntea comunităţilor şi, mai rău, în fruntea ţării. Legea adoptată astăzi, la propunerea USR, stabileşte interdicţii clare. Violatorii de copii şi corupţii nu au ce căuta în funcţii. Astăzi, s-a auzit o voce clară din Parlament: Fără penali în funcţii publice! Legea va merge la promulgare la preşedinte, sperăm să aibă zero toleranţă faţă de penali şi legea să intre cât mai rapid în vigoare”, a declarat deputata USR Diana Stoica, unul dintre iniţiatorii legii.

REPER a transmis, de asemenea, că tuturor persoanelor condamnate pentru orice infracţiune săvârşită cu intenţie le este interzisă participarea în alegeri.

„Iniţial, proiectul prevedea interzicerea participării în alegeri a tuturor persoanelor condamnate pentru infracţiuni contra minorilor (viol, pornografie, trafic, vătămări corporale grave etc.), până la reabilitare. Proiectul de lege a fost conceput de deputatul Cătălin Teniţă (REPER) şi depus împreună cu deputata Diana Stoica (USR) în 2021”, a spus Teniţă.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.