Președintele Iohannis: Nu există niciun indiciu concret că ar exista altă ţintă decât Ucraina. Flancul estic trebuie consolidat

Președintele Klaus Iohannis susține că Flancul Estic al Alianței Nord-Atlantice trebuie să fie puternic, deoarece o apărare puternică „este singura garanţie pentru noi, pentru întreaga Europă” în fața agresorului – Rusia.

„Am subliniat atât în cadrul NATO cât și al Consiliului European că Flancul Estic trebuie consolidat, fiindcă agresorul este Rusia şi Flancul Estic trebuie să fie puternic. O apărare puternică pe Flancul Estic este singura garanţie pentru noi, pentru întreaga Europă.

Nu suntem singuri, avem vecini, avem parteneriatul estic. Pentru noi, Moldova este foarte importantă, ne preocupă, îi ajutăm și îi convingem și pe alții să facă același lucru. Astăzi am avut o serie întreagă de discuții în care am explicat de ce trebuie să ajutăm Moldova, care sunt problemele acolo și cum putem să ajutăm. Este într-o situație similară și Georgia. Este într-o situație complicată vestul Balcanilor”, a declarat Klaus Iohannis, în cadrul unei conferințe de presă la sfârșitul unei zile a întâlnirilor liderilor europeni, NATO și G7.

Liderii NATO au decis joi, la Bruxelles, să trimită 40.000 de soldați pe flancul estic, împreună cu mijloace aeriene și navale, precum și înființarea a patru grupuri de luptă multinaționale suplimentare în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia.

„Este important pentru noi în România pentru că Flancul Estic este relativ mai puțin populat în partea Mării Negre și asta ne-a îngrijorat. De aceea am solicitat în continuu să avem o prezență permanentă și acest grup de luptă va constitui o prezență aliată permanentă la noi la Marea Neagră. Prin aceste mișcări pe care le facem clar România va fi mai bine apărată, dar după părerea mea și a noastră nu trebuie să ne oprim aici, ci trebuie să facem un plan pe termen lung pentru a face Flancul Estic mult mai solid și bine apărat”, a mai spus Iohannis.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.