duminică, septembrie 8, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăPoliticăNicușor Dan, susținut de “Statul Paralel” prin favoruri politice și finanțarea campaniei...

Nicușor Dan, susținut de “Statul Paralel” prin favoruri politice și finanțarea campaniei electorale

-

Nicușor Dan, primarul general al Bucureștiului, este în centrul unui nou scandal. Edilul Capitalei este acuzat că beneficiază de sprijinul așa-numitului „Stat Paralel” prin intermediul unor oameni politici cu legături cu foști membri ai serviciilor de informații.

Nicușor Dan, de la partid anti-sistem la partid făcut de sistem

Intrat în campania electorală din 2012 drept candidat independent sub deviza „Primul dușman e clasa politică” și cu mesaj declarat anti-politicieni, Nicușor Dan a pierdut lupta, în acel an, pentru funcția de primar al Capitalei, luând doar 9% din voturile bucureștenilor.

„Ne adresăm unei întregi categorii de oameni care este dezamăgită de felul în care s-a făcut politică până acum și, în special, în București, ne adresăm acelor nuclee de cetățeni care au început să lupte pentru drepturile lor. (…) Vom continua lupta cu administrația publică din București.” Declara Nicușor Dan în 2015.

Profitând de o nouă decizie a Curții Constituționale a României prin care un partid politic poate fi înființat de numai trei membri, Nicușor Dan a devenit, pentru campania din 2016, președintele noii formațiuni Uniunea Salvați România (USR).

Încă din acel moment, au fost voci care au vehiculat ajutorul primit de actualul edil al Capitalei de la “Statul Paralel”, mai precis de presiunea exercitată de reprezentanți ai serviciilor secrete asupra membrilor Curții Constituționale.

Campania din 2016 a lui Nicușor Dan, subiect de scandal cu fondurile “Statului Paralel”

În timpul campaniei electorale din 2016, au existat, în spațiul public, declarații care catalogau USR drept „partidul serviciilor”, iar finanțarea campaniei electorale a lui Nicușor Dan era susținută prin fonduri ale “Statul Paralel”.

Mai mulți politicieni și foști șefi ai serviciilor de informații au susținut că partidul era un vehicul politic pentru a introduce agenți acoperiți în Parlament. Nume precum Cozmin Gușă, Dan Andronic și Alina Mungiu l-au asociat pe generalul Florian Coldea, fostul șef al SRI, cu formarea acestui partid. Miron Mitrea a afirmat că USR a fost creat cu un software importat de Coldea din SUA.

„Oare acum, oamenii din Uniți Salvăm își dau seama cât de penetrați au fost de servicii? Își amintesc cum au alergat după semnături în 2012? Rememorează cumva cum domnul Nick a jucat atunci? Înțelegem oare azi că miza majoră a serviciilor este ca domnul Nick să iasă? Ceva, nu conteaza ce… Dar să iasă? Și acum acum, în liniștea ultimei săptămâni, înțelegem cum „unii” au jucat demult, de prin 2011, cu domnul Nick și au eliminat tot (Bușoi, Orban… Predoiu nu se pune, el se auto-elimină la ordin). Bătălia la București, după o strategie total cretină a serviciilor de a juca la alegerile locale, este fundamentală”, preciza pe Facebook, colonelul (r) Daniel Dragomir, fost șef în Direcţia Generală de Prevenire şi Combatere a Terorismului.

„Până la urmă, din ceea ce face până acum este cam cel mai bogat candidat din Bucureşti. Dacă mergeţi în Bucureşti este împânzit de corturile domniei sale, are cât toate partidele la un loc şi a spus că dânsul nu este sponsorizat de oameni de afaceri, şi eu spun că nimic nu e rău în asta, că se respectă legea, dar că va spune numele celor care îl sposorizează prin 2017, că aşa s-a înţeles cu ei.” Afirma Vasile Blaga, copreședinte PNL, în aprilie 2016.

„Sistemul nu mai are încredere nici în PSD, nici în PNL, şi atunci şi-au făcut partidul lor. De ce nu vă uitaţi la programul lansat de USR? Aţi văzut ceva despre drepturi şi libertăţi fundamentale acolo? Nu. Aţi văzut ceva despre reducere bugetului să zic la SRI sau la SIE?” declara Victor Ponta.

În alegerile locale din 2016, USR nu a obținut funcția de Primar al Capitalei, reușind însă să depășească PNL la numărul mandatelor în Consiliul General al PMB. Dată fiind lovitura primită de liberali, președintele Klaus Iohannis a anunțat trecerea lui Florian Coldea în rezervă, fără să-i laude în vreun fel activitatea sau măcar să-i acorde a patra stea de general.

Cuplul Orban, Trăilă, Coldea, „păpușarii” lui Nicușor Dan?

În 2020, Ludovic Orban, premier PNL la acel moment, a anunțat susținerea lui Nicușor Dan la Primăria Capitalei, chiar înainte ca partidul să își dea acceptul. Orban a declarat că, după discuțiile cu Nicușor Dan, a decis să îl propună pe acesta candidat la primăria Capitalei, susținut de PNL. Ulterior, în mandatul lui Nicușor Dan, Orban și-a adus oamenii de încredere în echipa acestuia, iar în spațiul public au apărut, din nou, acuze.

Un exemplu de controverse legate de mandatul lui Nicușor Dan este legat de licitația pentru achiziția a 100 de tramvaie, inițiată în mandatul Gabrielei Firea și câștigată de firma turcească Durmazlar.

Licitația a fost contestată și anulată în favoarea Astra Vagoane Arad. Cristina Trăilă, fostă soție a avocatului Doru Trăilă și avocată a Astra Vagoane, a anunțat pe Facebook semnarea contractului pentru cele 100 de tramvaie.

Nicușor Dan, politician, și generalul Florian Coldea, fost prim-adjunct al directorului SRI, ar trebui să reprezinte, în mod normal, două domenii distincte ale societății românești: politica și serviciile de informații. În spațiul public apar însă, frecvent, informații care sugerează altceva.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Alfred Bulai a făcut infarct, în arest. A fost transportat de urgență la spital

0
Alfred Bulai a fost dus de urgență din Arestul Central la Spitalul Universitar, după ce a acuzat stări de rău. El ar fi suferit un infarct. Medicul centrului de arestare în care se afla sociologul Alfred Bulai a observat că...