Năstase îi dă dreptate lui Dîncu în fața lui Iohannis

Adrian Năstase
Adrian Năstase

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a discutat, luni, cu ministrul Apărării, Vasile Dîncu la Palatul Victoria, una dintre temele abordate fiind „calibrarea comunicării publice„ la nivelul MApN în context guvernamental, a afirmat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

Vasile Dîncu a declarat pe 8 octombrie că negocierea reprezintă singura şansă pentru ca Rusia să facă pace cu Ucraina.

„Războiul va mai continua, (…) singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia. Sigur, e vorba de o negociere complexă. (…) Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia. Singură, Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să îşi permită să-şi asume (…) pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă de teritorii. Ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”, a declarat Dîncu la Prima TV.

În urma acestei declarații, președintele Iohannis l-a criticat pe ministrul Dîncu, trimitându-l să citească revista presei.

Apoi, prim-ministrul Ciucă a declarat că îl aşteaptă pe ministrul Apărării, Vasile Dîncu, să revină în ţară de la reuniunea ministerială a NATO pentru a avea „o discuţie foarte deschisă” despre opinia acestuia cu privire la războiul din Ucraina.

Înainte de întâlnirea de luni dintre Ciucă și Dîncu, Adrian năstase i-a luat apărarea ministrului Apărării.

„Dîncu și-a permis să spună un lucru de bun simț”

„Nu mi-a plăcut felul în care Iohannis l-a atacat pe Dîncu, care și-a permis să spună un lucru de bun simț: Ucraina nu poate, la forța pe care o are în momentul de față, să negocieze cu un gigant care este Rusia și ar avea nevoie de un format mai mare, care să includă și alte mari puteri, Statele Unite, poate China ș.a.m.d. Plus un lucru de bun simț, în ceea ce privește cedări teritoriale poți să nu accepți ideea asta. Poți să-i lași pe ucraineni să ducă războiul până vor pierde nu doar 20 la sută din teritoriu, ci 50 la sută din teritoriu. E posibil lucrul ăsta. Și îi lași de capul lor, pentru că ei nu au cum să mai iasă singuri din acest tunel în care au intrat.

Cum ar suna să iasă la televizor președintele Ucrainei să spună: „Copii, nu am judecat foarte bine povestea asta, și riscurile, și problemele, și forța noastră, și capacitatea de ajutor din Occident. Băieții ăștia când se apropie iarna și încep să aibă probleme, încep să spună: Bă, poate și rușii au avut niște motive. Și lucrurile încep să se schimbe”.

Ei, poate să iasă Zelenski să spună așa ceva? Nu! Deci, e ceea ce spunea Kissinger la un moment dat, că, până la urmă, Crimeea ar trebui recunoscută ca teritoriu pentru ruși. Iar Iohannis spune: Domne, nu ne amestecăm, că nu vrem să supărăm Ucraina și pe americani.

 Bun, americanii sunt fericiți, vând armament, iarăși mai trimit acolo, deși văd că europenii încep să spună că nu prea mai sunt muniții. Trebuie din nou să cumpărăm muniții, în loc să cumpărăm gaz, petrol ș.a.m.d. Vor fi probleme foarte mari și asta din lipsă de viziune.

Deci nu mai putem nici să discutăm despre aceste formule, despre aceste variante? Iar președintele îi spune lui Dîncu să citească revista presei ca să poată să vorbească despre acest conflict? Eu credeam că Dîncu citește rapoartele de la Serviciul de Informații al Armatei. Și că are suficiente date pentru a spune ceea ce a spus. Și eu cred că avea dreptate de data asta. Nu poți să vii ca președinte să dai cu bățul peste degetele ministrului Apărării în fața publicului ca să devii tu simpatic pentru americani”, a spus Adrian Năstase la Marius Tucă Show.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.