Ministrul Transporturilor: S-a terminat cu şantajul practicat de unii constructori asupra companiilor de stat care derulează proiecte publice

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, sursa: FB
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, sursa: FB

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, anunță că „s-a terminat cu șantajul practicat de unii constructori asupra Companiilor de stat care derulează proiecte publice”. Rezilierile contractelor pun acele firme pe o „listă neagră”. Ele nu vor mai putea participa la licitații ale statului român, a avertizat acesta.

„Acum certificatele negative se eliberează şi în faze intermediare, potrivit recentelor modificări din legislaţia achiziţiilor publice. Aceste prevederi se aplică inclusiv contractelor în derulare. Astfel, evităm să mai stăm doi ani pentru a avea un nou constructor şi rezolvăm situaţia în maximum trei luni şi jumătate!”, a scris ministrul, pe Facebook

Pe șantierele Drumului de legătură cu A1 și VO Timișoara Sud este un ritm de lucru scăzut, spune Grindeanu.

„Ambele vor intra în procedurile prevăzute de noile prevederi ale legii achizițiilor publice: constructorii vor fi notificați de 3 ori, dacă nu progresează se ajunge la reziliere! Nu îmi doresc să ajungem la aceasta, dar nu pot asista pasiv la pierderea banilor europeni deoarece anumite companii nu își respectă contractele”, spune ministrul.

Potrivit acestuia, firma italiană Tirrena Scavi are întârzieri și pe VO Timișoara Sud și pe Tronsonul 1 al Drumului Expres Craiova-Pitești. „Vom mai discuta, din nou, cu ei chiar săptămâna viitoare. Dacă nu se mobilizează riscă să se îndrepte spre noua procedură de reziliere”, avertizează Grindeanu.

„Despre Varianta de Ocolire Timișoara Vest: nu mai avem timp să asistăm la discuțiile interminabile dintre CJ Timiș și Primăria Timișoara! Am decis ca proiectul să fie derulat de CNAIR.Am reluat procedurile pentru lansarea în licitație a Lotului 2 (secțiunile E și D) ale autostrăzii Lugoj-Deva. Voi urmări foarte atent toate termenele pentru construcția acestei secțiuni cu tunele din zona Margina-Holdea care este finanțată prin PNRR”, subliniază Grindeanu.

La începutul săptămânii viitoare vor începe procedurile pentru relansarea contractului privind realizarea Studiului de Fezabilitate necesar Drumului Expres Craiova-Lugoj.

„Licitația anterioară pentru realizarea acestui Drum Expres prevedea o perioadă de 4 ani pentru realizarea Studiului de Fezabilitate. După ce licitația a ajuns la final, câștigătorul a fost contestat și CNSC a cerut reevalurea atribuirii. Să lansezi 250 km într-un singur contract și să pui un termen de 4 ani pentru un SF, arată că nu vrei de fapt să realizezi acest proiect!

Acum, contractul va fi lansat în licitație pe loturi, de la Filiași la Lugoj și va dura maximum 2 ani. Este decizia corectă.În ceea ce privește discuțiile pentru autostrada Timișoara-Belgrad, acestea au fost amânate deoarece în Serbia au avut loc alegeri. Păstrăm legătura, prin Ambasada noastră de la Belgrad, și, în momentul în care partea sârbă va desemna un partener de discuții, vom stabili o întâlnire. Banatul are nevoie de aceasta legatură rutieră”, precizează ministrul.

În ceea ce privește aeroportul de la Timișoara Contractul pentru noul terminal este finanțat din fonduri europene (prin POIM, care se termină la finalul anului 2023).

„Vreau să fie semnat cât mai rapid contractual, iar cei de la aeroport și constructorul să finalizeze lucrările până la jumătatea anului viitor! Este o cursă contra-cronometru pentru a cheltui suma de un miliard de euro încă disponibilă, prin POIM, pentru proiecte de infrastructură. Până la jumătatea anului viitor vom cheltui toți banii europeni alocați prin programele anterioare! Suntem acum la 80% grad de absorbție”, spune Grindeanu.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.