Ministrul Sportului vrea ca 40 la sută din sportivii unei echipe să fie români. Președintele CNCD: „Ar fi o discriminare!”

Ministrul Sporturilor, Eduard Novak, vrea ca minimum 40 la sută din totalul sportivilor prezenţi pe teren în timpul meciurilor oficiale să fie români. Măsura va intra în vigoare chiar din acest an.

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a semnat ordinul care stabileşte obligativitatea unei ponderi de participare de minimum 40% a sportivilor români, din totalul de sportivi participanţi la competiţiile sportive naţionale oficiale, în sporturile de echipă.

Ministrul Eduard Novak spune că decizia a luat-o după ce s-a sfătuit cu federaţiile sportive naţionale.

„După ce m-am sfătuit cu toate federaţiile sportive, am emis un ordin de ministru privind ponderea de participare a sportivilor de performanţă români la nivel de seniori şi juniori la toate competiţiile sportive naţionale oficiale. Astfel, începând cu sezonul competiţional 2022-2023 această pondere nu poate fi mai mică de 40% din totalul sportivilor participanţi care pot evolua în teren pe parcursul unui meci pentru fiecare echipă. Deci minimum 40% dintre sportivii prezenţi pe teren în timpul meciurilor oficiale trebuie să fie români. Iar federaţiile sportive naţionale au obligaţia să respecte prevederile acestui ordin de ministru. Este o decizie care va ajuta cu siguranţă selecția petru echipele naţionale ale României la sporturile de echipă. Mulţumesc tuturor federaţiilor pentru susţinerea acestei decizii şi succes în implementarea ei”, a explicat Eduard Novak.

Pe de altă parte, Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a declarat că nu se poate introduce o astfel de regulă pentru că s-ar încălca principiul liberei circulații în UE și s-ar crea o discriminare pe criteriul de cetățenie, potrivit Digi 24.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.