Iohannis, avertisment pentru diplomaţi: Avem de gestionat riscuri multiple!

FOTO: Presidency.ro
FOTO: Presidency.ro

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis marți, șase septembrie 2022, un mesaj cu prilejul Reuniunii Anuale a Diplomației Române.

CITEŞTE ŞI: Iohannis, scandal la început de an şcolar: Reforma educației din România nu înseamnă doar o lege!

Președintele României, Klaus Iohannis, a făcut o declarație în care a amintit că s-au împlinit 160 de ani de la înființarea Ministerului Afacerilor Externe, MAE. Așadar, el a decis să felicite întregul personal care activează în cadrul MAE și contribuie la creșterea securității și bunăstării cetățenilor români.Iohannis a continuat să spună că anul în curs a pus întreaga lumea în fața unor evenimente care amenință direct pacea și securitatea internaționale. Politicianul s-a referit la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Cum s-a implicat România în războiul din Ucraina

Liderul României susține că țara noastră a avut contribuții solide, credibile și vizibile la nivel regional, european și internațional. Așadar, România s-a implicat și continuă să se implice activ și consecvent în acțiunile de reacție față de agresiunea Rusiei la adresa ordinii globale. În plus, țara noastră s-a implicat pe toate palierele: politic, diplomatic, securitar și umanitar, prin mobilizarea exemplară la nivelul societății românești.

Rol important al diplomaţiei

Așadar, președintele României consideră că diplomației române îi revine mai ales astăzi, un rol important în evaluarea permanentă și rapidă a noii realități geostrategice.

„Avem de gestionat riscuri multiple, dar am arătat că avem capacitatea de a ne apăra interesele. Iar în perioada următoare trebuie să continuăm să facem asta la fel de profesionist – mă refer în primul rând la planul securitar, în sens larg, fie că vorbim despre cadrul de securitate al NATO și la nivelul Uniunii Europene, fie despre cel legat de asigurarea securității energetice, prin accesul la resurse, investiții și prețuri accesibile pentru cetățeni, sau despre planul securității alimentare”.
România continuă demersurile pentru aderarea la Spațiul Schengen

În perioada următoare. Iohannis a precizat că este necesar ca MAE să continue activ demersurile de atingere a obiectivelor majore la nivel european. Astfel, este pus accent pe aderarea României la Spațiul Schengen și finalizarea Mecanismului de Cooperare și Verificare.

În același timp, România salută acordarea statutului de candidat Ucrainei și Republicii Moldova și recunoașterea perspectivei europene a Georgiei, la reuniunea Consiliului European din iunie. Președintele consideră că aceste decizii au reprezentat reafirmarea valențelor strategice ale extinderii. De asemenea, el a adăugat că împreună cu toate statele europene trebuie să susțină parcursul european al acestor state, pe toate palierele.

România a sprijinit consecvent și puternic eforturile Republicii Moldova de integrare europeană și programul de reforme al actualei guvernări de la Chișinău. De asemenea, lansarea în acest an a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, în baza inițiativei României, Germaniei și Franței, a fost un alt act de ajutor pentru autoritățile de la Chișinău.
Relația României cu SUA

Klaus Iohannis și-a continuat discursul și a făcut referire la sesiunile frecvente de coordonare cu Președintele SUA, Joe Biden. Iohannis susține că prin acest lucru s-a demonstrat că pentru menținerea securității și prosperității euroatlantice, cooperarea dintre Europa și America de Nord rămâne esențială.

Parteneriatul cu SUA

În același timp, șeful statului a salutat marcarea în acest an a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite, pilon esențial al politici externe și de securitate. Mai mult decât atât, decizia SUA de a-și crește prezența militară în România reprezintă o reconfirmare a rolului pe care cooperarea româno-americană îl joacă în planul securității regionale.
România va organiza un summit în 2023

România și-a asumat să organizeze în 2023, pentru a doua oară, Summitul Inițiativei celor Trei Mări. Acest lucru reprezintă o dovadă a interesului strategic aparte și a relevanței speciale a obiectivelor Inițiativei, mai ales conectivitatea regională, pentru noi și partenerii noștri cu interese similare. De asemenea, Iohannis a precizat că încurajează membrii MAE să promoveze și să pregătească cât mai bine rezultatele acestei reuniuni.

„Un multilateralism revigorat, mai eficient, rămâne pentru România un reper major în protejarea ordinii internaționale bazate pe reguli. În acest sens, procesul de aderare a României la OCDE dobândește o valoare strategică deosebită și salut progresele pe care le-ați obținut pe această direcție. Vă îndemn să continuați susținut, cu deosebită seriozitate și consecvență, toate demersurile în vederea aderării”.

În același timp, Iohannis a ținut să reamintească faptul că aprofundarea relațiilor și a parteneriatelor strategice cu statele europene și din afara spațiului european trebuie să rămână o preocupare constantă și un element esențial al politicii noastre externe. În acest context, este nevoie de investirea de noi energii pentru ca țara noastră să se reconecteze cu prietenii și partenerii din zona Orientului Mijlociu, a Golfului, Africii, Indo-Pacificului și Americii Latine, a încheiat Klaus Iohannis.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.