La doar câteva zile distanță de finalul campaniei electorale pentru alegerile locale 2024, Nicușor Dan a refuzat o dezbatere electorală cu vreunul dintre contracandidații săi, în special cu Gabriela Firea, care ar putea să îi ia locul pe 9 iunie.
Până acum 2 săptămâni, actualul edil al Capitalei refuza dezbaterile electorale motivând că un astfel de format de discuție este relevant doar pentru primii 2 clasați în intenția de vot, adica el și Cristian Popescu Piedone. Acum însă, ordinea s-a schimbat, iar principala lui contracandidată este Gabriela Firea, candidata PSD. Pericolul pe care Firea îl reprezintă pentru Nicușor Dan este confirmat chiar de acesta.
„Este o chestiune de mobilizare. Sunt alegeri într-un singur tur, există două bazine mari în Bucureşti, unul anti-PSD sau să-i spunem de dreapta şi unul PSD sau să-i spunem de stânga. Şi în interiorul acestor bazine, fiind mai mulţi candidaţi, oamenii se orientează către cel mai bine plasat. Deci, Gabriela Firea are toate şansele să câştige Primăria Capitalei”, a declarat actualul Primar General.
Campania lui Nicușor Dan, în regres în ultimele săptămâni.
In ultimele săptămâni, campanie lui Nicușor Dan a fost marcată de erori de comunicare din partea edilului, ultimul exemplu fiind minciuna despre termoficare. Acesta a declarat într-o emisiune televizată faptul că a depus două proiecte majore pentru termoficare, în valoare de 50 de milioane de euro la Ministerul Energiei, contrazis la scurt timp de ministrul de resort.
„Sunt 590 de milioane de euro apel de termoficare lansat acum 5 luni de zile, reabilitarea țevilor, exact nevoia Bucureștiului, pentru care Bucureștiul nici azi n-a depus niciun proiect. Au depus alții. Deci și domnul primar general ne minte, chiar în seara asta la o altă televiziune la oră de maximă audiență că a depus proiect. Am verificat cu colegii mei, n-a depus niciun proiect, așa că îl rog să lămurească de fapt să admită că a mințit”, a declarat Sebastian Burduja la Digi 24.
Nicușor Dan a ieșit la câteva zile din nou într-o declarație televizată, dând vina insă pe o directoare din primărie.
“„Am discutat acum două săptămâni cu doamna director care se ocupă de partea de energie și mi-a spus că în câteva zile o să depună documentele. Eu credeam că le-a depus. Nu le-a depus.”, a transmis Nicușor Dan.
Filozofia minciunii
Într-o intervenție în cadrul podcastului lui Damian Drăghici, Nicușor Dan a recunoscut că a mințit bucureștenii. Actualul edil a admis că a mințit în context politic, deci folosind un comportament pe care l-a blamat ani la rând din ipostaza sa de activist anti-sistem. Edilul spune că se simte absolut împăcat cu sine, dar și că nu exclude să accepte unele compromisuri în cariera sa.
“Damian Drghici: În ce fel de context ai minți?
Nicușor Dan: Politic, ha ha ha!”
Nicușor Dan a fost taxat dur de electorart pentru gafele din ultimele saptamani, în spațiul public ieșind la suprafață multe dintre promisiunile nerespectate, cele mai multe din campania anterioară.
Printre ele, electoratul și-a amintit sloganul “vă promitem apă caldă”, din 28 septembrie 2020. Însă bucureștenii nu numai că nu fac duș cu apă caldă nici după 4 ani, ci și ritmul investițiilor au mers mai lent în actualul mandat la capitolul înlocuire de conducte, comparativ cu fosta administrație Firea. Practic, numărul de kilometri de conducte înlocuiți între 2016 și 2020 ar fi de 308 km, în timp ce actualul edil a schimbat în mandatul său doar 260 de kilometri.
În aceeași serie de minciuni se poate nota și semaforizarea inteligentă. Abia în ultimul an de mandat a reușit Nicușor Dan semnarea contractul de achiziție pentru studiul de fezabilitate al semaforizării inteligente în București. Acum, după promisiunea neonorată de a avea semaforizarea inteligentă în actualul mandat, primarul cere electoratului încă 4 ani pentru exact aceeași minciună, finalizarea proiectului.
Nu în ultimul rând ne amintim și de registrul spațiilor verzi, calcăiul lui Ahile pentru Nicușor Dan. După aproape 4 ani de mandat, registrul spațiilor verzi încă nu există, iar municipalitatea nu a amenajat niciun spațiu verde nou. Înființarea unui registru al spațiilor verzi ar însemna pentru Nicușor Dan dovedirea în mod oficial a lipsei celor 26 de metrii pătrați de spații verzi pe cap de locuitor necesari în proprietatea primăriei, lucru ce ar obliga astfel municipalitatea la investiții în noi spații verzi și despăgubirea unor exproprieri.
Cetățeanul TV