joi, noiembrie 21, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăEconomicContribuția Guvernului Ciolacu la stabilitatea economică: 2024, anul recordurilor în pensiile private...

Contribuția Guvernului Ciolacu la stabilitatea economică: 2024, anul recordurilor în pensiile private din România

-

Politicile economice promovate de Guvernul Ciolacu au condus la o perioadă de maxim istoric pentru sistemul de pensii private din România.

Activele au depășit 30 mld. euro și s-a înregistrat o creștere a numărului de participanți la peste 9 milioane. În anul 2024, fondurile private de pensii, cu o prezență majoră pe Bursa de Valori București, au oferit randamente de trei ori mai mari decât rata inflației.

Creștere record a fondurilor private de pensii

Vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Dan Armeanu, a subliniat pentru Ziarul Financiar că „2024 este cel mai bun an din istoria pensiilor private din România”, cu active ce au atins 31 mld. euro, adică 9% din PIB. Doar în luna septembrie, contribuțiile au atins un record de 1,58 mld. lei. Sistemul de pensii private a demonstrat o eficiență economică semnificativă, în contextul unui randament mediu de 8%, comparativ cu o inflație de 4,3%.

Randamente-record aduc plăți-record pentru români

Guvernul Ciolacu a adus beneficii semnificative pentru milioanele de români care contribuie la Pilonul II de pensii, prin creșterea cotei de contribuție de la 3,75% la 4,75%, ceea ce a generat randamente-record pentru fondurile de pensii și o creștere semnificativă a contribuțiilor. De asemenea, începând cu 1 octombrie, beneficiarii care îndeplinesc condițiile de pensionare se bucură de mai mulți bani în cont datorită reducerii impozitului aplicat sumelor retrase.

Reducerea poverii fiscale pentru pensiile Pilonului II

Din punct de vedere fiscal, Guvernul a reformat regimul de impozitare aplicat pensiilor Pilonului II. Astfel, impozitul este aplicat doar pe câștigurile din plasamente, nu pe întreaga sumă acumulată, reducând astfel povara fiscală. O altă măsură a fost majorarea plafonului de deductibilitate de la 2.000 la 3.000 de lei, diminuând baza de impozitare pentru viitorii pensionari. Aceste schimbări au făcut din 2024 un an record și prin prisma plăților pentru Pilonul II, crescând plățile medii la pensionare cu 45% față de 2021.

Fondurile private, pilon economic la Bursa de Valori București

Potrivit oficialului ASF, cele șapte fonduri de pensii Pilon II au devenit principalii investitori la Bursa de Valori București, având dețineri semnificative în companii-cheie. Aceste fonduri controlează 26% din Banca Transilvania, 11% din Hidroelectrica și alte pachete importante din companii strategice, consolidând piața de capital locală.

Contribuția fondurilor de pensii la dezvoltarea bursei este esențială, susținând numeroase oferte publice și asigurând aproximativ 16% din capitalizarea totală a pieței, arată Armeanu.

PSD și Marcel Ciolacu au demonstrat că sunt cei care cresc veniturile românilor, salariul minim și pensiile. Calea sigură pentru România trebuie să conțină reindustrializarea economiei naționale și finalizarea autostrăzilor, oferind în același timp tuturor românilor, din țară și din diaspora, acces egal la sănătate și educație și un program național de protejare a tinerilor de droguri.

CMF 31240010

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

AEP şi-a cumpărat masă cu 32.000 de euro şi scaune cu câte 500 de euro unu

0
Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă au cumpărat la finalul lunii trecute, în toiul pregătirilor pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, o masă în valoare de peste 32.000 de euro și 32 de scaune cu 500 de euro bucata...