Judecătorii Curții Constituţionale au anunţat sâmbătă că au admis, cu majoritate de voturi, contestaţiile formulate privind înregistrarea candidaturii Dianei Iovanovici-Şoşoacă la alegerile prezidențiale.
Curtea Constituțională a anunțat că admis contestațiile formulate de Amalia Bellantoni și Mihai Gheorghe Ursa şi a anulat Decizia Biroului Electoral Central nr.18/D din 3 octombrie 2024 privind înregistrarea candidaturii și a semnului electoral ale Dianei Iovanovici-Șoșoacă la alegerile prezidențiale. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi și nu a fost deocamdată publicată motivarea ei.
„În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis contestațiile formulate de doamna Amalia Bellantoni și domnul Mihai Gheorghe Ursa şi a anulat Decizia Biroului Electoral Central nr.18/D din 3 octombrie 2024 privind înregistrarea candidaturii și a semnului electoral ale doamnei Diana Iovanovici-Șoșoacă la alegerile pentru Președintele României din anul 2024”, a anunțat CCR.
Diana Șoșoacă susține că nici măcar nu a fost citată și își cheamă susținătorii la protest în fața sediului CCR. Președintele „S.O.S. România” ii acuză pe evrei de implicare în procesul constituțional.
„Nici măcar nu am fost citată. Este imposibil așa ceva. Nu știu nici măcar cum arată citația, ceea ce înseamnă că s-au încălcat grav toate drepturile procesuale. Solicit românilor să ieșiți în stradă! Așa ceva este inacceptabil. Singurul naționalist care putea să câștige aceste alegeri… Deci asta înseamnă că evreii au acționat împotriva României. Îi acuz pe evrei de implicare în procesul constituțional. Nu se poate așa ceva!”, a declarat Diana Șoșoacă, într-o transmisiune live pe Facebook.
PNL: O făcătură marca PSD
O reacție dură a avut Florin Roman de la PNL: „Eliminarea Dianei Soșoaca din cursa pentru Cotroceni, făcută prin mâna majorității PSD din CCR, este o făcătură marca PSD. Este știut faptul ca Marcel Ciolacu este cel mai avantajat de un tur 2 cu George Simion, după modelul din 2000, între Iliescu și Vadim. În varianta unui tur 2 cu Nicolae Ionel Ciucă, Ciolacu pierde în fața electoratului de dreapta. Nu mi-a fost niciodată simpatică, doamna Sosoaca, nici acum, dar aici e clar ca PSD a făcut tot posibilul pentru a scăpa de candidatura ei, pentru a-i face culoar lui Simion, blatistul de casă al PSD”.
Liderul PNL Nicolae Ciucă a declarat că nu comentează deciziile CCR, ele trebuie doar respectate.
„Românii înțeleg când cineva dorește puterea absolută în stat”, a adăugat președintele PNL care a mai spus că, în cazul în care social-democrații ar avea tot, Președinția, Parlamentul, Guvernul și Curtea Constituțională, atunci „o Cortină de Fier va cădea asupra României”, a transmis Ciucă.
George Simion: Orice român are dreptul constituţional de a candida
Liderul AUR George Simion a reacționat pe Facebook afirmând că orice român are dreptul constituțional de a candida și de a fi ales și nicio instituție nu îi poate lua acest drept.
„Orice român are dreptul constituţional de a candida şi de a fi ales. Nicio instituţie nu îi poate lua acest drept. Aştept motivarea CCR pentru o decizie fără precedent”, a scris George Simion, pe Facebook.
„Mă aştept ca mâine sau zilele următoare şi noi să păţim acelaşi lucru. Sistemul lui Werner vrea <stabilitate> cu orice preţ. Să fiţi conectaţi&alături!”, a adăugat Simion.
Lasconi: Un vis împlinit pentru domnul Marcel Ciolacu
Elena Lasconi, liderul USR, a declarat că respingerea de către CCR a candidaturii la prezidențiale a Dianei Șoșoacă pare la prima vedere „un vis împlinit” pentru Marcel Ciolacu.
„Democrația este și despre dreptul fiecărui cetățean de a candida. Este o reacție la cald, dar interdicția de a candida dată Dianei Șoșoacă pare la prima vedere un vis împlinit pentru domnul Marcel Ciolacu. Un vis împlinit cu ajutorul Curții Constituționale, ai cărei judecători se simt ca acasă în biroul PSD din Parlament. Este incredibil cum același om poate să fie europarlamentar, dar nu are dreptul de a candida la el în țară pentru o funcție publică.
De doamna Șoșoacă mă despart multe, nu vedem lumea cu aceiași ochi, dar dreptul unei femei de a intra în arena politică nu poate fi îngrădit cu chichițe legislative. Cine va fi următorul președinte al României trebuie să stabilească alegătorii, nu manevrele făcute de un sistem corupt și putred până în măduva oaselor”, a scris Lasconi pe Facebook.
PSD: Sperăm că CCR a avut motive temeinice să ia o astfel de decizie
Reprezentanții social democraților susțin că „PSD nu are și nu a avut nicio implicare în justiție”. Într-un comunicat de presă, PSD cere motivarea deciziei care a produs o undă de șoc pe scena politică.
„Curtea Constituţională trebuie să explice rapid care au fost motivele pentru care au respins candidatura doamnei Diana Şoşoacă. Sperăm că CCR a avut motive temeinice să ia o astfel de decizie, iar argumentele prezentate vor fi puternice. Partidul Social Democrat susţine la nivel de principiu care stă la baza democraţiei că orice persoană are dreptul de a alege şi de a fi aleasă şi că o competiţie electorală trebuie decisă prin vot popular la urne. Votul cetăţenilor este suveran într-o democraţie, iar Partidul Social Democrat a respectat întotdeauna ceea ce au decis oamenii în mod democratic”, se arată în comunicatul PSD.
Cetățeanul TV