Transnistria, regiunea separatistă a Republicii Moldova, se află în dificultate după ce, miercuri, Rusia a oprit livrările de gaz către Europa via Ucraina. Oprirea fluxului de gaz s-a resimţit imediat pe teritoriul preponderent rusofon de aproximativ 450.000 de locuitori, şi unde Rusia are staţionaţi aproximativ 1.500 de militari.
Autoritățile de la Chișinău vor asigura accesul la asistență medicală pentru locuitorii din Zona de Securitate, în contextul crizei energetice provocate de întreruperea furnizării gazelor naturale în regiunea transnistreană. Totodată, după cum a anunțat Biroul Politici de Reintegrare, Centrul de Sănătate Varnița va continua să activeze, datorită resurselor energetice alternative, după 28 decembrie, de când a fost debranșat de la rețeaua de gaze.
„Chișinăul asigură accesul neîntrerupt la asistență medicală pentru locuitorii din Zona de Securitate. Centrul de Sănătate Varnița va continua să își desfășoare activitatea cu resurse energetice alternative, iar programul și spațiile de lucru vor fi optimizate pentru a răspunde nevoilor celor 15 423 de pacienți, dintre care 10 500 provin din localitățile din Transnistria, precum Bender, Tiraspol, Slobozia sau Sucleia”, a transmis într-un comunicat Biroul pentru Politici de Reintegrare.
Pacienții în stare gravă din Transnistria, transferați în spitalele din Republica Moldova
Instituțiile medicale de la Chișinău sunt pregătite să transfere pacienții din regiunea transnistreană către spitalele din Republica Moldova, în caz de necesitate, dar până astăzi, 3 ianuarie, nu au existat solicitări în acest sens.
„Pe linia asistenței medicale, spitalele și centrele de sănătate ale Republicii Moldova sunt apelate și solicitate activ de pacienții, rudele acestora și cadrele medicale din regiune, fiind acordat suportul necesar, inclusiv transferul și tratamentul pe malul drept al persoanelor aflate în stare gravă și de urgență medicală”, a menționat Ministerul Sănătății, citat de ipn.md. Întreruperea furnizării gazelor în stânga Nistrului a complicat situația în sistemul medical din regiunea transnistreană.
La Tiraspol, medicii din două policlinici vor lucra într-o singură unitate medicală, policlinica nr. 3, pentru a asigura continuitatea consultațiilor. „Medicii vor rămâne aceiași, doar că vor desfășura activitatea într-o singură locație, pentru a eficientiza utilizarea resurselor”, a precizat așa-zisul minister al sănătății de la Tiraspol. În perioada sărbătorilor programul este extrem de restrâns: pacienții pot veni la consultații doar în zilele de 4 și 6 ianuarie, între orele 8:00 și 12:00.
Așa-zisul minister al sănătății mai informează că în toată perioada stării de urgență specialiștii dispensarului oncologic și psihoneurologic se vor afla doar la Spitalul Clinic de la Tiraspol.
Între timp, organizațiile de voluntari din regiune s-au activat, pentru a ajuta populația aflată în dificultate, oferind suport în procurare de medicamente, produse alimentare și la achitarea utilităților.
Cetățeanul TV