duminică, ianuarie 12, 2025

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalCriza gazelor din Transnistria. Tiraspolul refuză dialogul cu Republica Moldova, dar cere...

Criza gazelor din Transnistria. Tiraspolul refuză dialogul cu Republica Moldova, dar cere ajutorul Rusiei

-

Transnistria, regiunea separatistă a Republicii Moldova, susţinută de Moscova, a prelungit starea de urgenţă pentru încă o lună, în timp ce se confruntă cu o criză energetică după ce a pierdut accesul la livrările de gaze ruseşti care i-au susţinut economia timp de decenii.

Guvernul proeuropean al Republicii Moldova acuză Rusia de crearea artificială a crizei energetice pentru a destabiliza ţara înainte de alegerile parlamentare din această vară. Purtătorul de cuvânt al guvernului central, Daniel Vodă, a declarat că autorităţile au propus mai multe soluţii pentru a ajuta Transnistria „de dragul unui viitor paşnic, stabil şi prosper împreună”.

„Există soluţii, dar autorităţile transnistrene refuză orice dialog şi răspândesc informaţii false, învinuind pe toată lumea, cu excepţia celor care au creat această criză şi au închis robinetul”, a declarat Vodă. „Şantajul energetic organizat de Rusia în Transnistria trebuie să înceteze”, a cerut oficialul de la Chişinău.

Criza din Transnistria

Pe de altă parte, așa-zisul ministru al economiei de la Tiraspol, Serghei Obolonik, a transmis că situația va deveni complet sumbră odată cu scăderea temperaturii. ”Peste ceva timp, pot apărea consecințe ireversibile pentru întreprinderile care și-au oprit activitatea”, a declarat Serghei Obolonik, într-un interviu pentru presa din Belarus.

Obolonik a precizat că societatea din regiune este mobilizată la maximum, iar, în ajunul crizei, așa-numitele autorități de la Tiraspol au întreprins toate măsurile posibile ca să asigure sistemul medical cu căldură și electricitate, de aceea, la momentul actual, instituțiile din acest sector lucrează în regim normal. Persoanele în vârstă din centrele de plasament, copiii din orfelinate, oamenii din internatele psihoneurologice au fost transferați cu toții în instituții unde este agent termic.

Obolonik: Regiunea transnistreană așteaptă ajutor din partea Federației Ruse

Între timp, sectorul industrial s-a oprit. Toate întreprinderile și-au stopat activitatea, în afară de cele care asigură securitatea alimentară. Așa-zisul ministru al economiei de la Tiraspol a subliniat că, peste ceva timp, se pot întâmpla consecințe ireversibile pentru întreprinderile care nu activează, întrucât oamenii stau fără venit și trebuie să hrănească familii. Deși unele întreprinderi au trecut la ture de noapte, nu pentru toți este posibil acest lucru, a mai spus Serghei Obolonik.

Serghei Obolonik a menționat că până la sfârșitul lunii ianuarie mai sunt rezerve de gaze care vor fi direcționate spre sistemul medical și al protecției sociale. Funcționarul de la Tiraspol a declarat că regiunea transnistreană așteaptă ajutor din partea Federației Ruse, „care mereu le-a oferit suportulˮ.

„Din partea Republicii Moldova, ne-au propus să mergem și să cumpăram gaz. Cred că, probabil, ajutorul este altceva.Cu toate acestea, vineri au fost făcute declarații că, dacă se va găsi o soluție, gazul va fi livrat către noi fără obstacoleˮ, a menționat Serghei Obolonik. Starea de urgență din regiunea transnistreană a fost prelungită până pe 8 februarie, potrivit ipn.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Cutremur în România: Unde s-a resimţit

0
Un cutremur a avut loc vineri, 10 ianuarie, în România în zona seismică Vrancea. CITEŞTE ŞI: Cutremur în România: Unde s-a resimţit „În ziua de 10 Ianuarie 2025, la ora 15:49:26 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA,...