Şeful Gărzii Naționale de Mediu: Structuri de crimă organizată folosesc TIR-urile pentru a introduce ilegal deşeuri în ţară

Deseuri. Foto: Garda de Mediu, Facebook
Deseuri. Foto: Garda de Mediu, Facebook

Structuri de crimă organizată fac presiuni pe punctele vamale din România pentru a introduce cantităţi tot mai mari de deşeuri în ţară.

Acest lucru în condiţiile în care în Europa s-au epuizat capacităţile de stocare a gunoaielor . Iar China nu mai este o poartă deschisă în acest sens, a declarat, joi, la Craiova, comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu (GNM), Octavian Berceanu.

„Valul acesta de depozitări ilegale este cel mai mare din Europa”

„Cumva trebuie poate să refacem şi legislaţia. Pentru că afară astfel de activităţi, cum ar fi gropile ilegale de gunoi, sunt infracţiuni. Nimeni nu vine cu un TIR de moloz din construcţii să îl arunce oriunde. Pentru că acolo, pe lângă amenda foarte mare şi confiscarea autovehiculului ca măsură complementară, există şi încadrarea penală pentru infracţiuni. Şi asta poate trebuie să adaptăm şi noi în România. Pentru că valul acesta de depozitări ilegale este cel mai mare din Europa. De ce avem un val de deşeuri la graniţă? Pentru că, în 2018, China a interzis importurile de deşeuri.

Ca să neutralizezi aceste deşeuri afară, te costă cam 250-300 euro per tonă. Iar în România costurile pentru depozitare sunt mult mai mici, de 50-70 de euro. Şi atunci este un întreg business dezvoltat. Iar noi acum facem muncă de prevenţie să oprim deşeurile care intră în ţară. Să oprim containerele şi facem muncă de destructurare a structurilor de crimă organizată care s-au înfiinţat în spatele acestui business. Presiunea mare este pe punctele vamale: încearcă de fiecare dată să găsească un moment de neatenţie la modul de acţiune al vameşilor, poliţia de frontieră, comisarii de mediu. Iar atunci solicitările noastre sunt permanente, 24 de ore din 24”, a declarat Octavian Berceanu.

Potrivit comisarului general al GNM, presiunea la punctele vamale a crescut în ultimele luni. Unul dintre motive ar fi că în Europa s-au epuizat capacităţile de stocare a deşeurilor.

În TIR-uri, în spate lor, sunt tone de deșeuri

„Nu ştiu exact motivul, dar este o presiune foarte mare. Poate unul din motive este că s-au epuizat capacităţile de stocare în Europa. Cum avem noi aceste depozite şi incineratoare, volumul a crescut foarte mult, capacităţile de stocare au scăzut, s-au umplut. Iar atunci trebuie revărsate aceste deşeuri undeva. Nemaifiind o poartă deschisă către China, cum aruncă şi cei care transportă ilegal molozul, îl arunci în cel mai apropiat spaţiu liber, în spaţiu verde. Undeva unde nu te vede nimeni. Asta fac ei. Încearcă să mute aceste deşeuri undeva unde nu îi mai vede nimeni, în Europa, sub diferite forme”, a explicat Berceanu.

Cum se introduc ilegal deşeuri în România este cu ajutorul TIR-urilor

Şeful GNM a detaliat că o metodă prin care structurile de crimă organizată încearcă să introducă ilegal deşeuri în România este cu ajutorul TIR-urilor. Aici, primii doi-trei baloţi sunt cu diverse mărfuri iar în spate sunt tone de deşeuri.

„De la jucării în acte, la obiecte de second-hand. Avem primii doi-trei baloţi care arată ca nişte jucării sau alte obiecte valorificabile. Iar în spate avem cu totul altceva. Şi iarăşi, cumva, ministerul şi celelalte ministere vin şi susţin material achiziţii de scanere mobile.

Acest lucru ca să putem cumva să vedem ce este în containere. Să ne eficientizăm munca. Să avem un flux de informaţii mult mai bun şi să vedem în timp real cine ce trimite. Pentru că odată pătruns un astfel de container pe teritoriul României, este foarte greu să îl mai găseşti. Este chiar aproape imposibil. În 20 de kilometri a dispărut tot ce era în container”, a afirmat Berceanu, potrivit digi24.ro.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here