Rabla pentru electrocasnice 2019 continuă și cu voucherele neutilizate

Sumele aferente voucherelor neutilizate în termenul de valabilitate în Programul Rabla pentru electrocasnice 2019, precum şi diferenţele rezultate din modificarea eficienţei energetice a unui echipament aprobat la cererea beneficiarului, vor deveni disponibile pentru noi înscrieri începând cu data de 18 iunie, potrivit Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM).

„Începând de marţi, 18 iunie 2019, ora 10:00, sumele aferente voucherelor neutilizate în termenul de valabilitate, precum şi diferenţele rezultate din modificarea eficienţei energetice a unui echipament aprobat la cererea beneficiarului, de la o clasă superioară la o clasă inferioară în cadrul Programului naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic (Rabla pentru Electrocasnice) vor deveni disponibile pentru noi înscrieri”, a anunțat AFM.

Înscrierile persoanelor fizice se realizează prin intermediul aplicaţiei electronice pe pagina web a Administraţiei Fondului pentru Mediu. Persoana fizică beneficiază de valoarea unui voucher la achiziţionarea unui EEE eligibil, în schimbul predării unui DEEE echivalent, cu excepţia maşinilor de spălat vase care vor putea fi achiziţionate la schimb cu oricare alt electrocasnic din program (frigider, televizor, aer condiţionat, maşină de spălat rufe). Schimbul se face în sistem 1:1, la adresa menţionată de solicitant, iar predarea echipamentului vechi se va face în momentul livrării celui nou-achiziţionat”, notează sursa citată.

Începând cu data de 6 iunie 2019, persoanele fizice care s-au înscris în Programul Rabla pentru electrocasnice, prin intermediul aplicaţiei electronice pe pagina web a instituţiei, au posibilitatea să modifice eficienţa energetică a unui echipament aprobat, doar de la o clasă superioară la o clasă inferioară, până în momentul utilizării voucherului, cu modificarea sumei aferente fiecărei categorii de echipament.

Modificările voucherului vor putea fi operate de către comercianţi în momentul achiziţionării unui echipament, la solicitarea beneficiarului.

Bugetul alocat ediţiei din acest an a Programului Rabla pentru electrocasnice, în valoare totală de 40 de milioane de lei, s-a epuizat în prima zi de lansare, după 12 ore de la debutul sesiunii de înscriere, potrivit datelor oficiale.

Numai în primele trei ore şi jumătate de la deschiderea aplicaţiei AFM, destinată înscrierilor persoanelor fizice, jumătate din bugetul alocat în programul pe 2019 se cheltuise.

Rabla pentru Electrocasnice: câți bani poți obține

Finanţarea din cadrul Programului Rabla pentru electrocasnice se acordă sub formă de vouchere, în vederea achiziţionării de echipamente electrice şi electronice de uz casnic.

Astfel, sunt acordate:

  • 200 de lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţa energetică A++,
  • 300 lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţa energetică A+++,
  • 300 lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţa energetică A++,
  • 400 lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţa energetică A+++,
  • 400 lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţa energetică la răcire (A+++/ A++),
  • 300 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţa energetică A++,
  • 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţa energetică A+++.

De asemenea, în schimbul predării unui echipament vechi şi pentru achiziţia unui televizor cu eficienţa energetică A şi A+, consumatorul primeşte un voucher în valoare de 200 de lei, iar pentru un aparat similar, dar cu eficienţă energetică A++ şi A+++, suma creşte la 400 de lei.

24 mai, data la care a început Rabla pentru Electrocasnice

Ediţia a doua a Programului Rabla pentru electrocasnice a devenit accesibilă pentru orice persoană fizică, începând de vineri, 24 mai, de la ora 10:00. Înscrierile s-au putut face online în aplicaţia AFM postată pe site-ul instituţiei.

Potrivit AFM, în perioada 29 mai – 10 iunie 2019, se organizează sesiune de înscriere în vederea validării comercianţilor, în cadrul Programului naţional de înlocuire a echipamentelor electrice si electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic (Rabla pentru electrocasnice)

Prima ediţie a Programului Rabla pentru Electrocasnice a devenit operaţională pe data de 19 decembrie 2018, cu un buget de 20 de milioane de lei.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here