Primăria Capitalei cumpără tramvaie cu fonduri europene. Cofinanțare de peste nouă milioane de lei

tramvaie noi în București tramvaie noi la Craiova tramvaie noi pentru Brăila se suspendă licitația pentru tramvaie tramvaie noi în București Primăria Capitalei cumpără tramvaie

Este oficial. Primăria Capitalei cumpără tramvaie cu fonduri europene, după ce Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat de marţi, patru proiecte de hotărâre care prevăd o cofinanțare totală de 9.148.800 de lei. Se intenționează achiziţia a 56 de tramvaie noi din gama de 36 de metri prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

Cele patru proiecte de hotărâre vizează modernizarea şi dotarea liniilor de tramvai nr. 32, 41, 21 şi 25, precum şi aprobarea cheltuielilor aferente.

Cele patru proiecte au o valoare totală de 563.828.549 de milioane de lei inclusiv TVA. CGMB a aprobat contribuţia proprie a Municipiului Bucureşti, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile, precum şi contribuţia de 2% din valoarea eligibilă a proiectelor, în cuantum de aproximativ 9 milioane de lei.

Sumele reprezentând cheltuieli conexe ce pot apărea pe durata implementării proiectelor se vor asigura din bugetul local, se prevede în hotărârile cvare au consfințit că Primăria Capitalei cumpără tramvaie. Potrivit expunerilor de motive, Primăria s-a angajat să achiziţioneze 100 de tramvaie noi şi a depus în luna mai cerere de finanţare pentru proiectele de modernizare şi dotare a celor patru linii de tramvai, în vederea obţinerii de asistenţă financiară nerambursabilă în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020.

Cererile de finanţare au fost depuse pe baza hotărârilor CGMB prin care au fost aprobate achiziţia a 100 de tramvaie din gama 36 de metri, precum şi studiul de oportunitate „Achiziţionare tramvaie şi echipamente necesare îmbunătăţirii transportului public de călători pe liniile 1,10, 21, 25, 32, 40, 41 şi 55”.

Primăria Capitalei cumpără tramvaie. Undă verde la finanțare

Se menţionează că proiectele au parcurs întregul proces de evaluare, au fost admise în urma evaluării, iar pe 19 octombrie au fost selectate pentru finanţare. Ca urmare a selectării pentru finanţare, proiectele intră în etapa pre-contractuală, etapă care precedă semnarea contractului de finanţare prin care Primăria Capitalei cumpără tramvaie.

În raportul de specialitate sunt citate concluziile Planului Integrat de Calitate a Aerului, conform cărora în Bucureşti traficul rutier este principalul responsabil de emisiile de NOx (oxizi de azot) şi benzen şi contribuie în jur de 50% şi la emisiile de PM10 şi PM 2,5. Aportul cel mai ridicat la emisiile totale de NOx asociate traficului rutier este generat de autoturisme (69,2%).

În şedinţa din 18 octombrie, CGMB a aprobat alte două proiecte, care vizează modernizarea şi dotarea liniilor de tramvai 1 şi 10, pentru finanţarea acestora în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020. Ambele proiecte urmăresc achiziţia a câte 12 tramvaie noi din gama de 36 metri şi presupun fiecare o investiţie de 120,8 de milioane de lei, contribuţia proprie a Primăriei fiind de 1,8 de milioane de lei pentru fiecare proiect.

„Astăzi, practic, vom vota primii paşi pentru achiziţia a 100 de tramvaie noi, moderne în valoare de 220 de milioane de euro, bani pentru care echipa de la Primăria Capitalei a muncit foarte mult în ultimele luni, pentru că este vorba despre atragerea de fonduri europene, fonduri nerambursabile, deci iată un proiect deja asumat, garantat şi prin votul dumneavoastră de astăzi, prin care Primăria Capitalei atrage fonduri europene nerambursabile în vederea îmbunătăţirii condiţiilor din trafic. Concret, astăzi, vorbim despre modernizarea liniilor de tramvai şi achiziţia celor 100 de tramvaie”, a declarat primarul general, Gabriela Firea, la începutul şedinţei CGMB în care s-a decis că Primăria Capitalei cumpără tramvaie.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here