Municipalitățile germane, care trebuie să testeze o serie de măsuri pentru a reduce poluarea, nu vor să introducă transportul în comun gratuit, aşa cum a propus recent Guvernul federal, a anunţat primarul din Berlin.
„Niciun oraş nu a propus transportul în comun complet gratuit”, a declarat Ashok Sridharan la finalul unei reuniuni de concertare a poziţiilor a cinci oraşe-pilot şi Ministerului Mediului. Întrebat dacă vreunul dintre cele cinci oraşe ar putea în cele din urmă să lanseze un astfel de test, edilul a răspuns: „Cred că mai degrabă este nerealist”.
Un alt responsabil municipal, Christian Specht, din oraşul Mannheim, a calificat drept o „iluzie” acest proiect de gratuitate totală a transportului cu autobuzul, tramvaiul şi metroul. Cele cinci oraşe trebuie să prezinte propuneri concrete Ministerului federal al Mediului până la jumătatea lunii martie.
Presat de Bruxelles să adopte măsuri drastice pentru a reduce poluarea în oraşe, Berlinul a lăsat recent să se înţeleagă, într-un e-mail, că ar putea introduce gratuitatea transportului în comun utilizat zilnic de milioane de persoane în Germania. Această măsură ar urma să fie testată în cinci oraşe din ţară, printre care fosta capitală Bonn (300.000 de locuitori) şi Essen, oraş industrial din Bazinul Ruhr cu aproape 600.000 de locuitori.
Guvernul a minimizat însă imediat dimensiunea propunerii sale care ar avea consecinţe multiple, mai ales financiare şi logistice, pentru oraşele obligate astfel să gestioneze o creştere semnificativă a numărului de călători.
Și în România au fost doi pliticieni care au propus, la momemnte diferite, introducerea gratuității transportului în comun în București. Primul a fost Silviu Prigoană, candidatul PDL la alegerile din 2012 pentru Primăria Capitalei. A doua propunere în acest sens, și ea data uitării, a fost făcută în 2016 de Gabriela Firea, imediat după ce fusese aleasă primar general. Ce nu a mers la București nu merge nici la Berlin.
Cetățeanul TV