Este o măsură binevenită, care va duce la îmbunătăţirea calităţii aerului, a declarat Alin Tănase, coordonator pentru România al Greenpeace despre vinieta din Capitală.
„Este bine să nu mai laşi maşinile vechi şi poluante în centrul oraşului, asta ajută la îmbunătăţirea calităţii aerului. Ne ajută pe toţi, de la pieton la biciclist. Bineînţeles, când pedalezi respiri aer poluat, şi fără aceste maşini va fi un aer de o calitate mai bună. Cu cât sunt mai puţine maşini în oraş, cu atât mai bine. Este o măsură de care toţi avem nevoie. Dar sunt şi alte măsuri care trebuie luate, precum sute de kilometri de piste de biciclete sau perdele de protecţie”, a precizat pentru Mediafax Alin Tănase, coordonator de campanii la Greenpeace România.
Greenpeace despre vinieta din Capitală: în Vestul Europei, legile sunt mai drastice
Potrivit lui, în oraşele din vestul Europei, astfel de legi sunt mult mai drastice.
„Părţile controversate din proiect sunt cele care vorbesc de maşinile care nu sunt de Ilfov şi din Bucureşti şi care sunt totuşi de la Euro 3 în sus, şi dacă vor să intre în centrul oraşului trebuie să plătească o taxă. În afară de asta, eu îl văd ca pe un proiect care ajută la îmbunătăţirea calităţii aerului şi este o practică pe care cei din vest o au, ba chiar în alte ţări sunt mult mai drastice aceste legi. Dar trebuie făcute şi alte proiecte, cum sunt parcările la capetele liniilor de metrou, adică dacă tot nu-l laşi să intre în oraş, măcar să-i oferi un loc de parcare şi transport în comun”, a mai precizat reprezentantul Greenpeace.
Precizările vin după ce primarul general Gabriela Firea a anunţat miercuri un proiect prin care, de la 1 ianuarie 2020, maşinile care nu sunt înmatriculate în Bucureşti sau Ilfov vor putea intra în Capitală doar după plata unei viniete. Maşinile sub Euro 3, indiferent unde sunt înmatriculate, nu vor avea acces în centrul Capitalei.
Cetățeanul TV