DECIZIE IMPORTANTĂ ÎN JUSTIȚIE. CCR a decis că polițiștii judiciari nu îi ajută legal pe procurori

Polițiștii judiciari nu mai pot fi numiți prin ordin de ministru

Curtea Constituțională a României a decis, marți, că un articol esențial din legea de organizare și funcționare a poliției judiciare este neconstituțional. Astfel, de la publicarea în Monitorul Oficial, polițiștii judiciari nu mai pot fi numiți pe lângă parchete prin ordin de ministru. Secția Specială tocmai a primit 16 noi polițiști prin ordin de ministru.

Potrivit CCR, decizia a fost luată cu majoritate de voturi, articolul 6 alin.(1) din Legea nr.364/2003 privind organizarea și funcționarea poliției judiciare fiind declarat neconstituțional.

Acesta arată că „numirea, promovarea şi eliberarea poliţiştilor în/din funcţiile structurilor poliţiei judiciare se fac potrivit normelor de competenţă aprobate prin ordin al ministrului afacerilor interne, cu avizul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.”

Explicații

Asta înseamnă că polițiștii judiciari nu mai pot fi numiți sau eliberați din funcții prin ordin al ministrului de Interne în structurile parchetelor pentru a ajuta procurorii în instrumentarea dosarelor.

Excepția de neconstituționalitate a fost ridicată în martie 2017, într-un dosar al Curții de Apel București, în care se judeca fostul polițist Mihai Sorin Brânduș cu Ministerul de Interne.

Emil Păscuț, reprezentant al sindicatului polițiștilor ”Diamantul”, a declarat pentru cetateanul.net că această decizie poate avea rezultate catastrofale pentru mii de dosare în care au lucrat polițiști judiciari numiți prin ordin de ministru.

”Ne putem aștepta la ridicarea și admiterea unor excepții de nulitate a urmăririi penale, acolo unde actele de urmărire penală au fost realizate de catre politiști de poliție judiciară. A cui e vina? Nu a noastră, ci a celor care au făcut o lege proastă – legea 364 din 2004 – de jumătate de pagină. Drepturile și obligațiile ce formeaza statutul polițistului nu pot fi reglementate primar prin acte administrative, ordine de ministru.”, a declarat Păscuț.

Decizie obligatorie

Decizia CCR este obligatorie din momentul publicării acesteia în Monitorul Oficial.

Toate structurile importante de parchet au, pe lângă procurori, echipe de polițiști judiciari care fac efectiv ancheta, de la înmânarea de citații până la audieri de martori. Cel mai recent caz de polițiști detașați prin ordin de ministru la structuri de parchet este cel al numirii a 16 polițiști la Secția Specială de anchetare a magistraților.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat saptămâna trecută un ordin emis pe 15 mai de procurorul general interimar al Romaniei, Bogdan Licu, prin care era suplimentat numărul de posturi de politiști în cadrul Secției de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ), denumită Secția Specială.

Potrivit deciziei CSM, este vorba de un numar de 16 posturi de ofițeri de poliție judiciară. Repartizarea acestor posturi s-a facut prin transformarea unor posturi vacante din Ministerul Public, cele mai multe din Parchetul General. Decizia de a intări Sectia Specială a fost luată în contextul în care mai multe organzații civice și organisme internaționale cer ca această structură să fie desființată.

CITIȚI ȘI:

Portretul lui Lucian Netejoru, cel mai iubit magistrat de către Liviu Dragnea

Toate minciunile legate de deschiderea metroului din Drumul Taberei. Ministrul Cuc se pregătește să-l facă vinovat și pe Moș Crăciun

VIDEO Cu vacile pe DN1! Protest extrem al unui fermier împotriva corupției dintr-o primărie prahoveană

Torționar cu 90 de decese, dar fără judecată. La fel ca în Dosarul Mineriadei

Populația era înfometată, dar șefii PCR și familiile lor aveau tratamente de lux în străinătate

UPDATE Decizie finală în dosarul UDMR-istei care a preferat închisoarea în locul muncii

UPDATE Video cu pacienți umiliți la Spitalul Universitar din București. Reacția ministrului

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.