Bani în schimbul gunoiului. În Bucureşti se vor înfiinţa 50 de puncte de colectare selectivă a deşeurilor

Primarul general Gabriela Firea a anunțat că în București vor exista 50 de puncte de colectare selectivă a deşeurilor, unde cetățenii vor putea obține bani sau vouchere în schimbul deșeurilor reciclabile.

„La propunerea Green Group, vom implementa un program de colectare selectivă a deșeurilor, în baza unui acord de parteneriat. Concret: vor fi 50 de puncte de colectare a deșeurilor. Parte din aceste puncte de colectare vor fi complet automatizate, parte dintre ele vor fi deservite de operatori. Aceste puncte de colectare sunt diferite de cele existente pentru faptul că ele vin să încurajeze colectarea selectivă, deoarece oferă în schimbul PET-urilor bani sau vouchere, care pot să fie folosite în supermarket-uri”, a precizat miercuri edilul general, la forumul „Capitala verde. Investiții în mediu pentru București”.

Gabriela Firea a menționat că aceste puncte de colectare selectivă a deşeurilor vor fi amplasate pe domeniul public, în zona școlilor, a parcurilor sau spitalelor. Vor exista zece tipuri de deșeuri care vor putea fi colectate selectiv, precum hârtia, sticla, plasticul, dar și aparatele electrocasnice defecte.

„Prin parteneriatul cu Green Group, Primăria Generală a Capitalei nu plătește nimic, doar acordă gratuitate la folosirea spațiului public. (…) Sunt convinsă că vom avea solicitări mult mai multe după ce acest proiect va fi implementat și vom încerca să suplimentăm aceste centre de colectare”, a menționat ea. În ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor, primarul general a arătat că, deși intențiile sunt bune, în București, în anul 2017, doar 5% din deșeuri se reciclează.

„Anul acesta, dacă nu triplăm acest procent, să ajungem la 15%, vom primi amenzi usturătoare. De asemenea, până în 2020, trebuie să ajungem la un procent de 50%, practic jumătate din cantitatea de gunoi acumulată pe teritoriul Capitalei va trebui reciclată”, a precizat Firea.

Primarul general și-a exprimat convingerea că educația este esențială în formarea deprinderilor privind colectarea selectivă. „Dacă nu mergem la bază, și anume la educație, la școală, demersul nostru va fi îngreunat. Pentru că, întotdeauna, un copil bine informat, un copil educat în stil ecologic îl va educa și pe părinte”, a spus Gabriela Firea.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.