VIDEO Delirul lui Nicușor Dan. A aruncat Legea urbanismului și Codul Administrativ la ghena Primăriei

Nicușor Dan

Derapajele lui Nicușor Dan! Primarul general al Capitalei a inventat o nouă metodă pentru a bloca legile Bucureștiului. El trimite Consiliului General proiecte de hotărâri de „aprobare a respingerii”. Un adevărat „braconaj legislativ”, pentru că indiferent cum ar vota consilierii, niciun proiect urbanistic pe care nu îl vrea Nicușor nu mai poate fi aprobat legal.

Articol realizat de Cătălin Antohe și Sorin Ghica

Fostul activist vrea să blocheze astfel administrația publică a Capitalei, pentru că în Codul Administrativ sunt prevăzute doar hotărâri de aprobare, care în urma supunerii la vot pot fi aprobate sau respinse, nicidecum hotărâri de „aprobare a respingerii”!?

O aberație unică în Europa

Nicușor Dan introduce aberația în Consiliul General al Municipiului București. El este primul edil din România și din Uniunea Europeană care inventează conceptul de „aprobare a respingerii”, care sfidează nu doar legislația ci și logica și limba română. Este ca și cum ministrul de finanțe Câciu, după ce termină proiectul pentru bugetul României pe 2022 ar cere prin proiect ca Parlamentului să aprobe respingerea bugetului.

La fel și în administrația publică locală. Legea îi permite unui primar să refuze să trimită la vot în Consiliul General doar planurile urbanistice zonale (PUZ-urile) care nu respectă prevederile legale (nu au avizele prevăzute de lege și cerute în certificatul de urbanism). Dacă proiectele urbanistice au toate avizele, primarul este obligat, de aceeași lege, să le propună spre aprobare Consiliului General. Dacă nu o face, atunci îl obligă Justiția să o facă! Deja au fost pronunțate sentințe care îl obligă pe Nicușor Dan să trimită la votul consilierilor generali PUZ-uri care au toate avizele legale, „uitate” de edil prin sertarele Primăriei.

Trișorul Nicușor

Codul administrativ spune că „Personalul din administraţia publică are obligaţia de a-şi exercita atribuţiile legale, fără subiectivism, indiferent de propriile convingeri sau interese” (art 11- „Imparțialitatea”), dar Nicușor Dan îl ignoră cu bună știință.

Surse din Primăria Capitalei spun că Nicușor Dan are o „listă neagră” proprie și ar face practic orice ca să nu se aprobe proiectele „luate la țintă”. Nicușor Dan recurge acum la o înșelătorie flagrantă – propune CGMB pentru ședința de luna aceasta să aprobe respingerea proiectelor, fapt interzis de lege: „Primarul supune aprobării consiliului local/Consiliului General al Municipiului București, în baza referatului tehnic al arhitectului-șef, documentațiile de urbanism, indiferent de inițiator (Legea 350/2001, sectiunea 3, art. 27-1)”.

Deși pare un matrapazlâc ieftin, manevra lui Nicușor Dan este una perversă – indiferent cum ar vota consilierii, PUZ-urile nu vor fi aprobate. Dacă CGMB ar vota „pentru” aprobarea respingerii, evident că proiectele sunt respinse. Dacă consilierii votează „împotrivă”, nici atunci proiectele nu sunt aprobate, ci doar se respinge respingerea. Oricum ai întoarce-o proiectele de PUZ-uri nu au cum să inre în vigoare. Cum își permite Nicușor Dan să corupă legea într-o asemenea manieră?

Menirea Consiliului General este aceea de a aproba legile Bucureștiului, inclusiv PUZ-urile care sunt defap legi de urbanism. În momentul în care consilierii, oricum ar vota, nu pot aproba o lege de urbanism înseamnă însăși legea a fost grav încălcată de primarul Nicușor Dan.

Consilierul general Hazarian: „Nimeni nu s-a mai intâlnit in istoria Primăriei Municipiului București cu așa ceva”

Pentru ca nimeni să nu îi înțeleagă manevra, primarul general a aruncat o grămadă de perdele de fum! Președintele Comisiei de Urbanism și Amenajarea Teritoriului din Consiliul General al Municipiului București, consilierul PNL Constantin Hazarian se decală șocat de haosul din Primărie.

”Incă de ieri atât eu cât și colegii, am primit de la DATJ, direcție aflată in subordinea Primarului General un tabel cu PROIECTELE DE HOTĂRÂRI DE APROBARE ale proiectelor de urbanism pe care trebuia să le analizăm, și să votăm pentru ele:

– AVIZ FAVORABIL (adoptarea proiectului, dacă se intrunesc suficiente voturi „PENTRU”) sau

– AVIZ NEFAVORABIL (neadoptarea proiectului, dacă nu se intrunesc suficiente voturi „pentru”).

Am inceput ședința Comisiei de Urbanism și Amenajarea Teritoriului a CGMB prin votarea ordinii de zi cu PROIECTELE DE HOTĂRÂRI DE APROBARE. Dl Primar General ne-a citit rapoartele Primarului General cu privire la primul proiect de pe ordinea de zi, OCAZIE CU CARE NE-A SPUS CĂ PROIECTUL VA FI DE RESPINGERE, asta după ce Comisia adoptase ordinea de zi, cu PROIECTELE DE HOTĂRÂRE DE APROBARE, așa cum le primisem cu o zi inainte de la DATJ.

I-am spus Primarului General că noi nu avem cum să votăm acele PROIECTE DE HOTĂRÂRI DE RESPINGERE, pentru că incă nu le-am văzut și pentru că Codul Adminsitrativ și legislația in vigoare nu prevăd PROIECTE DE HOTĂRÂRI DE RESPINGERE, ci doar de adoptare (adică dacă proiectul nu primește numărul suficient de voturi, atunci practic este respins, nu este adoptat), dar de PROIECT DE RESPINGERE, direct, incă nu auzisem. Mi-a răspuns că este corect, de aceea face PROIECT DE APROBAREA RESPINGERII!!!

BLOCAJ!!!

Nimeni nu s-a mai intâlnit in istoria Primăriei Municipiului București sau a Consiliului General al Municipiului București cu așa ceva, adică un PROIECT DE APROBARE A RESPINGERII, iar mie personal (dar nu sunt jurist) mi se pare un sofism in procedura de adoptare sau neadoptare a unor proiecte. Această invenție legislativă riscă să arunce PMB și CGMB in haos”, spune Constantin Hazarian.

VIDEO Nicușor Dan și-a ieșit din fire

Consilierii prezenți la ședința CTUAT au fost foarte revoltați de atitudinea primarului. Urmăriți mai jos replicile acestora și ieșirea nervoasă a lui Nicușor Dan.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here