luni, ianuarie 27, 2025

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalSpargerea de la Muzeul Drents. Hoții care ne-au furat piesele de tezaur,...

Spargerea de la Muzeul Drents. Hoții care ne-au furat piesele de tezaur, ar fi fugit în Germania. Printre suspecți sunt și români

-

Poliţia olandeză a publicat primele imagini surprinse de camerele de supraveghere video în timpul jafului comis la Muzeul Drents din oraşul Assen, în urma căruia hoţii au sustras patru piese de tezaur care aparţin României, Coiful de Coţofeneşti şi trei brăţări dacice, informează artdependence.com.

Imaginile arată trei indivizi mascaţi spărgând o uşă exterioară, apoi o explozie. Toţi cei trei suspecţi purtau cagule şi nu au putut fi identificaţi. Deocamdată nu este clar dacă mai multe persoane au fost implicate în jaf.

Spargerea a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă în jurul orei locale 03:45 şi a dus la furtul coifului de aur de la Coţofeneşti şi a trei brăţări de aur descoperite la Sarmizegetusa Regia. Aceste obiecte unice, împrumutate din România, sunt de o mare importanţă istorică şi culturală. Coiful, realizat din aur aproape pur, este considerat o comoară naţională a României. Muzeul Drents a organizat expoziţia „Dacia. Regatul aurului şi argintului” în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti.

Piese dacice
Sursa foto: Muzeul Drents

„Ţările de Jos vor face tot posibilul pentru a recupera obiectele, pentru a depista autorii jafului şi pentru a se asigura că aceştia sunt aduşi în faţa justiţiei”, a declarat ministrul olandez al Culturii, Eppo Bruins: „Aceste obiecte istorice sunt de mare importanţă pentru România şi fac parte din patrimoniul său cultural”.

Jaful de la Muzeul Drents

Potrivit cotidianului De Telegraaf, analiza imaginilor surprinse de camerele video din muzeu şi cercetarea suplimentară a mişcărilor suspecte ale unor vizitatori în sala în care erau expuse artefactele le-au furnizat detectivilor olandezi o serie de informaţii interesante. De asemenea, se cunosc acum mai multe lucruri despre deplasarea celor trei făptaşi, care au schimbat autovehiculul folosit iniţial – pe care l-au incendiat – cu un altul, apoi şi-au schimbat hainele sub un viaduct al autostrăzii N33 în apropiere de Rolde.

Spargerea de la Muzeul Drents
Sursa foto: drentsmuseum.nl

Poliţia olandeză presupune că autorii jafului au fugit în Germania. Poliţiştii din Ţările de Jos nu exclud posibilitatea ca infractori români să fie implicaţi direct sau indirect în comiterea jafului. Obiectele de mare valoare pot fi folosite uneori ca mijloc de schimb de către infractori sau pentru a cere o răscumpărare.

Brățări dacice
Sursa foto: Muzeul Drents

Poliţia din Ţările de Jos a anunţat duminică după-amiază că a primit mai mult de cincizeci de ponturi cu privire la acest jaf, însă niciunul dintre acestea nu a dus la prinderea răufăcătorilor. Potrivit Poliţiei olandeze, toate ponturile sunt investigate cu mare atenţie.

Coiful de aur de la Coţofeneşti, datat în secolele V-IV î.Hr., precum şi cele trei brăţări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, ce datează din a doua parte a secolului I î.Hr., reprezintă unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul naţional al României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Bătaie în trafic: Agresorii au fugit de Poliţie

0
Între şase şi opt bărbaţi s-au bătut pe o stradă din oraşul Pantelimon, judeţul Ilfov, doi dintre ei fiind răniţi. CITEŞTE ŞI: Predoiu, despre furtul tezaurului dacic: „Orice speculaţie în scop politic legată de acest incident este josnică” Scandalul a...