Sorin Oprescu a semnat contracte ilegale de avocatură, cu „girul” consilierilor generali

Sorin oprescu
Sorin Oprescu a țncălcat legea și atunci când a angajat casele de avocatură
Sorin oprescu
Sorin Oprescu a țncălcat legea și atunci când a angajat casele de avocatură

Cetățeanul.net vă prezintă cum a cheltuit Sorin Oprescu sume uriașe, din bani publici, pe contracte ilegale cu casele de avocatură. El a primit sprijinul consilierilor generali care au votat o hotărâre de consiliu contrară prevederilor legii.

În 2012, Curtea de Conturi a României a constatat grave neregularităţi asupra modului de utilizare a fondurilor publice. Una dintre cele mai grave a fost risipa de buni publici pentru serviciile juridice.

Contractele cu avocații „privați”, metodă de risipire a banului public

Curtea de Conturi a constatat că „pentru aceeaşi activitate cu caracter juridic, o autoritate/instituţie publică a efectuat atât cheltuieli cu personalul propriu de specialitate juridică cât şi cheltuieli cu firme private de avocatură, care, de cele mai multe ori, egalează sau depăşesc pe cele cu structura juridică proprie conducând astfel la cheltuieli ineficiente ale banului public”.
Astfel, s-a constatat că în cele 408 entităţi de stat supuse controlului (reprezentând 3% dintr-un total de 13.500 entităţi) s-au efectuat cheltuieli cu serviciile externe de avocatură în cuantum total de 317,9 milioane lei, mai mari decât cheltuielile cu funcţionarea structurilor juridice proprii au fost în sumă de 274,6 milioane lei!
Pentru a opri metodă de jaf al banilor publici, Guvernul a emis ordonanța de urgență 26/2012: „Autorităţile şi instituţiile publice ale administraţiei publice centrale şi locale (…) care au în structura organizatorică personal propriu de specialitate juridică nu pot achiziţiona servicii juridice de consultanţă, de asistenţă şi/sau de reprezentare”.

Din acel moment, prin lege, Primăria Municipiului București nu a mai avut voie să angajeze niciun avocat sau jurist din afară, putându-se descurca fără probleme cu armata de 70 de juriști angajați în primărie. Legea oferea însă o „portiță” (situație) în care se puteau solicita serviciile unei case de avocatură, cea în care era nevoie ca apărătorii

Sorin Oprescu
Oprescu i-a făcut pe consilierii generali să voteze încă o hotărâre, prin care să aprobe încheierea de acorduri – cadru și cu alte case de avocatură, ilegale

Primăriei sau ai CGMB să aibă un înalt grad de specializare: „În situaţii temeinic justificate, în care activităţile juridice de consultanţă, de asistenţă şi/sau de reprezentare, necesare autorităţilor şi instituţiilor publice prevăzute la alin. (1), nu se pot asigura de către personalul de specialitate juridică angajat în aceste entităţi, pot fi achiziţionate servicii de această natură, în condiţiile legii, numai cu aprobarea (…) consiliilor locale, consiliilor judeţene sau Consiliului General al Municipiului Bucureşti, după caz, pentru autorităţile şi instituţiile publice ale administraţiei publice locale”.

Cum i-a convins Oprescu pe consilieri să încalce legea

Oprescu nu s-a obosit să respecte legea, ci a speculat, ilegal, portița legală de mai sus, dar și indolența sau incompetența consilierilor generali.

Pe 31 mai 2013, Sorin Oprescu a promovat, în fața consilierilor generali, o hotărâre pentru contractarea unei case de avocatură în scandalul World Trade Center. Societatea, în care municipiul București era acționar, intrase în insolvență, iar Direcția juridică din primărie a semnalat, corect dealtfel, că este nevoie de angajarea unei case de avocatură specializate pe astfel de dosare (de insolvență). Hotărârea poartă numărul 169/2013.

Sorin Oprescu
Proiectul hotărârii ilegale nu era pe ordinea de zi și că a fost introdus șmecherește, de primar, pe ordinea de zi suplimentară

Oprescu a profitat imediat de ocazie și a băgat sub nasul consilierilor generali încă o hotărâre, prin care le propunea să aprobe încheierea de acorduri – cadru și cu alte case de avocatură, fără să mai fie vorba de vreo situație specială sau de altă natură. Consilierii au înghițit gălușca și au votat încălcarea legii alături de primarul Sorin Oprescu și cheltuirea a sute de mii de euro din banii publici pe contractele cu casele de avocatură. Hotărârea ilegală a primit numărul 170/2013, consecutiv hotărârii legale.

În plus, este demn de semnalat și că proiectul hotărârii ilegale nu era pe ordinea de zi și că a fost introdus șmecherește, de primar, pe ordinea de zi suplimentară (vezi facsimil). Poate este bine ca inspectorii Curții de Conturi să ia la puricat actele de mai sus și să imnpute milioanele aruncate ilegal pe avocați atât primarului cât și consilierilor care au țnchis ochii la matrapazlâcurile acestuia.

Cetățeanul TV

5 COMENTARII

  1. Ilie Vasile DOMNUL OPRESCU NU ESTE PERSOANA PERICOL DAR HUIDU GAINUSA CARE A FACUT VICTIME SI CARE NICI IN ZIUA DE AZI NU ESTE INCARCERAT A OMORAT 3 VICTIME AM FACUT PETITII ONLINE PT HUIDU SA FIE INCARCERAT NUI DREPT DELOC

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here