Șeful de la Cimitire și șoferul, singurii care-l „vizitau” pe primarul Oprescu acasă

PUG
Sorin Oprescu

Bogdan Popa, directorul Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, şi Cristian Stanca, fostul şofer al lui Oprescu, sunt singurele persoane care, pe parcursul supravegherii tehnice, măcar o dată pe lună, într-una din zilele în care au fost la primărie şi au discutat cu primarul, se întâlneau din nou cu acesta, după lăsarea nopţii, în imobilul din couna Ciolpani, pentru remiterea unui procent din banii ceruţi ca mită, se arată în documentele DNA.

sorin oprescu„Astfel, analiza rezultatelor punerii în aplicare a măsurilor de supraveghere în cauză conduce spre concluzia unui număr de 5 astfel de întâlniri în perioada 7 aprilie 2015 – prezent (mai precis, la datele de 22.04, 13.05, 03.06, 19.06 şi 07.07. (…). Aceste întâlniri au avut în comun următoarele: aceeaşi trei participanţi – Bogdan Popa, Cristian Stanca şi Sorin Oprescu; cu o singură excepţie, stabilirea între participanţi a întâlnirii se realiza în discuţii directe, la primărie, nu telefonic; în aceste condiţii, prealabil în aceeaşi zi Popa sau Stanca sau ambii (cel mai adesea) se deplasau la sediul primăriei pentru a se întâlni cu inculpatul Oprescu (ceea ce făcea ca întâlnirea de la Ciolpani să fie a doua, în aceeaşi zi şi între aceleaşi persoane); întotdeauna întâlnirea avea loc în interiorul imobilului din com. Ciolpani ce aparţine lui Oprescu (nu pe stradă sau în faţa imobilului ori într-un autoturism, etc.) cu o singură excepţie, toate întâlnirile au avut loc noaptea, după lăsarea întunericului; (…) nu au fost identificate alte persoane, mai ales conducători de instituţii publice din subordinea primarului sau alţi funcţionari publici din cadrul acestora, în afară de Popa şi Stanca, cu care Oprescu să aibă întâlniri în aceste circumstanţe la acel imobil „, au reţinut anchetatorii.

Discuții directe, nu prin telefon

DNA spune că în două cazuri, imediat după terminarea acestor întâlniri, Bogdan Popa a discutat cu câte o persoană aflată în relaţii contractuale cu o instituţie publică din subordinea primarului şi în relaţii apropiate şi cu Stanca, pentru a stabili o întâlnire la acea oră din noapte.  Procurorii au arătat în referatul cu propunerea de arestare preventivă a lui Sorin Oprescu că era de notorietate că Bogdan Popa, trimis de primar sau împreună cu acesta, mergea la evenimente la care altfel n-ar fi avut acces, fapt însă confirmat şi de Florin Şupeală şi de discuţiile telefonice.

„Recepţii la ambasade, la Palatul Cotroceni, participarea la vizite oficiale în străinătate, cum a fost cea din Statele Unite ale Americii, deşi a fost singurul şef de instituţie publică din subordinea Primarului din delegaţie şi în ciuda faptului că nu pare a exista o logică pentru care directorul administraţiei cimitirelor şi crematoriilor trebuia să fie prezent”, se spune în document.

Investiții inutile în cimitire

Anchetatorii susţin că atât în cursul anului 2014, cât şi în cursul anului 2015, instituţia condusă de Bogdan Popa a avut alocat un buget atipic de mare faţă de celelalte instituţii din subordinea primarului, raportat la importanţa pentru comunitate a serviciilor prestate şi la notorietatea insuficienţei fondurilor bugetare.

„Astfel, în 2014 a primit alocare bugetară pentru a încheia patru din contractele subsecvente pentru lucrările de alimentare cu apă şi drenaj, deşi potrivit documentaţiei de achiziţie publică acestea urmau a fi încheiate eşalonat pe parcursul perioadei 2014 – 2017, în timp ce în anul 2015 a primit un buget de 82.182 mii lei, în condiţiile în care Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sau Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement au primit sume mult mai mici – 55.072 mii lei, respectiv 58.226 mii lei). Trebuie arătat că din acele 81 de milioane, aproximativ 50 de milioane erau alocate pentru două contracte ce urmau a fi încheiate de ACCU cu S.C. Total Green Serv SRL, controlată de Bogdan Popa, dar de care era foarte interesat şi Cristian Stanca, pentru lucrările de reparare a aleilor din cimitire, contracte care însă nu au mai fost încheiate din cauza nerentabilităţii pentru executant a lucrărilor urmare a schimbării soluţiei tehnice prin raportare la oferta cu care câştigase procedura de atribuire”, arată DNA.

Urmărit de DNA

În referat se precizează că, în seara zilei de 23 august, după formularea denunţului, Cristian Stanca a refuzat să se întâlnească cu Popa, comunicându-i totodată că a doua zi va pleca din Bucureşti, urmând să se întoarcă peste patru zile.

„În ziua următoare, la biroul lui Popa s-a prezentat Mănică Dorel Mugurel, un apropiat al lui Stanca. Acesta l-a dus imediat pe Popa în baie, unde i-a comunicat în şoaptă (discuţia fiind înregistrată audio-video în mediu ambiental) că Stanca este speriat, deoarece ar fi urmărit de nişte autoturisme. (…) Întors în Bucureşti în seara zilei de 27 august, Cristian Stanca a avut tot un comportament suspicios, având telefoanele închise, fără să-l contacteze pe Popa. În după-amiaza zilei de vineri, 28 august, Popa a fost sunat de către Marius Dragomir, actualul şofer personal al lui Oprescu, pentru a-i transmite să ia legătura imediat cu Adina Ivan, una din secretarele primarului. Discutând cu aceasta, Popa a aflat că primarul este supărat, deoarece nu reuşeşte să-i contacteze nici pe el şi nici pe Stanca, sens în care Popa ar trebui să se prezinte imediat la primărie”, se menţionează în document.

Potrivit referatului, la discuţia ce a urmat între Popa şi Oprescu, primarul i-a adus la cunoştinţă că a primit un mesaj de la Stanca din care rezulta că acesta din urmă este speriat, deoarece ar fi urmărit, fără a da însă mare importanţă acestei senzaţii („El, sigur că nu! Ce-o fi văzut el…”).

„Inculpatul Oprescu şi-a manifestat acest dezinteres, deşi a învederat că una dintre persoanele cu care avusese întâlnirea anterioară i-a comunicat că ‘Aveţi grijă cu şoferul ăla!’, deoarece ‘Da…’ zice, ‘dar se pare că e …Şoferu’ este prieten cu Nuţu, ceva!’, în timp ce primarul ar fi răspuns că ‘Dom’ne, nu mai e şoferul meu! Între timp a devenit inspector!’ Cu toate acestea, Oprescu a avut grijă să transmită că, în ciuda neîncrederii în observaţiile lui Cristian Stanca, mesajul său de bază rămâne acela că ‘Adică, în sensu’ de a avea grijă!'”, mai arată DNA.

Bani pentru Mădălin Dumitru

Pe de altă parte, în acelaşi document, se face referire şi la faptul că Sorin Oprescu a încercat să ofere bani drept „preţ al tăcerii” lui Mădălin Dumitru, reţinut de DNA în iunie 2014 pentru că cererea comisioane pentru derularea contractelor.

„Apropierea în forma specifică participării la comiterea de infracţiuni de corupţie pe o perioadă lungă de timp este cu atât mai vizibilă spre finalul întâlnirii, când Oprescu îi face confidenţe infracţionale lui Popa. Astfel, după ce primarul a învederat că ‘[…] pentru că am să-ţi spun ceva la ureche acum când ieşim, o surpriză neplăcută pentru mine pe următoarea chestie’, detaliind apoi în şoaptă la ureche că ‘Mădălin a vorbit cu Mircea … şi Mircea mi-a spus: ‘Bă, ăsta a zis ‘Dom’le, şi eu am tăcut din gură!’, ‘Păi şi ce (expresie obscenă), ai avut tu vreo treabă cu mine?’, ‘Dom’le, îmi dai şi mie 10.000 pe lună!’…”, se spune în referat.

Sursa citată menţionează că referirea „Mădălin” îl are în vedere pe Mădălin Dumitru, director al Direcţiei Generale Infrastructură şi Servicii Publice din subordinea primarului Capitalei până la 5 iunie 2014, când a fost reţinut de DNA, fiind trimis în judecată în decembrie, fiind în arestul la domiciliu până în 26 iunie 2015 şi ulterior sub control judiciar.

„În ciuda susţinerii menţionate mai sus (‘Păi şi ce (expresie obscenă), ai avut tu vreo treabă cu mine?’), ulterior inculpatul Oprescu a învederat cum a încercat să ‘o sprijine pe soţie’, mai exact arătând că ‘Lu’ ăsta chiar nu ştiu pentru că nevastă-sa e puţin cam ciudată. Am vrut s-o sprijin atunci cu avocaţi …’. Mai mult, în continuare primarul a învederat cum a negociat suma cerută drept ‘preţ al tăcerii’, învederând că ‘[…] Eu cu … 18, vreo 20 să zicem…’, ‘şi-atuncea am căzut de acord aşa că na, …, după ce termină cu …’, ‘O să conteze pe un 5.000 şi-am trecut pe…, ca să pun să…'”, mai arată anchetatorii.

”Nu dăm declarații”

De asemenea, în document sunt redate şi discuţiile purtate de primarul Capitalei cu Bogdan Popa după momentul aducerii la sediul DNA, când Oprescu pe holul instituţiei i-ar fi indicat în mod repetat să nu dea declaraţii. „‘Nu dăm declaraţii…’, ‘N-o să dăm declaraţii.’, ‘Nu dăm declaraţii, chemăm avocatu’.’ După acest moment, inculpatul a început să-i adreseze întrebări lui Popa, menite să afle dacă acesta din urmă, prezent în sediul DNA când a ajuns primarul, a reuşit să afle probatoriul existent. Astfel, după ce inculpatul Oprescu a întrebat ‘Erau marcaţi?’ şi, aflând că Popa nu cunoaşte această informaţie, a stabilit strategia pe care o va urma, cerându-i suspectului să facă la fel: ‘Banii. …[neinteligibil, vorbeşte în şoaptă]… ai venit să… doamna Munteanu cu Groapa…’, ‘De aia..’, mai precis ‘De aia te-am chemat, cu Groapa… madam Munteanu’, încercând aşadar să determine suspectul să susţină că motivul sosirii sale în imobilul de la Ciolpani nu avea legătură cu vreo sumă de bani. Desigur, o simplă lectură a dialogului ambiental de la Ciolpani denotă lipsa legăturii între motivul real al venirii lui Popa şi ‘groapa’ pentru ‘doamna Munteanu'”, mai susţin procurorii.

DNA mai subliniază că la percheziţia domiciliului lui Oprescu din Ciolpani au fost puse la dispoziţia organelor de urmărire penală sumele de 31.350 lei şi 18.000 euro.

Pe 7 septembrie, magistraţii Tribunalului Bucureşti au admis propunerea DNA de arestare preventivă a lui Sorin Oprescu, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită. Măsura a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti, care pe 14 septembrie a confirmat decizia primei instanţe.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.