Neplata salariilor, O Minciună care a permis alegerea lui Marin Ștefănel – Primar al Capitalei! De ce tace secretarul Bucureștiului?

Cetățeanul.net demontează astăzi cea mai mare minciună care a stat la baza mascaradei de alegere, ilegală, a primarului general interimar al municipiului București, Marin Ștefănel. După reținerea lui Sorin Oprescu cei doi viceprimari, Cornel Pieptea (PNL) și Dan Darabont (PSD) i-au mințit pe bucureștenii care i-au ales că nu mai are cine să semneze statele de salarii a 20.000 de salariați! Minciuna a servit drept scop organizării unei ședințe de maximă urgență („de îndată”), sub pretextul neputinței de a plăti salariile, ședință în care să fie ales uneperistul Marin Ștefănel, drept primar interimar al Capitalei.  În realitate, statele de plată pentru salarii puteau fi semnate, legal, de Tudor Toma, secretarul general al municipiului București.

Pe lângă numeroasele încălcări flagrante ale legilor românești în vigoare care fac ilegală alegerea sa (aspecte asupra cărora vom reveni marți, 20 octombrie), spectacolul ieftin prin care consilierii PNL, PSD și UNPR și-au dat mâna pentru a-l „unge” pe Marin Ștefănel a debutat cu o mare minciună, menită să „ia ochii” presei, dar și alegătorilor.

Viceprimarii Darabont și Pieptea – doi Mincinoși

Marin Ștefănel
Dan Darabont, mincinos sau doar obedient?
Marin Ștefănel
Cornel Pieptea, viceprimarul care și-a mințit alegătorii

Încă de pe 7 septembrie, a doua zi după reținerea lui Sorin Oprescu și cu opt zile înainte de alegerea lui Marin Ștefănel ca primar general, cei doi viceprimari ai Bucureștiului, Cornel Pieptea (PNL) și Dan Darabont (PSD) au spart ecranele TV și au inundat presa cu tânguielile precum că, vezi Doamne, după arestarea lui Sorin Oprescu și a directorului său economic, nu mai pot fi plătite salariile a 20 de mii de oameni, printre care și angajați ai RATB, RADET, deoarece nimeni din Primăria Capitalei nu mai putea semna statele de salarii, nefiind ordonator de credite.

Zilele acestea noi trebuie să plătim salariile. Vă dau un exemplu. Pentru angajații Primăriei, pentru cei din RATB, RADET, este vorba despre peste 20.000 de persoane, deci gândiți-vă 20.000 de familii bucureștene, care în majoritatea cazurilor se bazează pe acest salariu ca unică sursă de venit, deci nu ne putem juca cu lucrurile acestea, nu discutăm de mari contracte, discutăm despre funcționalitatea de zi cu zi a Primăriei”, se lamenta Dan Darabont.

Celălalt „vice”, Cornel Pieptea, îl îngâna, în aceeași manieră, precum că ar fi existat un blocaj la nivelul Primăriei Generale în privinţa efectuării de plăţi. „Directorul economic și primarul general nu pot să-și exercite atribuțiile. Plăți urgente sunt, de regulă, legate de plățile către personal. Sper să se aleagă cât mai repede o persoană care să preia atribuțiile primarului general”, a spus Pieptea. Astfel s-au creat premisele pentru a se organiza, pe 15 septembrie 2015, o ședință „de îndată” (de extremă urgență), care au loc, legal, numai pentru adoptarea de hotărâri în cazuri de forță majoră (calamitate – cutremur devastatator, incendii, inundații, război etc) sau cazuri de extremă urgență, precum s-a dat de înțeles a fi „pericolul” de neplată a salariilor.

Tudor Toma, un abuz în funcție

Marin Ștefănel
Secretarul general Tudor Toma, un breloc la cingătoarea partidelor din CGMB

Cetățeanul.net are dovada că salariile puteau fi plătite, bine-mersi, cu semnătura lui Tudor Toma, secretarul general al Capitalei. Potrivit Legii 215/2001 (art 117), privind administrația publică locală, acesta devine automat ordonatior principal de credite: „Prin derogare de la prevederile art. 21 alin. (2) din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, în situaţiile prevăzute la art. 55 alin. (81) sau, după caz, la art. 99 alin. (9), secretarul unităţii administrativ-teritoriale îndeplineşte funcţia de ordonator principal de credite pentru activităţile curente”.

Dincolo de batjocura la adresa cetățeanului de rând, este de semnalat cinismul secretarului Tudor Toma, care știa acest lucru, cunoaștea legea, dar a preferat să nu-și exercite atribuțiile, în aceeași manieră în care a închis ochii și la gravele ilegalități produse, sub nasul lui, la ședința „de îndată” a CGMB, în care a fost ales Marin Ștefănel ca primar interimar al Capitalei – taman locul unde trebuia să-și exercite controlul de legalitate!

Vom reveni!

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.