Meritocrația ministrului Aurescu. Cum este blocat de trei ani postul de consul general dat ilegal beizadelei lui Meleșcanu

Aurescu

Meritocrația lui Bogdan Aurescu. De mai bine de 3 ani, românii din Franța nu sunt reprezentați de Consulatul General al României de la Strasbourg, pentru că Ministerul Afacerilor Externe refuză fără temei legal să pună în practică rezultatele unui concurs organizat chiar de această instituție pentru ocuparea postului de consul general.

Articol realizat de Cătălin Antohe și Sorin Ghica

Cel care ar fi trebuit să fie trimis la post, în 2017, în urma câștigării concursului, este Vasile Popovici, profesor universitar la Universitatea de Vest din Timişoara, fost ambasador al României în Maroc şi Portugalia, decorat chiar de statul francez în iunie 2021 pentru „servicii aduse culturii franceze”.

În acest timp, meritocrația lui Bogdan Aurescu își „turează” motoarele cu ambasadori care fac accidente de circulație sau nu au habar de limbi de circulație internațională, bașca de limba țării în care sunt trimiși.

Actualul ministru al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, promovat în MAE de către fostul ministru Teodor Meleșcanu – cel care a poftit chiar la postul de consul la Strasbourg pentru fiul său vitreg, a aruncat la coșul de gunoi rezultatul concursului câștigat legal de profesorul Popovici (rezultatul concursului nu a fost anulat niciodată și este valabil!).

Preocupați altfel de jocuri de culise, oficialii MAE ignoră că de mai bine de 3 ani interesele românești nu sunt reprezentate de nimeni la Strasbourg.

Prof. univ. Vasile Popovici, decorat de  ambasadoarea Franței în România, Laurence Auer

Am solicitat insistent Ministerului Afacerilor Externe să clarifice situația legală în acest caz. Dat fiind că a fost depășit cu mult termenul legal de răspuns (40 de zile, în loc de 10 –prevăzut de Legea 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public), este clar că MAE nu poate justifica legal situația consulatului general de la Strasbourg. Oare pentru care alt ginere sau cumnat este păstrat postul?

De la transparența ministrului Comănescu, la subteranele lui Meleșcanu și Aurescu

Într-un gest de transparență fără precedent, în septembrie 2016, Guvernul Cioloș a decis să scoată la concurs posturile vacante de consul general. La acea dată, ministru al Afacerilor Externe era Lazăr Comănescu.

Cerințele au fost foarte stricte: experiență în serviciul extern, experiență în gestionarea fondurilor publice, cunoașterea de limbi străine, experiență în domeniile de competență, cunoașterea mediului cultural, lingvistic, economic și politic al țării de reședință etc.

Concursul s-a derulat în două etape: selecție de dosare și interviu de competență, susținut în fața unei comisii MAE formată dintr-un secretar de stat, secretarul general MAE, directorii generali ai direcției consulare, resurse umane etc.

Vasile Popovici a câștigat „en fanfare” concursul, în decembrie 2016! Mai mult, diplomatul cu 17 ani de experiență în serviciul României, a fost anunțat oficial de directorul Departamentului de Resurse Umane din Ministerul Afacerilor Externe, Irina Elena Niță, că a câștigat concursul pentru ocuparea funcției la Consulatul General al României la Strasbourg.

Numirea trebuia să aibă loc după încheierea mandatului de 4 ani al ocupantului de la acea vreme, Sabin Pop, care se încheia în august 2017. „În acest sens, propunerea de numire va fi înaintată Guvernului, cu respectarea termenului de rechemare de 90 de zile pentru ocupantul actual”, a transmis Irina Elena Niță.

Meleșcanu și-a numit fiul vitreg consul la Strasbourg. A urmat un dosar de cercetare penală

În ianuarie 2017, a venit la putere Guvernul Sorin Grindeanu, ministru al Afacerilor Externe fiind desemnat Teodor Meleșcanu, care avea alte planuri în privinţa postului de consul general la Strasbourg.

Noul ministru, ignorând total rezultatul concursului și-a numit pe post propriul fiu vitreg, Adrian Pîrvulescu, cum se face diplomație în ţările bananiere.

Vasile Popovici a depus atunci o plângere penală pe numele lui Teodor Meleșcanu, iar Parchetul General a deschis un dosar penal „in rem” pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și folosirea funcției pentru favorizarea unei persoane.

Ca să scape basma curată, ministrul Meleșcanu a stopat plecarea fiului la post. Se spune că Pîrvulescu ar fi fost întors din drum de pe autostradă în Ungaria, în timp ce se deplasa spre Strasbourg pentru a prelua postul de consul general.

„Struțul” Aurescu nu vrea să-l contreze pe fostul protector

În 2019, la conducerea MAE a venit Bogdan Aurescu, cunoscut în MAE drept pupila lui Teodor Meleșcanu. Noul ministru a adoptat „politica struțului”, neîndrăznind să numească pe altcineva pe postul de consul la Strasbourg, dar nici să anuleze rezultatul concursului.

Întrebat la audierea în comisia de politică externă pentru instalarea Guvernului Ludovic Orban ce se întâmplă cu „cazul Popovici”, Aurescu a evitat pur și simplu să răspundă la întrebare. Se pare că l-a deranjat pângerea penală făcută de profesorul Popovici mentorului său Meleșcanu!

„Consulatul general de la Strasbourg este în imposibilitatea de a mai reprezenta interesele României în Franța”

De mai bine de 3 ani România nu este reprezentată de un consul general la Strasbourg. În lipsa acestuia, misiunea diplomatică este condusă de un gerant interimar, care gestionează însă doar activitățile curente ale consulatului, mult sub nivelul misiunii diplomatice respective.

Practic, fără numirea unui șef, Consulatul General de la Strasbourg funcționează ca un oficiu consular – preia solicitări de la cetățenii români și le soluționează, cum ar fi cereri de documente, titluri de călătorie etc.

Consulatul general de la Strasbourg este coborât ca rang, iar atribuțiile sale sunt limitate la minimum. Misiunea este în imposibilitatea de a mai reprezenta interesele României în Franța. Asta pentru că, potrivit Convenției de la Viena cu privire la relațiile consulare, statul de reședință nu este obligat să acorde unui gerant interimar (cum are România de mai bine de 3 ani- n.r.) înlesnirile, privilegiile și imunitățile de care șeful de post consular se bucură numai în baza unor condiții, pe care gerantul interimar nu le îndeplinește.

Un gerant interimar nu are nici contactele diplomatice ale șefului de post, pentru că nu are calitatea de reprezentare a șefului misiunii.

Doar consulul general are atribuții de reprezentare, de contact cu autoritățile locale la cel mai înalt nivel. Mai are atribuții economice, pe care un gerant interimar chiar dacă ar vrea nu le poate îndeplini, pentru că nu are calitatea. Pur și simplu, România își reduce influența în zona respectivă, au declarat, pentru Cetățeanul, surse din MAE.

Lazăr Comănescu: „A fost o evaluare pe baza unor criterii clare şi obiective, făcută de o comisie a MAE”

Lazăr Comănescu, ministru al Afacerilor Externe la data organizării concursului, explica la acea vreme, procedurile de numire în funcție a noilor consuli și importanța eliminării nepotismului în promovarea diplomaților.

Aurescu

„Când am venit la MAE, am discutat și cu primul-ministru că este nevoie de stabilirea unor criterii clare de selecție, pentru eliminarea situațiilor în care oameni care nu prea au de-a face cu activitatea diplomatică și consulară să fie trimiși la post. Astfel, la propunerea MAE şi prin decizia primului-ministru, au fost adoptate nişte proceduri clare de numire a consulilor generali, în baza cărora au fost selectaţi şi apoi propuşi pentru a fi numiţi, prin hotărâre de guvern, un anumit număr de consuli. Pe această bază au participat şi au fost evaluaţi oameni care urmau să preia posturile în 2017. A fost o evaluare pe baza unor criterii şi condiţii foarte clare şi obiective, evaluare făcută de o comisie formată din mai mulţi secretari de stat şi din şefii Departamentelor Consular şi Resurse Umane din MAE. Înţeleg că între timp lucrurile acestea au fost puse deoparte şi s-au luat alte decizii…”, a declarat Lazăr Comănescu.

Sinecurile fiului vitreg al lui Meleșcanu

Sorin Adrian Pîrvulescu a beneficiat de mai multe posturi călduțe. În decembrie 2009, Meleșcanu s-a căsătorit cu Viki Viorica Pîrvulescu, mama lui Sorin Adrian Pîrvulescu, iar oportunitățile profesionale pentru acesta din urmă au apărut pe bandă rulantă.

Până în octombrie 2010, Pîrvulescu lucrase ca simplu jurist la Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.

De acolo, a trecut la Senatul României, unde a fost pus șef peste Biroul de Proceduri și Achiziții Publice.

În 2013, Pîrvulescu a fost detașat la Ministerul Afacerilor Externe, condus în aceea perioadă de ministrul Titus Corlățean. Ulterior, a fost numit funcționar la Consulatul General de la Strasbourg.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.