Patru motive pentru care farsele la 112 să fie pedepsite de patru ori mai aspru

Apel 112 apeluri 112 urgente

Europarlamentarul PSD Tudor Ciuhodaru cere pedepse de patru ori mai mari pentru farsele la 112. El dă şi patru motive întemeiate al cărăr obiectiv major este descurajarea apelării abuzive a serviciului de urgenţă. Legea a fost deja adoptată de Senat.

Cazul fetei care a sunat, vineri, la 112 şi a spus că este sechestrată într-un apartament din Sectorul 6 al capitalei nu este singular. Statisticile privind apelurile la 112 aduc în atenţie o realitate îngrozitoare.  Mii de oameni sună la serviciul unic de urgenţă doar pentru a face glume proaste sau pentru a trimite autorităţile pe piste greşite în cazuri reale.

Un europarlamentar PSD a făcut un demers legislativ prin care cere pedepse mai mari în cazul celor care se joacă cu viaţa celorlaţi oameni.

Pedepse de patru ori mai mari pentru farsele la 112

Este vorba despre Proiectul de Lege pentru modificarea art.32 alin.(1) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului unic pentru apeluri de urgenţă. Motivaţiile demersului legislativ făcut de doctorul Tudor Ciuhodaru sunt clare.

  1. Numărul unic pentru apelurile de urgență este destinat direct salvării de vieți-întrucât aproape două treimi sunt transferate către Salvare iar restul către soluționarea altor situații de urgență- 23,54% Poliție. SMURD-Pompieri 10,73% sau Jandarmerie (0,91%).
  2. Pedepsele blânde de până acum au dus la o situație alarmantă: 70 % din apelurile la 112 sunt abuzive sau sunt alerte false.
  3. În fiecare zi sunt înregistrate: 34000 de apeluri abuzive ( cu injurii și întrebări stupide sau pur şi simplu ţin linia ocupată) iar altele trimit echipajele de urgenţă la evenimente inexistente.
  4. Acest tip de apelare abuzivă sau falsă afectează calitatea accesului la 112 pentru că:

–  întârzie accesul la serviciul 112 al unor apelanţi care au cu adevărat o urgenţă în acel moment,

– încarcă inutil activitatea operatorilor şi a dispecerilor;

– trimite echipajele la locul unor evenimente inexistente care nu justificau o intervenţie de urgenţă;

– lasă, în acest fel, fără asistență de urgență pe cei aflați în dificultate;

– generează costuri de operare și intervenție nejustificate.

peste 70% dintre apelurile la 112 sunt abuzive, spune deputatul Tudor Ciuhodaru
sursa: facebook Tudor Ciuhodaru

Pedepse de patru ori mai mari

Astfel, Ciuhodaru propune ca apelarea abuzivă a numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numărul 113 să se sancţioneze cu amendă de la 1000 la 2000 lei sau cu prestarea de la 100 pâna la 200 de ore de activități în folosul comunității.

Citeşte şi: Alarmă falsă la 112, în Bucureşti. O tânără a minţit că este sechestrată

Mai mult, recidiva în interval de 1 an de la sanționare se pedepsește cu amendă de la 2000 la 4000 lei sau prestarea de la 200 pâna la 400 de ore de activități în folosul comunității.

De asemenea,  alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie, cu amendă 2000 lei la 4000 lei sau cu prestarea de la 200 pâna la 400 de ore de activități în folosul comunității.

Recidiva în interval de 1 an de la sanționare se pedepsește cu amendă de la 4000 la 8000 lei sau echivalentul a 25% până la 100% din costurile generate de alertarea falsă a agențiilor specializate sau prestarea de la 400 pâna la 800 de ore de activități în folosul comunității.

Apelul fals la 112 de vineri seara a mobilizat 80 de poliţişti

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Capitalei „acel apel la 112 a angrenat peste 80 de polițiști precum și alte forțe, pentru că am avut alături de noi pe colegii de la Jandarmeria București și pe cei de la ISU-BIF, precum și Ambulanța București. Întregul caz a demarat între orele 17 și 18, când o tânără a apelat 112 și a declarat că este ținută cu forța, că este sechestrată într-un aparament de pe raza sectorului 6, spunea că nu cunoaște Bucureștiul, a spus că nu știe unde se află, dar că ar vedea în zonă turla unei biserici. A fost momentul când s-a declanșat această vastă operațiune”, a precizat, sâmbătă, Diana Sarca, purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei, potrivit digi 24.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.