Europarlamentarul Dan Motreanu a fost achitat

dan motreanu, Motreanu prima reacție

UPDATE Europarlamentarul liberal Dan Motreanu a fost achitat în procesul în care a fost acuzat de spălare de bani. Cinci judecători de la instanţa supremă s-au pronuntat în acest proces care a început în 2015.

Decizia instanței este definitivă.

Achitat a fost și fostul consilier prezidențial George Scutaru.

La ultimul termen de judecată din 13 mai, procurorii DNA au cerut închisoare cu executare în cazul liderului liberal, dar şi pentru George Scutaru, fost preşedinte al PNL Buzău, după ce ar fi primit 170.000 de euro, respectiv 250.000 de euro pentru finanţarea campaniilor electorale din 2008 ale candidatilor PNL la alegerile locale si parlamentare din acel an. Cei doi au fost achitaţi, pe 25 iunie 2018, în faza de fond, decizie care a fost contestată de DNA.

„Admiteti apelul şi desfiinţaţi sentinţa de achitare şi rejudecând, să pronunţaţi decizii de condamnare. Noi cerem regim privativ de libertate, iar pedepsele să fie orientate spre limita medie a infracţiunilor”, a solicitat procurorul DNA, pe 13 mai, la ÎCCJ.

Concluzii de condamnare cu executare au fost puse şi în cazul Anei Maria Schaer, administrator al unei societăţi comerciale.

Inginerii financiare pentru finanţarea partidului

În septembrie 2015, procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată pe fostul consilier prezidenţial pentru securitate naţională George Adrian Scutaru şi pe fostul deputat PNL Dan Motreanu, pentru spălare de bani. Pentru aceeaşi faptă a fost judecată şi Ana Maria Schaer, administrator al unei societăţi comerciale.

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2008, Cristinel Bîgiu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, denunţător în acest dosar, a pretins de la o persoană aproximativ un milion de euro, cu titlu de mită, pentru a-l pune în posesia unor terenuri aflate în municipiul Buzău.

Din suma pretinsă, Bîgiu a primit 700.000 de euro, din care le-ar fi dat lui George Scutaru şi Dan Motreanu sumele de 170.000 de euro, respectiv 250.000 de euro, conform unei înţelegeri anterioare, pentru finanţarea campaniilor electorale din 2008 ale candidaţilor PNL la alegerile locale şi parlamentare din acel an, susţineau procurorii DNA.

Pentru a ascunde provenienţa acestor sume, Scutaru, Motreanu şi Ana Maria Schaer „au iniţiat un mecanism financiar fictiv, folosindu-se de documente justificative ce nu corespund realităţii, prin care suma de 1.213.085 lei a fost transferată, în mai multe tranşe, din contul societăţii administrate de către aceasta din urmă către o firma care a produs articole de vestimentaţie folosite ca materiale în campania electorală”, au mai scris procurorii în rechizitoriu.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here