Decizia CCR: grațierea și amnistia corupților nu pot fi interzise

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis joi, 18 iulie, că amnistia și grațierea pentru fapte de corupție nu pot fi interzise, pentru că ar depăși limitele revizuirii Constituției.

Decizia judecătorilor a fost luată în unanimitate, aceștia respingând două proiecte de revizuire a constituției. Ca urmare, cele două proiecte de revizuire a Constituției vor fi depuse din nou la Parlament, fără prevederile declarate neconstituționale.

Decizia CCR vine la aproape două luni după referendumul pentru justiție din 26 mai în cadrul căruia românii s-au pronunțat în mod covârșitor pentru interzicerea amnistiei și grațierii în cazul faptelor de corupție. În urma rezultatului votului, parlamentarii puterii și ai opoziției au redactat două proiecte de lege, ambele fiind respinse de CCR.

Joi, judecătorii CCR au stabilit că legiuitorul trebuie să stabilească cine poate fi grațiat sau amnistiat. De aceea a fost respins proiectul inițiat de parlamentarii PSD și ALDE care prevede interdicția de a deține funcții publice pentru persoanele condamnate la închisoare și extinderea dreptului de a sesiza CCR în privința ordonanțelor de urgență. Celălalt proiect a fost depus de PNL și USR. Opoziția propune ca amnistia sau grațierea corupților să fie interzise, iar criteriul integrității pentru ocuparea unei funcții publice să fie prevăzut în Constituție.

 

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.