Jaful Economat. Au clonat contractul de la Piața Rahova și au plătit de două ori aceleași lucrări

Piața Rahova

Detalii exclusive despre Jaful de le Economat Sector 5. Lucrările pentru renovarea Pieței Rahova au fost plătite de două ori, prin două contracte cu același obiect. Lucrările au fost atribuite fără licitație unei firme de casă, prin celebra companie a primăriei, Economat, prin care s-au sifonat zeci de milioane de euro.

Articol realizat de Sorin Ghica și Cătălin Antohe

Într-adevăr, lucrările au fost plătite de două ori, au confirmat auditorii Curții de Conturi, care au verificat activitatea firmei Economat.

Contract de 3 milioane de euro fără licitație

Compania Economat Sector 5 SRL, înființată în mandatul de primar al Sectorului 5 al lui Marian Vanghelie, se află din nou în centrul unui scandal de corupție.

Societatea aflată în subordinea Primăriei Sectorului 5 a plătit de două ori unei firme de casă lucrările de modernizare a Pieței Rahova. Un control al Curții de Conturi, de la sfârșitul anului trecut, a pus în evidență jaful din bani publici chiar și după ce procurorii au deschis mai multe dosare penale exact pentru modul în care au fost sifonate fondurile primăriei.

Inițial, lucrările de modernizare au fost încredințate asocierii formate din firmele Star Pro Center INTL SRL și PBG Management & Engineering SRL.

Contractul 608/27.06.2018, în valoare de 13.639.030 lei (aproximativ 3 milioane de euro, la acea dată), a fost atribuit fără licitație publică.

Lucrările vizau consolidarea şi punerea  in siguranţă  a structurii  metalice  a clădirii, reabilitarea spaţiului pieței agroalimentare, asigurarea dotarilor necesare pentru obținerea autorizaţiei de funcționare ISU și DSP, cresterea performanței energetice a clădirii etc. În acest scop a fost emisă autorizația de construire din februarie 2019, prelungită ulterior până în februarie 2021.

Nu se știe cu ce au „păcătuit” cele două firme, dar la 5 luni de la demararea lucrărilor, în iulie 2019, Economat a reziliat contractul. Motivul invocat a fost depășirea termenelor de execuție.

O expertiză dispusă la acel moment a stabilit că valoarea lucrărilor care rămăseseră de executat se ridica la 3.9 milioane de lei.

Două contracte trase la indigo pentru „specialiști în producție publicitară”

Atunci a intrat în scenă firma United Colors Team SRL, care este specializată, așa cum reiese din obiectul principal de activitate și din informațiile de prezentare de pe site-ul propriu în publicitate, nu în construcții.

Piața Rahova

Acționarul firmei „de construcții” este Petrică Paraschiv, care deține direct peste 92% din acțiuni, restul fiind controlate tot de el prin intermediul societății Patrick Events Impresariat. Probabil tot de construcții, dacă este să fim răutăcioși.

Așadar, la 30 mai 2020 Economat Sector 5 a atribuit „specialiștilor în producție publicitară” contractul nr. 816, pentru finalizarea lucrărilor la Piața Rahova.

Deși valoarea lucrărilor rămase era estimată la doar 3.9 milioane de lei, contractul a fost semnat pentru o sumă aproape dublă de 7.19 milioane de lei (aproximativ 1.5 milioane de euro), majorată și aceasta ulterior cu un milion de lei.

Auditorii Curții de Conturi au constatat că, după doar o lună, pe 26 iunie 2020, Economat și United Colors Team au încheiat un nou contract, pentru exact aceleași lucrări la Piața Rahova, în valoare de 7.23 milioane de lei.

Prin urmare, lucrările rămase în valoare de 3.9 milioane de lei au ajuns să fie contractate pentru o sumă de 15.4 milioane de lei!!!

Culmea, Economat a început să plătească din cele două contracte înainte ca United Colors Team să demareze treaba.

„Este de menţionat faptul că atât pentru contractul 816/30.05.2020 cât şi pentru contractul 931/26.06.2020 nu au fost emise ordine de începere a lucrărilor, totuși, în baza acestora au fost  emise facturi care au fost acceptate la plată, cu menţiunea „conform situatiei de lucrări”, se arată în raportul Curții de Conturi.

Piața Rahova

Directorul Economat Marian-Leonard Petre, cercetat de DNA

Norocul firmei United Colors Team s-a schimbat după ce Primăria Sectorului 5 a fost preluată de Cristian Popescu Piedone. Noua conducere a Economat a somat firma lui Paraschiv să comunice documentele justificative, situaţiile de lucrări şi procesele verbale de recepție a materialelor achiziţionate pentru executarea lucrărilor. United Colors Team nu a trimis Primăriei niciun document.

Curtea de Conturi a stabilit că responsabil pentru aceste golănii este directorul general al Economat, Marian-Leonard Petre.

Același director este cercetat în prezent de DNA, alături de fostul primar Marian Vanghelie, în legătură cu achiziţii supraevaluate ale Economat.

Marian-Leonard Petre este acuzat de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată (57 acte materiale), constituire a unui grup infracţional organizat, participaţie improprie în formă continuată (17 acte materiale) la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, două infracţiuni de luare de mită, complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, cinci infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată.

Șefii Economat tac mâlc. Nici n-ar avea ce să spună

Întrebați de către auditori cum au putut semna două contracte pentru același lucrări, reprezentanții Economat au explicat doar de ce s-a negociat direct cu firma United Colors Team SRL și nu s-a organizat o licitație publică.

Prin urmare, în raportul Curții de Conturi s-a consemnat: „Prin răspunsul formulat, se recunoaște faptul că au fost încheiate două contracte cu aceleași părți, obiect și termen, ca și consecință a suprapunerii celor două proceduri de achiziții. Astfel, se confirmă constatarea echipei de audit și nu se aduc date şi informații suplimentare de natură  a modifica deficiența  constatată”.

Lucrări proaste la preț dublu: a căzut tavanul pieței

United Colors Team a finalizat cu chiu cu vai lucrările la Piața Rahova, dar asta nu a fost de bun augur. În martie 2021, tavanul unei clădiri a Pieței Rahova s-a prăbușit parțial. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.

Piața Rahova

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a cerut Corpului de Control din cadrul Primăriei să facă o anchetă şi să se formuleze plângeri penale pentru ca cei vinovaţi să fie traşi la răspundere.

Primăria preciza la vremea respectivă că a făcut numeroase solicitări şi sesizări către constructor, însă fără niciun rezultat. Acesta solicită în continuare sume de bani pentru lucrările efectuate, deși calitatea lor este „una deficitară”, aşa cum a constatat şi Inspectoratul de Stat în Construcţii.

Conexiunile patronului United Colors Team SRL. Petrică Paraschiv, omul lui Vanghelie

Afaceristul Petrică Paraschiv, care patronează United Colors Team SRL, este foarte bine conectat politic, la PSD și nu numai. El este cunoscut drept un apropiat al fostului primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, anchetat acum de procurorii DNA tocmai pentru tunurile date la Economat.

Piața Rahova

Ziarul Cetățeanul a dezvăluit că Paraschiv era atât de apropiat de Vanghelie, încât fostul edil a trecut pe numele acestuia două vile din Bragadiru-Ghencea. Informația apare în dosarul în care Marian Vanghelie a fost judecat pentru corupție.

Petrică Paraschiv a mai fost implicat și în mutarea unor datorii ale PSD către două SRL-uri din România la un offshore din Cipru, unde nu se știe cine a plătit debitul partidului.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here