„Ingineriile” locative pe banii României ale șefului ICR Chișinău Valeriu Matei. Cum și-a vândut casa pentru a primi de la stat locuință de serviciu

Academicianul Valeriu Matei, care a condus Institutul Cultural Român de la Chișinău, este autorul unor „inginerii” locative, pentru a beneficia de o locuință de serviciu de la stat. Culmea, acum Valeriu Matei se zbate la Academia Română să primească postul de șef al Institutului Cultural Român de la Roma.

Institutul Cultural Român anunţa, pe 12 noiembrie 2012, numirea la conducerea reprezentanței sale la Chişinău a lui Valeriu Matei, în locul lui Petre Guran.

Când noul director al ICR „Mihai Eminescu” din Chișinău s-a lămurit că Ministerul Afacerilor Externe de la București nu-i poate deconta cheltuielile pentru o locuință de serviciu, dacă deține una proprietate personală, a trecut la acțiune.

Astfel, pe 3 iunie 2014 academicianul își vinde apartamentul, de 139,7 m.p., situat pe strada S. Lazo nr. 26, pentru 1. 134. 441 lei. Cumpărătorul, un anume Anatolie Revenco, i-a achitat suma respectivă integral lui Valeriu Matei, potrivit contractului de vânzare-cumpărare, „până la momentul semnării prezentului contract, în afara sediului biroului notarului”.

„Vânzătorii”, Valeriu Matei și soția sa, se angajează prin contract „că nu vor exercita dreptul privind răscumpărarea imobilului” și „confirmă că vor elibera imobilul sus-numit la ziua semnării prezentului contract”.

Valeriu Matei

Declarația buclucașă

Peste șapte zile, pe 10 iunie 2014, potrivit Procesului-Verbal nr.140, comisia ICR Chișinău formată din Valeriu Matei, în calitate de director, Jana Vasiliu, contabil, și Gheorghe Vasiliu, intendent, a evaluat „ofertele primite de la agențiile imobiliare în vederea stabilirii celei mai bune oferte pentru închirierea unei locuințe necesare domnului Matei Valeriu – director ICR”. Dintre cele trei oferte, comisia a ales un apartament de trei camere și 99,4 m.p., situat în centrul Chișinăului pe strada Mihai Eminescu, cu o chirie lunară de 850 euro.

Însă, există bănuiala rezonabilă că vânzarea apartamentului nr. 40 din str. S. Lazo a fost una fictivă, mai ales că, pe 11 iunie 2017, Valeriu Matei dă o declarație pe proprie răspundere că are domiciliul tot acolo.

Valeriu Matei

Dar, „ingineriile” locative ale directorului ICR nu s-au oprit aici.

Pe 18 august 2021, numita Svetlana Postică, nume pe care-l avea și Claudia Matei, înainte de se căsători cu Valeriu Matei, cu domiciliul – ce surpriză! – în ap. 40 din strada S. Lazo nr. 26, cumpără apartamentul nr. 52, situat în Chișinău pe str. București, la nr. 90. Potrivit surselor Cetățeanul, Svetlana Postică este sora soției lui Matei.

După două săptămâni, pe 3 septembrie 2021, Svetlana Postică închiriază – altă mare surpriză! – apartamentul nou achiziționat chiar Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău pe o perioadă de patru ani, pentru 1. 180 euro pe lună. Din partea Ambasadei României – ICR Mihai Eminescu la Chișinău, contractul de închiriere nr. 217 din 03/09/2021 este semnat chiar de Valeriu Matei.

Valeriu Matei

„N-am nicio treabă cu toată povestea asta”

Contactat telefonic, Valeriu Matei a negat că ar fi rudă cu Svetlana Postică, deși doamna respectivă are același nume cu al soției sale și locuiește în apartamentul 40 de pe strada Lazo 26, pe care l-a vândut în 2014!?!

Despre închirierea apartamentului de pe strada București nr. 90 ne-a declarat: „Am avut comisie formată din trei persoane care a selectat și eu am semnat, normal, cum se face totdeauna”.

Cât despre faptul că în declarația dată în 2017 prin care lua în cazare privată pe cetățeanul mexican Marin Caballero Eduardo în apartamentul nr. 40 de pe str. S. Lazo 26, Valeriu Matei nu-și mai amintește nimic:

„Eu am plecat de acolo. Eu nu mai stau deloc în Chișinău. Nu știu cine v-a furnizat informațiile. Văd că se furnizează dezinformări peste tot. Văd că și cei de la comisia parlamentară a Senatului vorbesc aiurea despre ce s-a făcut la ICR Chișinău. E plină Basarabia de Postică. Am avut două controluri (n.r. exprimarea aparține academicianului Valeriu Matei) financiare și am primit scrisori de felicitare de la ministru.  N-am nicio treabă cu toată povestea asta. Totdeauna am ales variantele cele mai bune și la prețul cel mai convenabil. N-am făcut niciun fel de rabat”.

Valeriu Matei se pregătește să ocupe un alt post gras . El se zbate la Academia Română ca să primească postul de șef al Institutului Cultural Român de la Roma.

O numire cu cântec

Numirea poetului și politicianului basarabean Valeriu Matei în fruntea ICR Chișinău n-a fost bine primită de o mare parte a intelectualilor din Republica Moldova.

De exemplu, Vitalie Sprânceană scria în 17 noiembrie 2012, pe voxpublika.md:

„O decizie cum nu se mai poate de proastă. Pentru că din punctul de vedere al reputației, numele lui Valeriu Matei e legat de cel puțin câteva scandaluri. Unul ține de trafic de influență – asta l-a costat funcția de vice-președinte al Parlamentului.

Altul, mai relevant pentru proaspăta funcția de ambasador cultural al dlui Matei și pentru legitimitatea sa ca poet ține de acuzații și probe de plagiat pe care nu a putut să le infirme. Despre asta au scris Mircea V. Ciobanu și în special Emilian Galaicu-Păun.

Din perspectiva anvergurii și toleranței candidatura dlui Matei nu apare mai atractivă. Din contră. Insul cu pricina s-a făcut cunoscut prin practicarea unui discurs vehement, intolerant, vetust și cu clare trăsături xenofobe. Nu-și scoate oponenții politici din „demenți”, „bandiți” și „alienați mental” făcând figura locală a unui tribun. E adeptul unui românism de matineu, intolerant și patriotard ce nu ține cont de realitățile și sensibilitățile etnice ale țării.

De asta cred că numirea lui Valeriu Matei în postul de șef al reprezentaței ICR la Chișinău e o alegere greșită. Una care dăunează reputației și imaginii instituției în Republica Moldova.

Din același motiv un grup de intelectuali din Moldova și România au închegat o declarație de protest. Pe care o reproduc și susțin.

Apel către Institutul Cultural Român, Bucureşti din partea unor intelectuali din Republica Moldova şi România (în legătură cu anunţarea schimbării conducerii ICR la Chişinău):

Pe 12 noiembrie 2012, Institutul Cultural Român a anunţat decizia de a schimba conducerea reprezentanței sale la Chişinău. Potrivit acestui anunţ, fostul director al ICR la Chişinău, Petre Guran, va fi rechemat, iar funcţia va fi preluată de Valeriu Matei (scriitor și om politic din R. Moldova). De asemenea, anunţul specifică desemnarea unui director adjunct în persoana lui Nichita Danilov.

Semnatarii acestui apel se arată puternic surprinși nu atât de schimbarea conducerii ICR la Chișinău, care se anunţa de ceva timp în urma transformărilor intervenite în sânul ICR de la Bucureşti, cât de alegerea candidaturii lui Valeriu Matei pentru această funcţie de înaltă răspundere şi onoare, care are drept misiune să reprezinte şi să promoveze cultura română la Chişinău.

Inaugurarea Institutului Cultural Român la Chișinău acum doi ani, după o lungă perioadă de piedici din partea guvernărilor moldovene, a fost semnul unei încălziri simțitoare a relațiilor între Republica Moldova și România și a adus totodată promisiunea unei deschideri culturale fără precedent între cele două maluri ale Prutului.

În scurt timp după inaugurare, proaspătul așezământ a și lansat la Chișinău câteva proiecte inovatoare și ambițioase (restaurarea Casei Zemstvei, inaugurarea Programului „Al. Sturdza”, care pregătea calea unui Institut de studii avansate cu același nume, crearea unui nou program interuniversitar de masterat de cultură universală etc.).

ICR a devenit la Chișinău o instituție recunoscută și prețuită atât pentru evenimentele culturale de înaltă calitate organizate sub auspiciile ei cât și pentru deschiderea programatică către cultura română și europeană.

Numirea lui Valeriu Matei la direcția ICR la Chișinău ar însemna o ruptură brutală cu proiectele demarate și concepute pentru a fi realizate în viitorul apropiat în cadrul acestei instituții.

Valeriu Matei s-a făcut cunoscut pe parcursul carierei sale de personalitate publică printr-un discurs intransigent și intolerant față de oponenții săi politici și față de cei care nu îi împărtășeau convingerile sale deschis ultraconservatoare și naționaliste, iar uneori a avut atitudini cu certe accente xenofobe.

Aceste convingeri, și mai ales maniera sa obișnuită de a le exprima, vin în dezacord flagrant cu proiectele anterioare și cu vocația Institutului Cultural Român la Chișinău.

Cariera dlui Matei, presărată cu scandaluri (de moralitate publică și literară) fac și mai dificilă asocierea persoanei sale cu funcția de director al ICR la Chișinău.

Datorită acestor circumstanțe Valeriu Matei rămâne un personaj public controversat, căruia i-ar fi greu să atragă intelectualii și oamenii de cultură din Republica Moldova în jurul prestigioasei instituții pe care ar reprezenta-o și cu atât mai greu să-și onoreze misiunea de „ambasador cultural” pe care o presupune funcția de director al Institutului Cultural Român la Chișinău.

Acestea fiind spuse, chemăm forurile decidente ale Institutului Cultural Român de la București să reevalueze candidaturile pentru funcția de director al Institutului Cultural Român la București, în conformitate cu înalta și responsabila misiune care îi va reveni la Chișinău”.

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.