EXCLUSIV Radio România, bruiat de paraziții de la S.N. Radiocomunicații

radiocom

Scandal mare între Radio România și Societatea Națională de Radiocomunicații, operatorul național de difuzare şi transport terestru al programelor radio şi TV. Sătulă de performanțele din ce în ce mai infecte ale transmisiunilor realizate cu echipamente vechi de mai bine de douăzeci ani, care vulnerabilizează Radio România în fața concurenței, Societatea Română de Radiodifuziune (SRR), este pe cale să denunțe contractul.

Deși dacă pierde România Actualități, pe fruntea Societății de Radiocomunicații scrie faliment cu litere mari, conducerea SNR este preocupată de investiții imobiliare în loc de modernizarea echipamentelor.

Piscine și baze sportive în loc de echipamente

Surse din cadrul Radio acuză că este mai mult decât dubios că RADIOCOM și-a propus să cheltuiască aproape toate cele 51 milioane de euro alocate investițiilor pentru reabilitări de clădiri, vopsirea de piloni sau realizarea de piscine și baze sportive, în timp ce are probleme foarte mari în recepționarea de către utilizatorii finali a programelor Radio Romania Actualități (RRA)  pe frecvențele de unde FM și AM în toată țara, deși SRR platește lunar sume semnificative către RADIOCOM, inclusiv pentru programele Cultural, Muzical și Bucuresti FM. Aceleași probleme sunt și pe undele scurte US, respectiv a programelor difuzate de Radio Romania Internațional (RRI) pentru românii din diaspora.

Noua conducere a RADIOCOM a ales să facă încredințări directe către câteva firme de „casă”, pentru lucrări care nu au nimic în comun cu obiectul de activitate al societății, în loc să retehnologizeze parcul de emițătoare de tip AM, FM și US, deoarece SRR are probleme tehnice strategice de nivel național din cauza nefuncționării unor emițători, sau functionarea defectuoasă a altor echipamente de broadcasting.

Emițătorul de la Valu lui Traian, mort de mai bine de un an. Ultimatumul SRR

Noua conducere a RADIOCOM se face că nu înțelege nici în al doisprezecelea ceas că Societatea Română de Radiodifuziune este un serviciu de radiodifuziune de interes national, iar recepția tuturor programelor naționale și internaționale pe care le emite este extrem de defectuoasă.

Potrivit surselor noastre, SRR somează RADIOCOM să oprească imediat așa-zisele „investiții” cu dedicație și să demareze în regim de urgență investițiile în mult întârziata re-tehnologizare a rețelelor naționale de Radio și Televiziune folosite de SRR și SRTv prin:

  • Înlocuirea de urgență a emițătoarelor AM care nu funcționează în parametri, în special a celui de la Valu lui Traian, nefuncțional de aproximativ un an, și retehnologizarea tuturor accesoriilor de tip broadcasting și monitorizare în timp real a frecvențelor și a emisiei, din aceasta locație pentru emițătorul AM;
  • Retehnologizarea la parametrii moderni a tuturor emițătoarelor FM (vechi de 15-20 ani), inclusiv a accesoriilor legate de acești emițători;
  • Mobilizare continuă în vederea înlocuirii sau reparația tuturor emițătorilor de unde scurte (US) și a accesoriilor acestora de tip broadcasting, inclusiv parcul de antene aferent acestor emițători US, folosiți de Radio România Internațional;
  • Finalizarea punerii în funcțiune completă a Televiziunii digitale în regim DVB-T2, finalizare întarziată de aproape doi ani;
  • Demararea în regim de urgență a proiectului de Radio Digital (în standard DAB+), sigura alternativa reala a RADIOCOM de a rămane competitivă în peisajul competițional actual.

„Totodată, Societatea Româna de Radiodifuziune, prin Contractul cadru semnat cu Societatea Nationala de Radiocomunicații, va întreprinde toate demersurile tehnice și legale ca să recupereze prejudiciul cauzat de catre SNR, prin nefuncționarea în parametrii tehnici agreați contractual. În egală măsură, SRTv va întreprinde aceleași măsuri pentru recuperarea pagubelor produse de lipsa de performanță a RADIOCOM”, ne-au comunicat sursele.

Eternul jaf de la Societatea Națională de la Radiocomunicații

După ce a luat locul, anul trecut, cuplului Eugen Brad – director general și Alin Terchila – director tehnic, noua conducere a SNR a continuat aceeași politică de devalizare a societății și de lipsă aproape completă de interes față de rezolvarea problemelor reale.

În fapt, de mai bine de patru luni, după cum cunosc toți angajații RADIOCOM, adevăratul conducător al societății nu este directorul general Dragoș Cosmin Lucian Preda, ci consilierul personal al acestuia Silviu Ion Radu.

Silviu Radu, regizorul de la Radiocom

Fost șef la Ambulanța Brăila, deși la concursul pentru ocuparea postului obținuse nota 4 (patru), Silviu Radu Ion s-a remarcat, în cele câteva luni de când face și drege la SNR, prin încredințare directă către firme apropriate a contractelor de achiziție. Surse din cadrul societății ne-au spus că Silviu Radu ar fi sugerat în mai multe rânduri că ar avea legături strânse cu serviciile de informații, inclusiv cu adjunctul Serviciului de Informații Externe. Silviu Radu nu a putut fi contactat pentru a comenta situația.

De mare urgență a fost pentru noua conducere a RADIOCOM cumpărarea, la sfârșitul lunii ianuarie, tot prin achiziție directă, a unui „aparat foto profesional tip studio” în valoare de 15. 900 euro și a unei „camera de filmare profesională tip studio” în valoare 19.100 euro, probabil fără nicio legătură cu studioul de productie pentru site-ul CINECLIC al consilierului personal.

Zeci de milioane de euro, „în pregătire urgentă”

Unul dintre cele mai mari contracte, dat „în pregătire urgentă” de directorul general al RADIOCOM împreună cu consilierul său personal și de nedespărțit, Silviu Radu Ion, este proiectul „Reparații și eficientizare energetică cladiri” în valoare de peste 40 milioane euro, la care se mai adaugă:

„Îmbunătățiri infrastructură clădiri SNR” – 3,4 milioane euro; „Acord cadru consolidare și întreținere piloni” – 2 milioane euro; „Consolidare Sediu Central SNR” – 800.000 euro.

Demne de remarcat sunt și achiziția a 32 de autolitare SUV 4X4 în valoare totală de 1,15 milioane de euro și a „Diverse servicii medicale” contra 500.000 euro.

Cu ce ajută aceste investiții, plus angajarea de către Silviu Radu Ion a tot mai mulți consilieri ai directorului general, la scopul asumat pe site-ul instituției ca „RADIOCOM SA să rămână un lider în domeniul broadcasting-ului (difuzarea şi transportul terestru al programelor Radio şi TV) şi, în acelaşi timp, un important furnizor de reţele şi servicii de comunicaţii electronice din România” numai cei doi diriguitori ai SNR pot spune, dacă vor fi întrebați vreodată de autoritățile competente.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.