Statul a pornit programul de cadastrare a întregii Românii, pentru care va cheltui 1,3 miliarde de euro până în 2023. Firmele care vor câştiga licitaţiile în 2015, vor fi favorite, pe baza experienţei, să-şi adjudece contracte de sute de milioane de lei în următorii opt ani. Multe dintre societăţi sunt controlate de politicieni, persoane influente sau afacerişti care provin din domeniu.
Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) trebuie să anunțe în acest an firmele care vor împărți primele contracte din investiția totală de 1,3 miliarde de euro prin care se va face cadastrarea României. Procedura de licitație a fost începută în ianuarie. Suma oferită în acest an, pentru zece contracte de cadastrare, este de doar 128 milioane de lei. Anunţarea câştigătorului va ţine seama mai mult de respectarea condiţiilor de licitaţie. Asta în condițiile în care, în opt cazuri, pentru atribuirea celor zece contracte din 2015 s-a depus, suspect, doar o singură ofertă.
147 de localități, în 2015
Reamintim că în aprilie, fostul ministrul de la Dezvoltare, actual șef al PSD, Liviu Dragnea, lansa oficial Programul Național de Cadastru și Carte Funciară sau „Marea Cadastrare a României”. Concret, pâna în 2023, toate proprietățile din România vor fi cadastrate în baza unor finanțari europene, dar și de stat, conform Hotărârii de Guvern nr. 294/2015. „În acest an vizăm demararea lucrărilor de înregistrare sistematică a proprietăților în 147 de localități”, a explicat Dragnea.
Cuantumul celor zece contracte oferite anul acesta este de 128 de milioane de lei din cele 1,3 de miliarde de euro ale întregului program. Valoarea mică a contractelor este explicabilă prin faptul ca în 2015 nu se cadastrează niciun mare municipiu, ci doar comune. „În prezent, procedura de atribuire se află în perioada de evaluare a ofertelor depuse”, ni s-a transmis de la Agenția Naționala de Cadastru și Publicitate Imobiliara (ANCPI).
Mai trebuie precizat ca o mare parte dintre SRL-urile care au depus oferte au fost amendate de ANCPI pentru nefinalizarea proiectului CESAR – care presupunea cadastrarea a 50 de localități. Doar şapte au primit lucrările finalizate.
Cetăţeanul vă va prezenta, în această săptămână, cine sunt oamenii care vor să realizeze cadastrarea României şi să încaseze o parte din potul de 1,3 miliarde de euro.
UTI & asociații, singurul ofertant pentru 12,9 milioane de lei
Servicii de cadastru și carte funciară a imobilelor situate în 12 localități din județele Arad (Vladimirescu, Livada, Fântânele, Frumușeni și Covășânț), Timiș (Secaș, Bara, Balinț și Bethausen) și Caraș-Severin (Măureni, Berzovia și Vermeș).
Valoarea estimată fără TVA: maximum 12,9 milioane de lei. Valoarea garantiei de participare este: 228.528 de lei.
Singura ofertă a fost depusă de asocierea de societăți pe care o prezentăm în continuare:
Procad este un srl abonat permanent la contractile ANCPI, firma fiind deținută de Cosmin Popescu, decanul Facultății de Agricultură din orașul de pe Bega.
UTI Grup este condus de influentul afacerist Tiberiu Urdăreanu, compania fiind una dintre campioanele contractelor publice. Cetățeanul a scris chiar în această vară că grupul a câștigat 15 contracte publice cu diverse instituții. Ultimul megacontract vizează reabiliatrea patinoarului artificial Mihail Flamaropol pentru care Primăria București a plătit 100 milioane de lei. Metrorex, Primăria Buucrești, Aeroportul Satu Mare, CNADNR, Nucleraelectrica sau Compania Națională de Investiții sau Aeroporturi București sunt alți clienți ai UTI. Potrivit e-licitatie.ro, valoarea acestor contracte pe primele șase luni din 2015 se ridică la 400 de milioane de lei.
Geolink aparține lui Ioan și Adriana Rodina. Conform ziaruldeinvestigatii.ro, societatea ar fi controlată de de Horaţiu Moldovan, fost membru PD-L şi fost şef al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Timiş.
West Cad este controlată de Dorin Tudosie, un om de afaceri din Timiș care a fost implicat în ultimiii ani în mai multe scandaluri de intabulări false în județul din Vestul țării.
Europarlamentarul Marian Jean Marinescu, în top
Servicii de cadastru și carte funciara a imobilelor situate în 15 localități din județele Mehedinți (Rogova, Vânjuleț, Pătulele), Gorj (Berlești, Hurezani, Țânțăreni și Logrești), Dolj (Brădești, Coțofenii din Dos, Goicea și Pielești) și Valcea (Fărtățești, Valea Mare, Diculești și Făurești).
Valoarea estimată fără TVA: maximum 12,5 milioane de lei. Valoarea garanției de participare este: 251.139 de lei. Singura ofertă depusă a fost din partea asocierii condusă de Cartotop, firma europarlamentarului Marian Jean Marinescu.Conform declarației sale de avere, acesta deține 48% din societate, dar controlează și firma CPCA (cu peste 60% din acțiunile societății), un S.A. care deține și el acțiuni la Cartotop.
Primul Meridian este condusă de Ciprian Dinu Glonț.
Gauss srl. Fostul deputat PNL Claudiu Țaga deține 34% din această societate care este condusă de controversatul om de afaceri Mircea Stoian, cel care deține și restul de acțiuni. Stoian apare și în ancheta DNA referitoare la șeful Poliției Rutiere Timiș, Marcel Crăciunescu. Soția acestuia se plimba cu un Mercedes Clasa E ce îi aparținea lui Stoian. “Un alt set de anvelope pentru autoturismul marca Mercedes ML, mașină folosită de soția sa, Gabriela Crăciunescu, dar aflată, conform procurorilor DNA, în proprietatea omului de afaceri, Mircea Stoian, patron al SC Gauss SR”, au precizat anchetatorii din cauza respectivă.
Cine împarte, parte-și face
Pentru al treilea contract de Cadastru și Carte funciară a imobilelor situate în 20 de localități din județele Olt (Oboga, Milcov, Vișina Noua, Vișina, Brastavățu și Vădastra), Argeș (Recea, Căldăraru, Izvoru și Miroși), Teleorman ( Segarcea Vale, Traian, Lița și Ciuperceni), Dâmbovița (Băleni, Dobra, Bilciurești) și Ilfov (Copăceni, 1 Decembrie și Clinceni), valoarea estimată fără TVA: maximum 12,5 milioane de lei.
Singura ofertă a venit din partea asocierii condusă de Primul Meridian, firma care participă și la asocierea cu SA-ul lui Marian Jean Marinescu.
Geoter Proiect srl Pitești este deținută de Vernel Crăciunescu și Gheorghe Beucan. Primul dintre aceștia deține magazinele Burberry în România. Acesta mai este și președintele Camerei de Comerț și Industrie din Pitești și acționar majoritar la Confarg. Aici, este director Gheorghe Beucan, asociatul din Geoter Proiect.
Geo Topo şi-a început activitatea în 1994, avându-i ca acționari pe Ion Vasile, Dan Staraș și Aurel Baltag, toți lucrând în același timp și în cadrul Oficiului pentru Cadastru Agricol.
Atlas Survey Pitești esti o firmă apropiată de Valentin Olteanu, fostul director al Oficiului de Cadastru și Publiictate Imobiliară Argeş. Aceșta chiar încasa bani de srl, unde era fost director, conform declarațiilor de avere. Olteanu deținea opt terenuri.
Un fost denunțător al lui Voiculescu, la licitația de 14 milioane de lei
Pentru contractul 4 Cadastru și Carte funciara a imobilelor situate în 17 localități din județele Prahova (Cornu, Floreşti, Fulga, Gorgota şi Olari), Giurgiu (Vedea şi Malu), Călărași (Crivăţ, Vasilaţi, Plătăreşti şi Luica), Ialomița (Scânteia şi Valea Ciorii) și Constanța (Ghindăreşti, Topalu, Horia şi Garliciu).
Valoarea estimată fără TVA, cel mult 13,396,800 de lei. Valoarea garantiei de participare este de 267.936 de lei.
Și în acest caz avem de-a face cu o singură ofertă, cea a asocierii Theotop – Protelco plus cinci firme subcontractanteSingura ofertă a venit din partea asocierii:
Theotop srl este deținută de preşedintele Asociaţiei Patronale de Cadastru, Geodezie şi Cartografie, Valeriu Manolache, fost membru în CA al ANCPI. Acesta deţine 75% din acţiunile Theotop srl Bucureşti, societate care prestează ce altceva decăt planuri topografice, cartografie digitală, hărţi tematice sau cadastru imobiliar. Printre clienţii Theotop se numără Guvernul Romăniei, ANCPI şi Ministerul Transporturilor. O altă societate la care Manolache este vicepreşedinte şi administrator este Infoplan International SRL, profilată tot pe activităţi cadastrale.
Protelco este considerată o firmă aproiată de fostul preşedinte al Conisliului Judeţean Prahova (2004-2008) şi fostului deputat PDL (2008-2012) Florian Anghel. De altfel, acesta a şi fost asociat până în urmă cu 14 ani din acest srl. Acum, acţionari apar: Dumitru Ovidiu Negreanu – 55 %, Sorin Ioncu – 31 %, Ovidiu Popescu – 4,5 %, Jean Radu – 1,6 % si Cristian-Alexandru Manea – 7,5 %.
Unul dintre subcontractanți, Topcad, îl are ca administrator şi co-acţionar pe Adrian Oniţiu. Acesta apare ca martor în dosarul privatizării frauduloase a Institului de Cercetări Alimentare care i-a adus lui Dan Voiculescu o condamnare de zece ani. Oniţiu a declarat că evaluarea terenurilor institului nu a fost făcută în baza legii şi că a fost contactat pentru un contract de Gheorghe Mencinicopschi.
Cetățeanul TV