Documente! VEZI ce a făcut Şova & Asociaţii la Turceni și Rovinari

Dan Șova

Contracte fără licitație, onorarii de succes necuvenite, pontaje nesimțite – acestea sunt problemele pe care Şova & Asociaţii le are la Turceni și Rovinari, potrivit raportului ANAF trimis la DNA.

Dan Șova
Inspectorii ANAF au găsit nereguli grave la „Șova & Asociații”

Cazul senatorului Dan Șova a ajuns să enerveze întreaga țară după ce Senatul României a apelat la regulamente neconstituționale pentru a nu permite procurorilor DNA să ceară judecătorilor arestarea lui Șova. Dincolo de aritmetică, superimunitate, sau mirul cu care l-a dat pe Șova senatorul Florina Jipa, fostul judecător care le-a cerut jurnaliștilor „s-o mai lase cu Constituția!”, rămâne atitudinea de căpușă, potrivit ANAF, pe care a avut-o firma de avocatură a lui Șova la combinatele de la Turceni și Rovinari, de unde ar fi încasat necuvenit 4,4 milioane de lei. Dan Șova este acuzat de săvârşirea a trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu în dosarul privind fapte de corupţie la companiile energetice Turceni şi Rovinari.

Milioane fără licitaţie

Raportul ANAF de la care a pornit întreaga anchetă a DNA arată că mai mult de jumătate din banii încasaţi de SCA „Şova & Asociaţii” de la Turceni şi Rovinari – 4,4 milioane de lei din 7,1 milioane, au fost plătiţi necuvenit firmei actualului senator.

Dan Șova
O parte dintre concluziile Fiscului

Banii au fost dați în baza unor contracte întocmite defectuos, prin încălcarea prevederilor OUG 34/2006, privind achiziţiile publice. Atât la Turceni, cât şi la Rovinari, plăţile către firma de avocatură a senatorului PSD au depăşit plafonul legal de 420.000 de euro, de la care ar fi fost obligatorie organizarea de licitaţii publice, potrivit OUG 34.

Căpușa de la Rovinari

Potrivit datelor din documentele ANAF, cabinetul lui Şova ar mai fi încasat mai mult de 1,1 milioane de euro, bani necuveniţi, de la cele două combinate energetice. La Rovinari, cabinetul condus de senatorul PSD a încasat aproape 1 milion de lei onorariu de succes pentru că ar fi reuşit să eşaloneze o datorie de 82 de milioane de lei către SC „Închiderea şi Conservarea Minelor”. Banii nu li s-ar fi cuvenit, spun inspectorii ANAF, care remarcă, în acest caz, că întâmpinarea a fost făcută de biroul juridic al Complexului Energetic (C.E.) Rovinari.
Tot Complexul Energetic Rovinari a plătit gras, cu suma de 961.884 lei serviciile SCA „Şova & Asociaţii” pentru reprezentarea ilegală a combinatului în 4 litigii de muncă. Plata este nelegală, spune ANAF, deoarece contractul dintre CE Rovinari şi SCA Şova & Asociaţii nu prevedea reprezentarea pentru astfel de procese. Mai mult, purcoiul de bani s-a plătit în situația în care C:E. Rovinari achita, lună de lună, salariile pentru şapte consilieri juridici, plătiţi să se ocupe de toate conflictele de muncă ajunse în instanţă. Cu suma achitată lui Șova pentru patru litigii de muncă, cei 7 jurişti puteau fi plătiţi, timp de 7 ani, cu salariul mediu pe economie.

Cum încasezi 1,24 milioane lei onorariu pentru neprezentare

La Turceni, aceeași poveste. CE Turceni a acordat și el un onorariu de succes ilegal, de 1,24 milioane de lei, primit pentru reuşita eşalonării, în instanţă, a datoriei complexului către SC „Închiderea şi Conservarea Minelor”.
Inspectorii susţin că firma senatorului nu avea dreptul să pretindă onorariul de succes deoarece încălcase contractul. „Din documente rezultă că «Şova & Asociaţii» nu a reprezentat la termenele de judecată interesele CE Turceni”, menţionează inspectorii.

Pontaje pentru 26-27 ore muncite pe zi

Dan Șova
Pontajele nesimțite ale avocaților de la Șova&Asociații
Dan Șova
Pontajele nesimțite ale avocaților de la Șova&Asociații

Același raport arată nerușinarea onoraririlor încasate din banii complexurilor de către avocaţii senatorului PSD. Unul dintre aceștia, senior partner în Şova & Asociaţii a reuşit să lucreze, în aceeași zi – 15 ianuarie 2008, 20 de ore pentru complexul energetic Turceni, plus alte șapte ore la dosarele celuilalt combinat, din Rovinari.

Astfel, pentru o singură zi supranormată potrivit ANAF, avocatul a încasat în total 4.636 lei – 182 lei pentru ora de muncă la Rovinari şi 166 lei pe oră la Turceni.

Performanțe similare au avut mai mulți avocaţi ai casei Şova, un alt exemplu fiind ziua de 30 septembrie 2008, când un alt avocat a lucrat 13 ore pentru Turceni, dar a pontat, în aceeaşi zi, 13 ore şi pentru Rovinari, 26 din 24!

Bănuit că a adus acte false

Procurorii DNA au anunțat că au date şi indicii că Şova a depus la dosarul instrumentat de DNA mai multe documente false, în încercarea de a-şi dovedi nevinovăţia. Mai mult, el a dispus distrugerea toate hardurile calculatoarelor societăţii de avocaţi, pentru a ascunde corespondenţa purtată prin e-mail între societatea de avocaţi şi conducerile celor două complexuri energetice
Procurorii au ajuns la concluzia că, în calitate de „avocat coordinator” – menţiune trecută expres în toate contractile, Șova ar fi participat la mai multe discuţii legate de obiectul respectivelor documente și a contribuit efectiv la încheierea acestor contracte şi acte adiţionale.

CITEȘTE și Miroase din nou a puşcărie pentru Dan Şova. Augustin Zegrean aruncă bomba: votul Senatului ar putea fi reluat

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here