DOCUMENTE Offshore în Marea Britanie pe numele contabilei de familie a vicepremierului Gabriel Oprea

Șeful Ministerului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, apela în anii ’90 la cumnata sa pentru a-i ține contabilitatea firmelor unde era acționar actualul șef al UNPR și fostul ofițer de justiție militară. Acum, după aproape două decenii, cumnata, între timp divorțată de fratele lui Gabriel Oprea, a deschis o firmă în regim căsuță poștală în Marea Britanie. Gabriel Oprea a refuzat să răspundă la întrebările legate de fosta sa colaboratoare și rudă.

În data de 11 august, la adresa Dept 400, 61 Praed Street, din Londra era înregistrată firma Georges Jugan Limited. Directorul și proprietarul societății este, cel puțin cel trecut în acte, conform documentelor obținute de  Cetățeanul.net, Marioara Oprea. Aceasta este și fosta cumnată a vicepremierului, care a ținut să păstreze numele familiei și după divorțul de Daniel Oprea, fratele șefului UNPR.

Firma „căsuță poștală”

Mioara Oprea, firma din UK2
Documentul de înregistrare la Registrul Comerțului din Marea Britanie a firmei Georges Jugan Limited.

Adresa respectivă din metropola engleză este de fapt o căsuță poștală folosită de peste 170 de firme din Marea Britanie. De obicei, acționarii se ascund în spatele unor asociați, numiți proxi în limbaj internațional, autohtonele paravane, care sunt trecuți doar cu numele ca proprietari ai companiilor.

Cât despre Marioara Oprea, aceasta a declarat La Registrul Comerțului din Marea Britanie, că este născută în 1960, pe 25 mai. Datele sunt identice cu cele ale ale fostei cumnate a vicepremeirului Gabriel Oprea; Mărioara Oprea a fost soția lui Daniel Oprea, fratele vicepremierului, până la începutul anilor 2000.

Gabriel Oprea, inainte de a intra in politica, obisnuia să apeleze la familie in afacerile pe care le desfășura
Gabriel Oprea, inainte de a intra in politica, obisnuia să apeleze la familie in afacerile pe care le desfășura

“Da, a fost ruda ministrului Oprea”

Adresa cu care este înregistrată Marioara Oprea este undeva pe strada Melinești din Sectorul 4 din Capitală, într-un bloc sărăcăcios, unde sunt cazați mulți străini care cer rezidența în România. La apartamentul indicat în formularele britanice, stă o prietenă a rudei lui Gabriel Oprea. “Nu am mai vorbit cu ea din primăvară. Nu știu unde este, dacă este în Marea Britanie sau în altă parte. Nu mai știu nimic. Nu am numărul ei, ea sună din când în când. Eu o sa-i las un mesaj că ați căutat-o”, ne spune femeia. Relația de rudenie cu Gabriel Oprea este confirmată de aceasta. “Da, a fost cumnata ministrului. A fost căsătorită cu fratele lui Gabriel Oprea. S-au despărțit acum mulți ani. Nu știu motivul”, ne mai spune aceasta.

Firma folosită ca agent pentru înregistrarea Georges Jugan a fost Trade Consulting Limited (fosta Affort Consulting Limited), administrată de Daria și Artem Grebinnyk. Cei doi au refuzat să ne pricizeze dacă au cunoscut-o personal pe Mărioara Oprea sau cine a fost persoana care a venit cu datele acesteia.

Daniel Oprea, fratele și fostul soț al Marioarei Oprea, nu a putut fi contactat pentru a ne preciza dacă mai ține legărura cu fosta sa nevastă, având telefonul închis ieri. În schimb, Gabriel Oprea a ales să nu răspundă la întrebările Cetățeanul.net legate de de faptul dacă a mai ținut contact cu fosta sa contabilă și dacă are vreo legătură sau nu cu acest offshore.
Reamintim aici, că Agenția Națională de Intregritate a anunțat că a încheiat ancheta care-l viza pe vicepremier, pe motiv că nu s-au găsit nereguli între averea declarată și cea deținută în realitate

Cumnata, contabila lui Gabriel Oprea

Mărioara Oprea, cea care deține firma de tip căsuță poștală din Marea Britanie, a fost implicată mereu de cumnatul Gabriel Oprea în afacerile acestuia din anii ’90.
Spre exemplu, într-un document obținut de Cetățeanul.net, din 1993, reiese că Gabriel Oprea, acționar în Romline Trading, o numește pe Mărioara Oprea ca lichidatoare a firmei.

Marioara Oprea in Romline stearsa
Mărioara Oprea este numită de Gabriel Oprea lichidator in firma Romline Trading

Aceste documente permit ulterior lui Gabriel Oprea și soției sale, Sanda Oprea, cu sprijinul lui Mărioara Oprea, “să decidă în mod fraudulos lichidarea societății și prin urzurparea calității de administrator de către Gabriel Oprea să înstrăineze în mod fraudulos activele soecietății după care să își atribuie sumele provenite din tranzacțiile fără drept”, ne-a declarat fostul Julian Rosengren, un fost partener de afaceri al lui Gabriel Oprea, reținut în 1993 pentru doi ani într-un dosar suspect, în care România a fost condamnată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Acesta a făcut de altfel o plângere la Direcția Națională Anticorupție, în 2014, privind modul în care Gabriel Oprea a intrat în posesia a două apartamente din Capitală.

Alte firma care l-au avut acționariat pe actualul vicepremier, în anii ’90, au mai fost Gage Impex, Larisa – Ker Impex Ltd și Delta Design. Vom reveni.

Gage Impex

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here