Mașini falsificate. „Băieții” de la RAR, chemați în dosarul penal. Land Rover confirmă frauda

Șocant! Producătorul Jaguar Land Rover, din Marea Britanie, a confirmat pentru Ministerul de Interne român că pe „mâna” unui dealer autorizat s-au vândut mașini falsificate, confirmând astfel investigațiile Cetățeanul.

UPDATE Potrivit surselor Cetățeanul, polițiștii dâmbovițeni care anchetează cazul mașinii „clonate” de la Țiriac Leasing urmează să-i audieze, deocamdată în calitate de martori, pe angajații Registrului Auto Român care au certificat autenticitatea vehiculului, după ce a fost importat în România, și care ar fi trebuit să verifice, în mod evident, seriile de identificare ale mașinii.

Potrivit surselor, inițial, Registrul Auto Român a refuzat să indice anchetatorilor numele angajaților care s-au ocupat de autoturismul Range Rover cu „probleme”. În cele din urmă, RAR s-a conformat, polițiștii citându-i deja pe salariații vizați de anchetă.

Între timp, Judecătoria Sectorului 1, unde se judecă procesul intentat de firma păgubită Lent-Optik proprietarului mașinii „clonate” Țiriac Leasing, a amânat judecata, după ce reprezentanții dealerului auto Expressline Timișoara nu s-au putut prezenta la proces, fiind citați într-un alt dosar, la Direcția Națională Anticorupție.

Citiți și Dreptul la replică al Premium Auto

XXX

În urmă cu o lună, Cetățeanul a dezvăluit că un autoturism de lux Range Rover a fost  vândut în formă „clonată” pe filiera Premium Auto (importator oficial), Expressline Timișoara (dealer oficial). Urmare a acestei „manopere”, un cumpărător de bună credință a rămas fără mașina cumpărată legal, din care a fost dat jos, cu tot cu familie la granița Bulgariei cu Turcia, pe motiv că seriile erau contrafăcute.

CITEȘTE ȘI: Mașini „clonate”! Bulgarii confirmă, anchetă penală și în România

Frauda, confirmată de Land Rover

Polițiștii IPJ Dâmbovița au declanșat o anchetă pentru a stabili cine a falsificat seriile autoturismului de lux Range Rover, de la Țiriac Leasing. 

Inspectoratul General al Poliției Române, prin Centrul de Cooperare Polițienească Internațională – Punctul Național Focal, a cerut ajutorul britanicilor de la Jaguar Land Rover, producătorul mașinii cu seriile falsificate, importată în România de rețeaua Țiriac Auto.

Producătorul Jaguar Land Rover a apelat la Serviciul Național de Informații despre Criminalitatea Vehiculelor din Marea Britanie (National Vehicle Intelligence Unit – NAVCIS), care a analizat probele trimise de polițiștii români.

Autoritățile britanice au confirmat că seriile autoturismului de lux au fost modificate fraudulos.

filiera „Țiriac”
Poliția britanică a confirmat că seriile mașinii au fost modificate fraudulos

În urma examinării fotografiilor puse la dispoziție de specialiștii din cadrul NAVCIS, aceștia au remarcat faptul că există o serie de neregularități în ceea ce privește seria de șasiu, respectiv: elementele de siguranță hexagonale de pe etichetă sunt prea pronunțate și apar a fi imprimate peste, decât a face parte din structura etichetei; De asemenea, inscripționarea numerelor de pe suportul amortizorului par a fi făcute manual, caracterele nefiind aliniate corect conform standardelor din fabrică; Eticheta seriei motor are aceleași neregularități privind aliniamentul caracterelor”, au concluzionat experții britanici care au analizat seriile mașinii.

Importatorul Premium Auto păstrează tăcerea

Autoturismul de lux Land Rover cu serii modificate a fost importat în România de Premium Auto SRL în anul 2014. Mașina a ajuns la dealerul Expressline Timișoara, care a folosit-o, inițial, pentru drive-teste. În 2016, Expressline Timișoara a vândut autoturismul, cu 12.000 kilometri la bord, firmei Lent-Optik SRL. În primăvara lui 2018, mașina a fost reținută de autoritățile bulgare, la granița cu Turcia, care au deschis un dosar penal pentru că bolidul de lux avea seriile modificate.

Ulterior, firma de leasing proprietarul mașinii, a adus autoturismul în țară. Reprezentatul firmei Lent-Optik SRL afirmă că a fost sunat de un angajat al Premium Auto să vină să-și ridice mașina, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Ridică mari semne de întrebare de ce mașina a ajuns la Premium Auto și nu la Firma de leasing, împrejurări care urmează a fi lămurite de Poliția Dâmbovița, care investighează cazul.

Premium Auto SRL, importatorul oficial al Jaguar Land Rover în România, a refuzat să răspundă întrebărilor puse de ziarul Cetățeanul în legătură cu falsificarea seriilor și prezența autoturismului în cauză în curtea sa.

Dealerul mașinii arată cu degetul spre importator

Firma Lent-Optik SRL a deschis și un proces, în care a cerut tragerea la răspundere a celor care vor fi găsiți vinovați de falsificarea seriilor. Astfel, utilizatorul s-a îndreptat atât împotriva firmei de Leasing, care i-a reziliat abuziv contractul de leasing, pe motiv că nu a mai plătit ratele casco, deși mașina nu se mai afla în posesia sa, cât și împotriva importatorului și a dealerului care i-a vândut-o.

filiera „Țiriac”
Dealerul Expressline a chemat în garanție importatorul Premium Auto

Poliția britanică a confirmat că seriile mașinii au fost modificate fraudulos

Strâns astfel cu ușa, dealerul Expressline Timișoara a cerut instanței tragerea la răspundere a importatorului, arătând că așa a preluat mașina cu probleme de la Premium Auto. Concret, Expressline a făcut o cerere de chemare în garanție a firmei Premium Auto, „urmând ca aceasta să fie obligată la suportarea solicitărilor reclamantei în  situaţia  admiterii  cererii, având în  vedere  faptul  că aceasta  este societatea care a livrat autoturismul în litigiu”.

CITEȘTE ȘI: Dosarul Mașini „clonate”. Poliția Română îi audiază pe șefii dealerului Expressline

”Solicităm respectuos onoratei instanțe admiterea cererii, raportat la faptul că subscrisa am achizitionat autoturismul în cauză de societatea amintită, iar în cazul în  care în   cursul cercetării judecătoreşti s-ar proba faptul că bunul a fost într-adevăr afectat de anumite vicii, răspunderea pentru repararea acestora ar incumba  SC PREMIUM AUTO SRL”, au arătat reprezentanții Expressline Timișoara în întâmpinarea depusă la Judecătoria Sectorului 1 București.

Registrul Auto Român, tras la răspundere

Polițiștii urmează să-i ancheteze și pe angajații RAR, care au permis punerea în circulație a mașinii, fără să descopere că seriile au fost modificate. După ce bolidul de lux a fost returnat de către autoritățile bulgare, RAR-ul a respins solicitarea firmei de leasing de autentificare a autoturismului, arătând (tardiv) că are probleme la serii.

filiera „Țiriac”, Țiriac Leasing
RAR a refuzat, ulterior, să ceritfice seriile de identificare ale mașinii

„Aceleași serii  trebuie asumate și explicate și de salariații RAR București care au efectuat prima verificare tehnică a mașinii, confirmând că TOATE seriile autoturismului sunt originale și prin urmare autoturismul poate fi identificat și pus în circulație, ceea ce s-a și întâmplat (astfel încât autoturismul a ajuns în posesia noastră!), în condițiile în care la acest moment, tot salariații RAR BUCUREȘTI,  refuză să avizeze inspecția tehnică a autoturismului , susținând că seriile acestuia  nu sunt «conforme», situație în care acesta nu mai poate circula pe drumurile publice”, se mai arată în plângerea Lent-Optik.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.