Jaf și nesimțire la RATB. Cum a fost devalizată Regia vitală pentru Capitală, condusă de șefi impuși de PSD

linii preorășenești Expresul de Măgurele

tramvai-bucur-LF-RATBSindicatul Transportatorilor APT din RATB a trimis o scrisoare deschisă către Municipalitate și Consiliul General al Municipiului București în care le cere aleșilor generali și edilului-șef să ia măsuri pentru a nu se închide Regia Autonome de Transport Bucureşti (RATB). Din 2012, liberalii și social democrații și-au împărțit politic regiile vitale ale Capitalei: PNL a comandat politic în RADET, iar PSD a numit șefii în RATB. Redăm în continuare, sesizarea sindicaliștilor:

Situația dezastruoasă de la RATB, descrisă de sindicaliști:

1.Transformarea în Societate Comercială. După aproape 6 ani în care nimeni nu a analizat şi nu a gândit o strategie pentru a găsi soluţii pentru îmbunătăţirea serviciului de transport public, la presiunea grupurilor de interese se doreşte distrugerea RATB. În această acţiune nu se ţine cont de cetăţenii Bucureştiului şi de nevoia acestora de un transport demn de o capitală europeană. Această ultima flota o dată cu transformarea în S.C. va avea soarta binecunoscută, va fi vândută, jefuită şi va dispărea în ,,Triunghiul Bermudelor” după ,,reţetelefolosite şi în alte cazuri de privatizare. Exemple: ROCAR, VULCAN, ALIMENTARĂ etc. Denunţăm furtul şi distrugerea RATB susţinut în ultimii 25 de ani de către grupurile politico-mafiote;
2.Încetarea subfinanţării RATB. Scoaterea parcului din imobilizare şi aprovizionarea cu piese şi repere necesare funcţionarii în condiţii normale a parcului. Majorarea parcului auto în conformitate cu capacitaea necesară de transport.
3.Solicităm analiza managementului neperformant susţinut şi impus de Conducerea Primăriei Municipiului Bucureşti în ultimii 25 de ani. Amestecul cointeresat în numirile membrilor Consiliului de Administraţie al RATB, desemnarea Conducerii Executive şi angajările politice pe funcţii de conducere a unor ,,mercenari politici” au dus la acentuarea distrugerii regiei.
4.Înlocuirea din funcţiile de conducere a ,,manechinelor” impuse politic şi repunerea în funcţie a specialiştilor care au fost înlăturaţi. Concret noi vom trece la exemple de abuzuri pe care odată sesizate va solicităm le analizaţi şi aduceţi reparaţia ce se impune:
a) Bratu Marian Şef Departament Programare şi Dispecerizare Exploatării – Doctor Tehnică Transporturilor – Transport Urban, Profesor asociat în cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti – Facultatea Transporturi – Profesor în cadrul programului de Master Managementul Transporturilor la disciplinele Economia şi Planificarea Transporturilor, acesta trăieşte o adevărată drama de pe vremea directorului ,,penal” Viorel Popescu care a vrut îl facă complice la furturile lui şi pentru nu a acceptat l-a demis din funcţie şi l-a mutat în diverse depouri şi autobaze pe funcţii slab calificate şi renumerate;
b) Bălan Florentina contabil şef în cadrul autobazei Titan a sesizat neregulile de natură penală întâmpinate în activitate şi de atunci este hărţuită şi mutată în Autobază Pipera şi i se impune facă cerere rămână defintiv în această autobază. Această autobază este situată în celălalt capăt al oraşului faţă de locuinţa .
c) Membrul sindicatului, Olteanu Marian, conducător auto în cadrul Autobazei Ferentari având nr. de serviciu 33558 a suferit un accident de circulaţie şi a lovit autobuzul, autobuz care din neglijenţa conducerii RATB nu este asigurat CASCO şi pentru a putea îl repare a fost nevoit dea o sticlă de whisky şefului coordonator de autobază. Şeful de atelier l-a văzut şi pentru nu i-a dat şi lui nimic, după ce şeful coordonator a ieşit la pensie şi după ce a fost numit el în funcţie, l-a urmărit pe săracul şofer pe toate căile şi i-a fabricat un dosar i se desfacă contractul de muncă. Acest şef a fost numit politic şi are pregătire de maistru militar care a fost considerată eligibilă pentru a ocupă funcţia de şef secţie cordonator de autobază. Acest şef este momentan mutat la autobază Obregia unde stă până la ora 10:00 iar după această ora revine în Autobază Ferentari unde se amestecă în actul de management şi efectuează presiuni de tip mobbing asupra actualului şef secţie coordonator din autobază Ferentari,
d) Membrul sindicatului, Vije Ion, conducător autobuz în cadrul Autobazei Alexandria l-a sesizat pe şeful secţie Orodel Marian despre faptul există o decizie a directorului general interimar care îi interzice îşi parcheze autoturismul proprietate personală în autobază şi de atunci acesta îl vânează şi îl hărţuieşte în toate modurile posibile. Ultima şi cea mai elocventă dintre acţiuni a fost aceea prin care la evaluarea anuală i-a dat acestuia calificativul mediu. Domnul Vije Ion a contestat calificativul la conducerea RATB şi încălcânduse prevederile Regulamentului Intern i-a răspuns, fără respecte termenul legal, tot domnul Orodel Marian, acesta permiţânduşi fie şi ironic. Menţionăm domnul Orodel Marian a fost şi dansul susţinut de diverse personaje pentru a ocupă funcţia de şef secţie coordonator, acesta având pregătire de inginer petrolist.
5.Transportul public trebuie fie demn de o capitală europeană, din păcate vedem cum ne îndreptăm spre un transport cum nici în ţările bananiere nu se mai găseşte. Remarcăm cu tristeţe cum după creşterea fostului ITB, car atinsese apogeul în anii comunismului având circa 38.000 de mii de angajaţi, au urmat 25 de ani de declin în care această instituţie a căzut pradă mercenarilor care au adus-o în pragul falimentului.
Va solicităm demararea unei anchete pentru a fi verificat cum au fost privatizate diverse subsecţii ale fostei Inteprinderi de Transport Bucureşti (I.T.B.) o dată cu transformarea în Regie Autonomă de Transport Bucureşti (R.A.T.B.), din care unele au fost falimentate şi dăm exemplu serviciile de taxi, maxi-taxi, service-urile Ciclop, Titulescu, CAR-RATB, iar altele au fost subevaluate şi vândute cum a fost cazul Parking Ciclop înstrăinat către SC DALLI Exim SRL, cu ajutorul conducerii Primăriei Municipiului Bucureşti şi Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Administrator al SC DALLI Exim SRL a fost Radu Jianu care mai târziu după ce a vândut firma a fost numit şef achiziţii la RATB.Din această funcţie a vândut ilegal la fier vechi o parte din parcul RATB (autobuze, tramvaie etc).
Radu Jianu a fost cercetat de către DNA alături de un alt fost director RATB, Viorel Popescu care este acuzat de abuz în serviciu şi pentru a cauzat un prejudiciu de aproximativ 820.000 de euro în dauna regiei.
Adrian Crit fost director RATB a semnat un contract „dubios” încheiat între RATB şi Astra Vagoane Călători, în urmă căruia am pierdut o parte din Uzina de Reparaţii a RATB.
Solicităm CGMB apere patrimoniul aflat în folosinţă RATB de grupurile de interese politico- financiare.
6.Un program de management strategic pe termen mediu şi lung pentru funcţionarea şi dezvoltarea RATB şi a Bucureştiului. Un transport public urban în conformitate cu legislaţia şi politicile relevante din Europa.Timp de 25 de ani nu a fost făcut nimic concret de autorităţi pentru:
-mobilitatea urbană;
-un transport urban sustenabil;
-un plan de dezvoltare şi o strategie naţională a transportului public urban de călători în Bucureşti şi zonele Metropolitane;
-pentru îmbunătăţirea performanţei energetice a parcului RATB;
-pentru monitorizarea şi consolidarea performanţei de mediu a parcului RATB;
-pentru reducerea emisiilor de gaze de serain din transportul public urban de călători.
-un transport public urban concentrat asupra cetăţenilor şi a nevoilor acestora;
-pentru introducerea tehnogiilor inteligente în transportul public urban de călători;
-municipiul Bucureşti şi cu atât mai mult teritoriul sau de influenţă sunt lipsite de un sistem coerent de noduri intermodale, ceea ce constituie o considerabilă premisa negativă pentru necesară reducere a automobilelor personale. O prioritate de acţiune şi investiţie trebuia o constituie organizarea unor forme simple de intermodalitate care integreze parcări de transfer de tip „park & rîde şi/sau bike & rîde” (cu staţii de transport public, permiţând şi încurajând astfel utilizarea transportului public pe distanţe lungi;
infrastructură s-a dezvoltat haotic şi fără noimă în ultimii 25 de ani, fără a ţine cont de nevoile reale ale unui transport modern;
7.Îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, recunoaşterea bolilor profesionale şi demararea unor determinări în vederea diminuării vârstei de pensionare.
8.Demararea construcţiei de tramvaie la URAC care va avea dublă utilitate: asigurarea locurilor de muncă pentru colegii noştri din URAC şi înnoirea parcului de tramvaie uzat 100%.
9.Păstrarea locurilor de muncă:
– nu vrem ajungem şomeri, cerşetori sau căpşunari.
10.Va solicităm verificaţi contractul încheiat pentru asigurări RCA pentru parcul auto. Conducerea RATB a lăsat conducătorii auto fără clauză tip CASCO, dovedind o neglijenţă flagrantă faţă de parcul auto aflat în patrimoniu.Conducătorii auto sunt condamnaţi lucreze pe autobuze neasigurate iar în cazul unui accident de circulaţie sunt nevoiţi facă rate pe zeci de ani poată plăti reparaţia autobuzelor.
Asupra salariaţilor RATB se întreprind acţiuni de mobbing din anul 2009 din care enumerăm:
– reducerea veniturilor salariale;
– neacordarea primelor ;
– impunerea unor şefi şi şefuleţi nepregătiţi, incapabili, fără nici o legătură cu activitatea de transport;
– afectarea integrităţii fizice şi psihice a salariaţilor care ies în trafic fără asigurare de tip casco, cu atobuze, trolebuze şi tramvaie cu stare tehnică precară;
din cauza subfinanţării lipsesc piesele de schimb, iar lucrătorii nu au nici cele mai elementare dotări

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

  1. Am lucrat peste 30 de ani la RATB am cunoscut soferul care afost primul care a ajuns in Germamia cu masina a lucrat la s Serban Voda si dupa ce sa pensionat vene in garaj sa vada masina care ava peste 1000000 de km ce fac soferi acum gen Marian Olteanu sindicalist de doi bani care pleca cu 5 litri de motorina pe zi acasa si a lovit si masina iati desfacut contractul de munca si am avut ghinionil sa il angajem la firma de maxi taxi de unde a plecat cu incasarea si a lasat masina pe traseu cu asa oameni nu o sa faceti treaba

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here