EXCLUSIVITATE „Cioloș – omul sistemului” și acoperiții din Doi și-un sfert. Asta știa Barna?

Cioloș

Apropierea de final a alegerilor din USR-Plus a scos la iveală animozitățile din alianță, dar și secrete uluitoare. Barna l-a numit pe Cioloș „omul sistemului”, dar este greu de înghițit că s-ar fi referit doar la colaborarea din trecut a celui din urmă cu Dragnea, Ponta sau PNL-ul. Adevăratele explicații ale caracterizării lui Cioloș drept „om al sistemului” sunt cu mult mai serioase, spun surse din interior.

În 2016 guvernarea Cioloș a dispus secretizarea ilegală a datelor despre acoperiții de la serviciul de informații al Ministerului de Interne – DGIPI (fost UM0962, fost UM0215).

Operațiunea „Salvați acoperiții”

La începutul anului 2016, pe când dosarul de cercetare penală a lui Gabriel Oprea ținea prima pagină a presei, DNA avea în curs și o investigație privind modul în care mai multe persoane din anturajul parlamentarilor de atunci (inclusiv, se spune, a membrilor de familie ai acestora) primiseră statut și soldă (peste 1000 euro/lună) de ofițeri acoperiți ai serviciului Ministerului de Interne. Ancheta DNA s-a oprit ca urmare a unei intervenții ilegale a Guvernului Cioloș, după cum urmează.

Pe 10 februarie 2016, Dacian Cioloș a semnat Decizia 56 prin care „domnul Rareş Văduva se numeşte în funcţia de secretar de stat la Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne”. Două săptămâni mai târziu, noul secretar de stat Rareș Văduva a emis o dispoziție prin care „toti acoperiții din DIPI să fie trecuți sub incidența SSID (secret de stat de importanță deosebită – n.r.)”. După acel moment ancheta DNA a fost blocată, procurorii neavând acces la informații secret de stat de importanță deosebită (nivel de secretizare maxim, potrivit legii – „strict secret de importanță deosebită)

Rareș Văduva a semnat dispoziția fără să consulte CSAT și fără să aibă dreptul legal să o facă. Potrivit legii 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate, un secretar de stat nu poate clasa sau declasa decât cel mult „secrete de stat” nu și secrete de stat de importanță deosebită (vezi mai jos).

„Cu toate acestea, secretarul de stat Rareș Văduva a clasat ilegal informațiile necesare anchetei procurorilor DNA, iar Dacian Cioloș și ministrul Petre Tobă l-au acoperit. O piesă de puzzle care se integrează perfect, credem noi, în planșa «Sistemului»”, spun surse apropiate conducerii USR.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here