Cum s-a plătit lansarea candidaturii lui Victor Ponta, de pe Arena Națională, prin contracte „suveică”

Pentru lansarea candidaturii lui Victor Ponta din data de 20 septembrie 2014 (de ziua lui), pentru funcția de Președinte al României, PSD a încheiat un contract de închiriere cu Primăria Capitalei. Chiria pentru Arena națională a fost de aproximativ 40.000 de euro plus TVA, potrivit surselor din PSD cheltuielile cu utilitățile aferente închirierii fiind calculate în mod separat.

Victor Ponta
Lansarea candidaturii lui Ponta, susținută de 360 Revolution cu mijloace auudio-video

Suma transmisă pe surse presei este foarte dubioasă, chiar ridicolă, numai dacă o analizăm comparativ cu evenimentul de lansare a candidaților USL din anul 2012, când președintele executiv PSD Liviu Dragnea a afirmat că evenimentul de pe Arena natională a costat aproximativ 140.000 de euro. „Cetățeanul” a descoperit contractele cu care a fost recompensată firma lui Ghiță care a asigurat audio-video mega-lansarea lui Ponta la alegerile prezidențiale.

Cum s-a văzut și auzit lansarea lui Victor Ponta

Pentru partea tehnică (sonorizare, scenă, lumini etc) a show-ului de lansare a candidaturii lui Ponta „s-a ocupat” compania „360 Revolution” SRL, cunoscută drept una din entitățile economice din grupul de firme controlate de Sebastian Ghiță, fost deputat PSD dar rămas actual prieten al premierului Ponta.

Compania „360 Revolution” SRL, este „folosită” în mod regulat de PSD la toate evenimentele politice organizate în mandatul de președinte PSD a lui Ponta, cele mai recente și importante evenimente politice din anul 2014 fiind Congresul extraordinar al PSD de la Alba Iulia și Consiliul Național PSD de la Craiova.

Cu toate că reprezentanții presei și Opoziției au semnalat aceste aspecte și au arătat de nemuratate ori aspectele frauduloase ale finanțărilor și sponsorizărilor din partea lui Sebastian Ghiță pentru PSD și în mod special pentru prietenul său Victor Ponta, până acum nici un reprezentant oficial al PSD nu a dezmințit aceste legături subterane dintre sponsorizările făcute de firmele lui Ghiță și contractele de achiziții publice obținute de firmele lui Ghiță.

Contractul cu Primăria, ținut sub cheie de trezorierul PSD

Victor Ponta
Victor Ponta, la petrecerea de după botezul fiicei trezorierului PSD! SURSA: ziarul Profit

Până acum PSD nu a făcut public contractul de închiriere încheiat cu Primăria Municipiului București pentru „lansarea” premierului Ponta spre Președinția României și nici nu a prezentat vreo dovadă că PSD a plătit vreo sumă de bani în conturile PMB. Ar fi și foarte dificil ca trezorierul PSD, deputatul Mircea Drăghici, să prezinte vreun document presei, fie și pe surse, când relația de amiciție dintre el și Ponta este de notorietate.  Premierul a onorat cu prezența botezul copilului lui Mircea Drăghici desfășurat în luna ianuarie la Curtea de Argeș. Ba mai mult, Georgiana Drăghici, soția trezorierului partidului lui Ponta, este consiliera europarlamentarului Daciana Ponta.

Răsplata, prin contractele tip „suveică”

Pentru bunele prestații realizate pentru PSD, firma „360 Revolution” SRL a primit drept răsplată numai pe finalul anului 2014, un număr de trei contracte din partea Ministerului Fondurilor Europene condus de Teodorovici, unul dintre puținii politicieni prieten atât cu Ponta cât și cu Ghiță, din partea Primăriei Sectorului 3 condusă de Robert Negoiță, bun prieten și tovarăș de petreceri al premierului Ponta dar oficial certat cu Sebastian Ghiță și Primăria Municipiului București condusă de Sorin Oprescu, tot un „prieten politic” declarat al premierului Ponta.

Victor Ponta
Lista contractelor prin încredințare directă, primite de 360 Revolution

Primăria Sector 3 a cotizat la veniturile firmei „360 Revolution” SRL cu sumă de 127.650 lei pentru „Servicii prestate de tehnicieni audio, respectiv sonorizare și scenotehnică” printr-o achiziție directă comunicată către SEAP în data de 19.12.2014. ARCUB, aflat în parohia PMB, a achiziționat prin cumpărare directă „Servicii pentru evenimente” în valoare de 35.416 lei (publicat în SEAP în data de 13.11.2014), iar Ministerul Fondurilor Europene a cotizat cu suma 12.902,60 lei doar pentru „Organizarea reuniunii extraordinare a CM POSDRU 2007-2013″ din data de 22.10.2014 (sursă SEAP 22.10.2014)

Pe piața furnizorilor de servicii tehnice pentru evenimente „360 Revolution” SRL nu este singura companie care oferă astfel de servicii dar competitorii știu că aceasta este „firma cu lipici” la contracte publice pentru că prestează în mod frecvent „moka” la toate manifestările PSD. Această situație este privită că o stare de normalitate în regimul Ponta ca banii cheltuiți la partid să se întoarcă la firmele lui Ghiță cu dedicație de la reprezentanții PSD din structurile Statului Român, acest sistem fiind denumit în mod popular „suveica”. Lucru pe care l-au înțeles și Garda Națională de Mediu și Curtea de Conturi a României, care au cumpărat, la rândul lor, serviciile firmei 360 Revolution.

Tarife mult mai mari decât ale concurenței

Pentru a face o comparație între tarifele practicate de firma „360 Revolution” SRL pentru clienții de la stat și alte firme din domeniu este suficient să analizăm datele din SEAP.

Astfel, firma „Conference Systems” SRL din București a prestat „Servicii organizare eveniment, asistentă tehnică și sonorizare eveniment 28 noiembrie – 1 decembrie” pentru MApN prin UM 02456 din Drumul Taberei nr. 7B, Sector 6, București doar pentru suma de 60.480 lei, mai puțin de jumătate din suma cerută de „360 Revolution” SRL primăriei condusă de Robert Negoiță pentru organizarea unui eveniment similar ca amploare și al mijloacelor tehnice utilizate și al personalului tehnic implicat în buna desfășurare a evenimentului.

Altfel de notorietate, apartenența companiei „360 Revolution” SRL la grupul de firme Asesoft, controlat de deputatul Sebastian Ghiță, este recunoscută chiar pe site-ul oficial al firmei www.360revolution.ro unde se descrie foarte clar scopul și cum s-a înființat compania „la începutul anului 2007, două dintre cele mai importante companii din sectorul audio-video, Avitech și Asesoft Smart, decid să fuzioneze departamentele de rental într-o companie independentă, 360 Revolution Rental Events Solutions”.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here