Pentru „Aripi”, monumentul din inox din Piața Presei, s-au cheltuit 3,6 milioane de euro. Sculptorul: “La panseluțe s-au cheltuit zeci de milioane!”

Aripi
Monumentul este dedicat deținuților politici din perioada regimului comunist

„Aripi”, monumentul ridicat în amintirea deținuților din regimul comunist, a costat bugetul public aproape 16 milioane de lei. Din această sumă artistul Mihai Buculei a încasat, pentru „creație” (un monument cu un finisaj simplu și o îmbinare la fel, conform criticilor de specialitate consultați de cetățeanul.net), aproximativ 1,6 milioane de euro, devenind cel mai bine plătit artist român de către stat.

Pe lângă banii achitați sculptorului, Primăria București a mai cheltuit încă pe atât pentru cumpărarea inoxului necesar lucrării din metal și pentru transportarea sculpturii de 120 de tone între Ploiești, locul unde a fost concepută, și București: o distanță de 60 km pe DN1 și de 83 km pe autostradă. Reacția artistului, atunci când a fost întrebat despre suma încasată a fost “De ce nu vă uitați la milioanele, zecile, cheltuite pe panseluțe și lumini de Crăciun care după un an dispar. Monumentul acesta este pentru mult mai mult!”.

Monumentul, realizat din inox (nu se oxidează) și este alcătuit din trei aripi, care are 28 înălțime, șase metri lățime și o greutate de 120 de tone. Titlul și opera sunt un omagiu adus deținuților din perioada regimului comunist.

Meniul extravagant al cheltuielilor publice de la “Aripi

În urmă unor solicitări depuse la Primăria București am obținut sumele exacte care s-au cheltuit cu monumentul “Aripi”. Deși, inițial, reprezentanții municipalității au anunțat că pentru construirea acestui monument s-au achitat aproape nouă milioane de lei, inclusiv TVA, în realitate suma depășește 11 milioane de lei. Mai mult, la acest cuantum se mai adaugă o suma de 4,6 milioane de lei pentru transportarea monumentului de la Ploiești.

Datele obținute de la municipalitate sunt:
Contractul nr. 14/2008 – Componente/subansamble din inox pentru monumentul de for public „Aripi” incheiat cu Mihai Buculei. S-a plătit sculptorului: 7.140.917 lei. “Artistul plastic a fost plătit pe persoană fizică, conform celor precizate anterior”, ni s-a transmis de la Primăria Capitalei.
Contract nr. 301/2013 – Continuare și finalizare componente/subansamble din inox ale monumentul de for public „Aripi” încheiat cu Asocierea Mihai Buculei-S.C. Electromecanica Ploiesti SA, lider de asociere Electromecanica Ploiești. S-a plătit 4.282.504,75 lei, circa 950.000 euro.
Electromecanica Ploiești este o firmă de stat, care se află înclusă în compania Romarm, producătorul militar al ministerului de specialitate.

Inoxul, adus din Germania – cel de la Târgoviște „oxidează”

“Aripile” au fost realizate din oţel inoxidabil. “A fost un concurs, au fost oferte – asta nu este treaba mea – şi a câştigat o firmă din Germania, de la care au cumpărat cei de la Ploieşti inoxul. De la Ploieşti până la Târgovişte sunt şapte kilometri, iar la Târgovişte este o fabrică de inox, dar este inox care oxidează şi, dacă faci o lucrare de artă, asta este problema. Ne era mult mai uşor să îl luăm de la Târgovişte, dar nu e un material pentru durată, să reziste”, explica sculptorul în urmă cu un an.

O tonă de inox care nu se oxidează variază între 800 și maximum 1500 de euro, așa cum ne-au precizat reprezentanți ai unui combinat metalurgic. Rezultă că pentru cele 120 de tone folosite la „Aripi” s-a cheltuit o sumă maximă de 180.000 de euro. Chiar și în cazul în care s-ar fi achiziționat o cantitate dublă de inox, suma ar fi ajuns până la 360.000 de euro. Restul până la 950.000 de euro s-au dus pe închirierea unui spațiu de la Electromecanica, utilaje de tăiere și sudură și pe orele de muncă ale artistului și ale ajutoarelor sale.

„Se dau zeci de milioane pentru achiziții care țin un an. Sculptura asta va dura mult mai mult”

Aripi
Mihai Buculei

Mihai Buculei a evitat inițial să precizeze clar suma pe care a încasat-o de la Primăria Capitalei pentru acest monument. “Mai întâi au fost două milioane, apoi trei milioane de lei, sunt multe povești. Eu pot să vă vorbesc despre această sculptură din punct de vedere artistic, ce vrea să reprezinte, nu pot să vorbesc despre bani. Asta ar trebui să întrebați la primărie”, a încercat să evite sculptorul.

Când i-am transmis că avem aceste date și reiese că a încasat doar pentru conceperea operei 7,1 milioane de lei, 1,6 milioane de euro, acesta ne-a replicat: “Sunt în mașină, nu pot vorbi, nici nu-mi permite sănătatea să vorbesc așa mult. Dar de ce nu vă uitați la cât s-a cheltuit la panseluțe, la luminițele de Crăciun. Se dau zeci de milioane pentru achiziții care țin un an. Sculptura asta va dura mult mai mult. Nu pot să mai vorbesc!”, a mai adăugat acesta înainte de a închide telefonul.

Născut în 1940, sculptorul Mihai Buculei este autorul unui mare număr de sculpturi monumentale, amplasate în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, dar şi pe dealurile taberelor naţionale şi internaţionale de creaţie.

Un million de euro pentru montaj și transport agabaritic de 60 km

Aripi
Emil Constantinescu, fostul președinte al României, a fost un susținător al proiectului

Pe lângă cele 2,6 milioane de euro dați pe conceperea sculpturii și realizarea sa, s-a mai cheltuit un million de euro și pe montajul și transportul monumentului de la Ploiești la București.

Contractul a fost atribuit de Primăria Capitalei asocierii dintre firmele Iconomic Sacom și Construcții Civile și Reabilitări SRL, lider de asociere fiind Iconomic Sacom. Valoare contractului a fost de 4,6 milioane de lei, cu tot cu TVA.

Din cele 4,6 milioane de lei, s-au achitat: structura – 1.442.431,19 lei, fără TVA; arhitectură (demolare și pregătire teren, terasament, alei de acces și trotuare, finisaj soclu statuie) – 1.033.045,44 lei, fără TVA; instalatii sanitare si electrice – 159.803,93 lei, fără TVA; Lucrări speciale, transport monument si montaj in situ 652.029,84 lei, fără TVA; organizare de santier 5% -164.365 lei, fără TVA; diverse și neprevăzute 7,9% – 259.697 lei, fără TVA.
Totalul fără TVA a fost de 3,7 milioane de lei, fără TVA. Cu tot cu TVA s-a cheltuit pe transport și montaj, suma de 4.6 milioane de lei.

Cu toate acestea, firmele care au primit contractul nu au efectuat ele operaţiunile de mutare, ci le-au subcontractat. „Lucrarile de transport monument si montaj in situ, au fost efectuate de S.C. Felbermayr România”, ni s-a mai precizat de la Primăria Capitalei.

Acționarii de la Iconomic Sacom sunt Alexandru Roman (cel care este și administrator), Laurențiu Stanciu și Georgiana Hera. Această firmă se numără printre cele care au primit contracte de reabilitare a blocurilor de la fostul primar al Sectorului 1, Andrei Chiliman.
În schimb, la Constructii Civile si Reabilitari din Chitila, administrator și acționar principal este Teodor Adrian Mihai și Hermina Mișu. Iniţiativa construirii unui monument închinat rezistenţei anticomuniste a aparţinut Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, care a solicitat, în 1997, sprijinul preşedintelui României, Emil Constantinescu. În cei 18 ani scurşi de la demararea acestui proiect grandios, Fundaţia Română pentru Democraţie, condusă de Emil Constantinescu, a susţinut fiecare demers şi fiecare etapă legată de finalizarea monumentului, se mai spune în comunicat. Buculei este de altfel un apropiat al fostului președinte al României.

Cetățeanul TV

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here