Oana Bîzgan: Toți violatorii și pedofilii, prinși într-un Registru național. Cine va avea acces la el

toți violatorii și pedofilii prinși într-un Registru național
Foto: Cetățeanul

Poliția îi va putea supraveghea mult mai eficient pe  toți infractorii condamnați pentru viol și pedofilie. Toți violatorii și pedofilii prinși într-un Registru național.

Este vorba despre un proiect legislativ demarat de deputatul independent (ex-USR) Oana Bîzgan și susținut de parlamentari din toate partidele. Proiectul prevede arhivarea, într-un Registru național, a tuturor violatorilor și pedofililor deja condamnați, situație care va ajuta Poliția să-i monitorizeze pe acești infractori.

O măsură de-a dreptul salutară: toți violatorii și pedofilii prinși într-un Registru național

Susținută și de alți parlamentari care au realizat impactul pozitiv al unei astfel de legi, independenta Oana Bîzgan a inițiat o lege a cărei aplicare poate duce la reducerea numărului de violuri și de infracțiuni sexuale încadrate în categoria pedofilie.

”Proiectul prevede înființarea unui Registru național automatizat de recunoaștere a autorilor de violuri și de infracțiuni sexuale împotriva copiilor. Practic este o lege complet nouă, nu există astfel de prevederi în legislația românească. Am propus Parlamentului această lege cu un an în urmă, împreună cu colegi din toate partidele politice. Proiectul a trecut de Senat în unanimitate, iar săptămâna trecută am obținut un raport favorabil din partea Comisiilor juridică și de apărare, reunite, din Camera Deputaților. Este un proiect pentru care am beneficiat de sprijinul Poliției române – cu care am lucrat extrem de bine. L-am rescris la Senat astfel încât să fie cât mai ușor aplicabil și să devină un instrument cu adevărat util pentru polițiștii care îl vor utiliza”, a explicat inițiatoarea Oana Bîzgan pentru ”Cetățeanul”.

Cum violatorii și pedofilii sunt infractori care recidivează cu mare ușurință, înființarea Registrului național propus de deputatul Oana Bîzgan are o utilitate evidentă. Concluzie susținută și de statisticile oficiale, potrivit inițiatoarei: ”Conform datelor aflate la dispoziția MAI, 70% dintre violatori și pedofili recidivează, de obicei la scurtă vreme după eliberarea din arest, motiv pentru care atât eu cât și restul inițiatorilor considerăm această lege extrem de necesară. Proiectul a ajuns la Biroul permanent al Camerei Deputaților și urmează să fie pus pe ordinea de zi a plenului într-o săptămână-două iar eu sper să fie adoptat până la finalul acestei sesiuni parlamentare”.

Oana Bîzgan a detaliat și ce prevede noua lege, respectiv ce date urmează să fie trecute în Registru și cum îi vor supraveghea mai ușor polițiștii pe violatori și pedofili cu ajutorul acestui Registru național: ”Practic, acest proiect legislativ prevede ca atunci când cineva a fost deja găsit vinovat de tribunal, deci atunci când are o condamnare definitivă pentru viol sau pentru pedofilie, să fie înscris în acest Registru Național automatizat. Poliția va avea astfel o situație a tuturor infractorilor de acest tip la nivel național. Polițiștii vor ști unde locuiesc și vor avea acces la datele genetice ale infractorilor – fotografie, ADN, amprente, grupă sanguină. Polițiștii vor verifica din trei în trei luni dacă respectivii locuiesc tot la adresa cunoscută, se vor interesa unde lucrează, în ce cercuri se învârt. În cazul pedofililor, se vor interesa și dacă există minori care locuiesc în același imobil cu ei sau în apropiere. Infractorii monitorizați cu ajutorul acestui registru trebuie să anunțe la Poliție schimbarea domiciliului și plecarea din localitate pentru mai mult de 15 zile. După apariția acestei legi, cei care vor să se angajeze la o școală, un centru care se ocupă de persoane cu dizabilități sau de femei abuzate, un spital vor trebui să prezinte un extras din care să rezulte că nu figurează în acest Registru Național rezervat violatorilor și pedofililor. Va fi ceva similar cazierului judiciar. Așa se întâmplă în multe țări europene și nu văd de ce n-am putea și în România să folosim lucruri care în alte state funcționează foarte bine”.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here