Bruno Ștefan, despre Europarlamentare: PNL are acum cu două procente peste PSD, la vot va fi invers

Ce pierde Dăncilă odată cu jilțul de premier
Foto: YouTube

Deși PNL are acum cu două procente peste PSD, la vot va fi invers. Sociologul Bruno Ștefan crede că PSD va câștiga europarlamentarele iar PNL va fi pe locul doi. Interesant este că ”vedeta” USR se învârte în jurul a 10% iar restul partidelor vor lua, în opinia sociologului, scoruri de doar o cifră.

Bruno Ștefan a explicat pentru ”Cetățeanul” că liberalii trebuie să spună bogdaproste pentru Rareș Bogdan, ba chiar și pesediștii ar putea mormăi un ”merci”. Useriștii în schimb îl pot detesta liniștiți pe fostul realizator TV.

Primele două partide sunt umăr la umăr în sondaje dar PSD va câștiga. PNL are acum cu două procente peste PSD, la vot va fi invers

”Din datele mele, intrarea lui Rareș Bogdan în cursa electorală a făcut ca PNL să cunoască o revigorare foarte mare la nivel național, a câștigat 8 procente față de luna febbruarie. Creșterea a fost mare și tendința este pe mai departe de întărire, nu a fost doar un fenomen accidental, o emoție. Caravana PNL prin țară lasă urme și asta s-a văzut într-o creștere a intențiilor de vot pentru PNL și în București și la nivel național.

De când este Gabriela Firea, Bucureștiul nu mai este fief de dreapta. PSD câștigă într-adevăr aici, are procente mari, dar am văzut acum că PNL s-a apropiat  semnificativ. Această creștere a PNL s-a făcut nu în defavoarea PSD-ului ci în defavoarea celorlalte partide. Interesant este că și PSD-ul s-a întărit, asaltul pe care l-a dat Rareș Bogdan a produs o polarizare

Oamenii de stânga care îl privesc ca pe ”arogantul”, ”omul serviciilor” (pe Rareș Bogdan – n.r.) și care până acum se gândeau să voteze ALDE, că suna mai bine în mediile urbane decât PSD, sau să voteze Pro România că are un ștaif mai european, aleg acum clar PSD-ul. La nivel național, PNL și PSD stau deocamdată tot pe acolo, în jur de 30 amândouă, dar nu le văd așa și la alegeri, aceasta este doar o intenție de vot care nu ia în calcul structurile partidelor.

PSD are structuri care funcționează puternic la alegeri iar alte partide au și ele structuri așa că, ținând cont și de mașinăria de partid, cred că PSD se duce la 32 – 33% iar dacă acum PNL are cu două procente peste PSD, la vot cred că va fi invers, PSD-ul o să aibă 2 procente în plus față de PNL.

USR-ul a fost principalul perdant al intrării în cursă a lui Rareș Bogdan. Dacă USR și MRÎ, cum se numea atunci partidul lui Cioloș, aveau în decembrie 19,7%, în februarie avea 15 iar în martie au scăzut la 10,7. USR a pierdut jumătate dintre alegători tocmai pentru că au făcut fuziunea, care este una defectuoasă, nu funcționează, sunt mâncătorii în teritoriu. Liberalii și-au terminat certurile interne în anul ăsta, în schimb alianța USR-PLUS se frământă cu ele acum, în prag de alegeri, și lucrul ăsta se vede într-o pierdere a electoratului mai ales că USR nici nu are, ca alte partide, electorat captiv.

Deși au început și ei caravane prin teritoriu, nu mai au același aplomb ca la sfârșitul lui 2018 și începutul lui 2019. E o cădere pentru că Rareș Bogdan este mult mai guraliv, mai agresiv și așa a polarizat tema Justiției, raportat la PSD”, a creionat Bruno Ștefan fotografia momentului pentru ”Cetățeanul”.

Pro România și-a pierdut din avântul inițial iar soarta PMP depinde în totalitate de Băsescu

Pro România și-a pierdut din avântul inițial iar soarta PMP depinde în totalitate de Băsescu
Foto: Realitatea.net

Alte două formațiuni care incită interesul public sunt Pro România și PMP. Și mai exact, multă lume este curioasă să vadă cât va reuși Victor Ponta să rupă, la votul efectiv, din electoratul PSD și dacă Traian Băsescu va izbuti să-și țină pe linia de plutire PMP-ul său.

”Ponta a pornit foarte puternic, cu niște VIP-uri grele în teritoriu, numai că Dragnea a mișcat politic bine pentru PSD. S-a dus în Caransebeș-ul lui Mocioalcă și i-a preluat el toată structura care venea la vot, s-a dus în Brăila unde era Tudose și l-a dezbrăcat pe Tudose de zestrea lui de simpatizanți, i-a atras pe toți către PSD și tot așa a făcut și cu Țuțuianu în Dâmbovița. Electorii pesediști de acolo sunt oarecum captivi. Sunt puși în primării, directori de școli, șefi de instituții. Dacă nu vine cu un anumit număr de voturi, își pierde funcția ăla de la PSD. De aceea, chiar dacă îl simpatizează pe Ponta, pe Țuțuianu etc., el trebuie să voteze cu PSD-ul. Ponta spera să bage patru europarlamentari, dar eu mă aștept să coboare chiar la prag (5% – n.r.). Estimările de acum mi-l arată la 6 și un pic”, este predicția făcută de Bruno Ștefan.

”La PMP a fost cea mai mare pierdere luna aceasta și asta l-a făcut pe Băsescu să intre în cursă. El putea să câștige mult punându-l de exemplu pe Cristian Diaconescu cap de listă, așa cum intenționa. Diaconescu nu a candidat însă ca să-l ajute pe prietenul lui Rareș Bogdan și așa s-a implicat Băsescu. Obiectivul PMP era să ajungă la 9% și îl putea atingem acum forțarea să sară de 6 de mare. Ei se luptă pentru 5 și ceva.

Tăriceanu a avut pierderea cea mai mare în ianuarie. La mine a pornit cu 9 și ceva la sută și s-a consolidat la 7 și ceva ceea ce înseamnă doi europarlamentari și posibil al treilea prin distribuire”, apreciază Bruno Ștefan în ceea ce privește PMP.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here