Norica Nicolai îi dă cu tifla lui Verhofstadt: ALDE România nu poate fi dat afară din ALDE Party

Norica Nicolai îi dă cu tifla lui Verhofstadt
Foto: Antena3

Șeful Grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt,  pregăteşte excluderea partidului lui Tăriceanu din familia europeană. Europarlamentarul Norica Nicolai nu este însă îngrijorată și îi dă cu tifla lui Verhofstadt: ALDE România nu poate fi dat afară din ALDE Party.

Printr-o scrisoare transmisă lui Hans van Baalen, președintele ALDE european, Guy Verhofstadt a cerut excluderea ALDE România, iar subiectul va fi cel mai probabil dezbătut după alegerile europarlamentare.

Verhofstadt nu vrea ca Tăriceanu, în calitate de liberal european, să țină tira PSDragnea

Concret, Guy Verhofstadt îl acuză pe Călin Popescu Tăriceanu de încălcarea angajamentului de a evita ”alunecarea ALDE România pe o pantă iliberală”.

”Tăriceanu a agreat împreună cu Grupul ALDE acum șase luni că, din cauza îngrijorărilor de mai sus, România era la o răscruce. Vorbind în fața acestui grup, Călin și-a luat angajamentul de a evita alunecarea pe o pantă iliberală. A fost de acord că e nevoie de implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneția, iar toate proiectele legislative trebuie să fie re-evaluate de Comisia de la Veneția înainte de adoptarea finală. Din păcate, șase luni mai târziu, după multe întâlniri și scrisori, nicio reformă care să reflecte cele asumate nu a fost măcar inițiată. Tentativele de dezincriminare a corupției revin constant, iar justiția continuă să fie reformată de OUG-uri adoptate ad-hoc de guvern. Credem puternic că măsuri care subminează sistematic valorile de mai sus nu trebuie făcute în numele nostru și nu sub numele nostru. De aceea, recomandăm cu tristețe ca Partidul ALDE să excludă ALDE România din rândurile sale”, susține Verhofstadt în scrisoarea trimisă lui Hans van Baalen, conform Europa FM.

Norica Nicolai sare la gâtul lui Verhofstadt: e opinia lui personală

Membru și europarlamentar ALDE România, Norica Nicolai spune, într-un interviu acordat ”Cetățeanul”, că demersul lui Verhofstadt nu are șanse de reușită, pentru că nu este susținut de partidele membre ALDE Party.

”Această scrisoare aparține doar domnului Verhofstadt, nu are niciun fel de susținere în ceea ce privește grupul ALDE în Parlamentul European. Reprezintă pur și simplu o opinie personală a lui în legătură cu ALDE (România – n.r.) și cu dialogul pe care l-a avut cu noi în materie de stat de drept pentru că grupul ALDE din PE nu se confundă cu partidul ALDE – care este condus de Hans van Baalen și care conform statului are o serie de proceduri pentru excluderea și pentru primirea unui partid în rândurile sale. Ca atare, eu cred că acest demers face parte din agenda personală a lui Verhofstadt – care este foarte încrezător în ideea unui nou grup care se va numi <<Generation Europe>> și pe care dorește să-l formeze împreună cu Emmanuel Macron. În niciun caz ALDE România nu poate fi dat afară din ALDE Party pentru că în grupul european activează în PE și partide care nu sunt membre ale ALDE Party, regulile de constituire a grupurilor politice fiind altele. Noi suntem de fapt uniunea a două partide, Partidul Democrat European și Partidul Liberal, care au ales să formeze un singur grup în Parlamentul European. ALDE face parte din Partidul Liberal”, a explicat Norica Nicolai pentru ”Cetățeanul”.

Nicolai recunoaște că au existat niște critici la adresa partidului condus de Tăriceanu, dar că ele nu s-au oficializat: ”Principala critică a existat din partea lui NEOS – un partid austriac care este membru al ALDE – și a fost legată de statul de drept. Ei consideră că nu trebuie ca noi să susținem unele modificări legislative întrucât ele influențează sistemul de justiție. Au încercat (să creeze un curent de opinie în acest sens – n.r.) la Congresul ALDE de la Madrid și la Consiliul ALDE de la Berlin, însă nu au fost susținuți de alte partide membre și ca atare au trebuit să renunțe la acest demers”.

Norica Nicolai s-a referit și la scrisoarea în care ea le-a transmis europenilor Guy Verhofstadt și Manfred Weber că s-a săturat de ”dublul lor standard” și de modul în care ”își permit să dea ordine sistemului de justiție din România”: ”Cred că reacția pe care eu am avut-o este una normală, legitimă, pentru că maniera în care s-a comportat, faptul că alege să dea ordine Justiției din România mi se pare inacceptabil”.

Cât privește susținerea de către partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu a modificărilor legislative dorite de PSD în materie de justiție, Norica Nicolai a preferat să nu spună nici da și nici nu: ”Asta pot să afirm (dacă ALDE va susține sau nu modificările avansate de PSD – n.r.) în momentul în care voi vedea acele modificări propuse pe Justiție, deocamdată toată lumea speculează și nimeni nu a văzut aceste modificări. Nu fac parte din categoria oamenilor politici care comentează supoziții, alegații dau închipuiri”.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here