Năsui știe cum să fenteze PSD-ul la locale, dar dreapta va trebui să scoată bani grei

Năsui știe cum să fenteze PSD-ul la locale
Foto: Presa Locala

Claudiu Năsui știe cum poate dreapta să readucă Primăria Capitalei în portofoliul său: să susțină un candidat unic selectat printr-o metodă americană: alegeri interne de tip ”primary” organizate în avanpremiera scrutinului propriu-zis. Năsui știe cum să fenteze PSD-ul la locale.

Promotorul ideii, deputatul USR Claudiu Năsui, spune practic că doar așa se vor putea depăși cu bine orgoliile și ambițiile manifestate (din belșug) în dreapta eșicherului politic românesc. Și asta pentru că e singura variantă cu adevărat democratică, motiv pentru care pre-candidații la Primăria Generală perdanți vor fi obligați să-și accepte înfrângerea fără comentarii și fițe.

Social-democrații pot lua leapșa și cu primari aleși dintr-un tur. Năsui știe cum să fenteze PSD-ul la locale

”Pentru Primăria Capitalei lucrurile sunt cumva foarte simple: dacă dreapta vrea să câștige Primăria Capitalei, poate să o facă dar trebuie să prezinte un candidat unic. Să se pună de acord asupra unei persoane și aceea să candideze din partea întregii drepte. După aceea, orice ar face Firea și pesediștii, nu vor mai avea nicio șansă nici măcar cu alegerile dintr-un singur tur.

Nu suntem prima țară care are sistemul acesta de alegeri într-un singur tur pentru unele funcții. Alte țări au rezolvat simplu problema aceasta, prin alegeri de tip <<primary>>. Adică niște alegeri interne. În SUA de exemplu, Partidul Democrat și Partidul Republican organizează astfel de alegeri ca să vadă care dintre candidați este cel mai bun în competiția externă.

Eu personal voi susține o astfel de soluție pentru a desemna un candidat care să și câștige. Ne jucăm de-a democrația, cheltuim bani publici, mințim lumea, zicem că breji suntem și de fapt știm sigur că, dacă vom candida toți, nu câștigă nimeni. Așa că mai bine ne punem la o masă și decidem asupra unui sistem prin care să găsim persoana potrivită, nu asupra unei persoane.

Motivul pentru care Donald Trump a cîștigat președinția SUA este că el a câștigat prima dată <<primary>>-le Partdiului Republican și apoi Partidul Republican a trebuit să-l susțină, cu toate bunele și relele lui. Aceleași probleme se pun în România și în alte țări și cel mai bun mod prin care se pot rezolva conflictele descoperit până acum de omenire: democrația”.

Eu propun pentru București să facem niște mari <<primary>> ale dreptei, în care toți oamenii care vor să candideze să poată să o facă și toți bucureștenii să voteze – sau mai bine zis să poată vota – iar ăla care câștigă competiția internă să meargă mai departe, în competiția externă, susținut de toată lumea”, și-a detaliat Năsui viziunea, pentru ”Cetățeanul”.

Năsui mai spune că soluția propusă de el este atât de eficientă încât face inutilă lupta cu PSD pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi: ”În Statele Unite, alegerile de tip <<primary>> sunt de mai multe feluri dar cele mai multe sunt deschise, la care pot vota toți americanii. Frumusețea cea mai mare cu acest sistem este că așa nu vom mai avea nevoie de alegerea primarilor în două tururi. Ei (pesediștii – n.r.) nu vor să ne dea primari în două tururi din motive evidente, schimbrea îi dezavantajează. Și atunci le putem spune să stea liniștiți, că facem noi două tururi”.

Năsui nu ascunde că varianta pentru care pledează va costa ceva partidele interesate (în cazul nostru cele de dreapta) pentru că ele trebuie să plătească organizarea acestui prim tur <<la perete>> al alegerilor (asta se întâmplă și în sistemul american), dar crede că un scrutin extins, la care să participe toți bucureștenii doritori, merită fiecare bănuț: ”Dacă facem sondaje sau supunem candidații la vot doar între membri, or să înceapă cinsprezece mii de discuții, de argumente contrarii și iar nu ajungem nicăieri”.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here