Vasile Dâncu: PSD va fi ciupit la vot de Pro România

Dâncu: Oala societății este diferită de cazanul politic
Foto: Ziar de Cluj

PSD va fi ciupit la vot de Pro România, dar nu va avea mari probleme din cauza listei de candidați, afirmă sociologul Vasile Dâncu, ex lider, parlamentar și ministru al PSD. Dâncu concluzionează: Oala societății este diferită de cazanul politic.

Dâncu are și o veste bună pentru foștii săi colegi: prezența la votul din 26 mai nu va da pe dinafară și asta pentru că ”oala societății este diferită de cazanul politic”. Dincolo de orice propagandă, pesediștii se așteaptă să obțină mai puține locuri de europarlamentari în acest an. Ca urmare, cu atât mai mare a fost mirarea atunci când finalizarea listei PSD a arătat că trei dintre locurile eligibile au fost făcute cadou unor persoane din afara partidului. Este vorba despre Carmen Avram, Chris Terhes și Maria Grapini.

PSD și-a cimentat relația cu Antenele lui Voiculescu

Va avea sau nu probleme PSD-ul cu această listă este întrebarea pe care ”Cetățeanul” a pus-o lui Vasile Dâncu – cunoscut sociolog și fost pesedist de marcă.

Vasile Dîncu: „PSD-ul nu are mari probleme legate de listă, de conținutul listei, pentru că PSD este în primul rând un partid de mobilizare. PSD-ul își mobilizează oamenii mai bine și atunci lista contează mai puțin. Alte partide au nevoie să pună personalități, actori, ziariști pentru că nu au viață de partid, nu au organizații care să mobilizeze la vot. PSD-ul din acest punct de vedere este diferit de alte partide pentru că este un partid mai organizat și obține rezultate pe această logică a desfășurării campaniei”.

Deși PSD a luat-o pe urmele liberalilor și a pus-o pe jurnalista Carmen Avram pe lista sa de candidați la PE, Vasile Dâncu spune că social-democrații nu au preluat modelul PNL-ului, ci mai curând au vrut să-și cimenteze „parteneriatul” cu Antenele lui Voiculescu.

Vasile Dîncu: „Nu este neapărat modelul PNL-ului. PNL a pus pe primul loc pe listă un jurnalist cunoscut, care să aibă un discurs anti-PSD puternic, pentru ca astfel să poată lua din tot spectrul politic de dreapta, pe când poziția numărul doi pe listă (cea ocupată de Carmen Avram pe lista PSD – n.r.) contează foarte puțin după părerea mea. Carmen Avram e o jurnalistă cunoscută, un profesionist al jurnalismului de investigație, nu cred că este foarte cunoscută de toată lumea, pentru că ea nu iese în față ca un prezentator care în fiecare seară face politică. Logica pentru care a fost pusă cred că a fost alta, nu neapărat o logică politică. Probabil, pentru a face o legătură și mai puternică între un grup de presă și un partid, pentru a crea un ansamblu politico-mediatic, ca să spunem așa. Sigur că Antena a susținut întotdeauna în ultima vreme PSD-ul și atunci e vorba de un parteneriat pe ideile de stânga mai curând, nu neapărat de politică.  Carmen Avram nu a făcut politică niciodată până acum, nu am văzut-o să vină cu opțiuni politice, a făcut doar jurnalism de investigație foarte bun”.

Pro România lui Ponta, un spin în coasta PSD-ului

Partidul lui Ponta va ciupi din voturile PSD
Partidul lui Ponta va ciupi din voturile PSD

PSD se va confrunta în acest an cu o altă opțiune de stânga, Pro România lui Victor Ponta, partid care s-a „alimentat” chiar de la PSD. Cum pesediștii sunt artiști în organizare, „Cetățeanul” l-a întrebat pe Vasile Dâncu dacă sunt șanse ca Pro România să beneficieze și ea de capacitatea organizatorică a foștilor social-democrați.

Vasile Dîncu: „Pro România are șanse, dar n-a preluat sediile, n-a preluat organizațiile în totalitate. Sunt unele județe unde am văzut că nu au reușit să le preia chiar dacă la Pro România au trecut personaje importante – județul Dâmbovița de exemplu, unde un om important al PSD a trecut la Pro România și totuși am văzut la Conferința Județeană că nu a preluat foarte mulți primari și foarte multe organizații. Asta arată că Pro România are un potențial bun, dar că trebuie să și-l pună în valoare prin organizare. Cu siguranță are oameni cunoscuți și care pot să facă organizare însă asta va dura, nu poți să faci peste noapte organizații în toate localitățile din România”.

În plus, Dâncu mai crede că Pro România a luat cam tot ce putea lua de la PSD înainte de această primă confruntare electorală directă cu PSD.

Vasile Dîncu: „Pro România nu va diminua foarte mult scorul de acum al PSD-ului, ceea ce s-a produs până acum”.

În schimb, Pro România poate lua voturi și din alte părți, după cum susține sociologul.

Vasile Dîncu: „Ia și din zona fostului electorat al USL-ului, unde Ponta și Crin Antonescu au lucrat împreună. Dezamăgiți, oamenii care au susținut USL au renunțat și la PNL și la PSD iar acum ar putea vota Pro România. Pro România poate lua și din zona celor care nu au votat și din zona Partidului Umanist care a mers după Daniel Constantin. Deci, nu numai de la PSD, de unde sigur că va lua niște voturi. Părerea mea este că blocul de stânga Pro România plus PSD a rămas cam la fel dacă este privit ca o sumă – în jur de 40 de procente, poate peste”.

Deși pune mare preț pe organizarea PSD-ului, Dâncu are rezerve în ceea ce privește scorul social-democraților la europarlamentarele din mai a.c.

Vasile Dîncu: „Vom vedea, asta e o chestiune care ține de organizare, una e să ai scorul în sondaje și alta e să reușești să ți-l activezi. Poți să-ți depășești scorul din sondaje dacă ești foarte bine organizat sau poți obține mai puțin decât intenția de vot exprimată înainte de campanie. Alegerile europarlamentare sunt mai ciudate, au prezență mică iar prezența mică îi avantajează pe cei mai organizați. Europarlamentarele nu au o miză locală importantă, oamenii care sunt pe liste în general nu sunt priviți ca mize politice, chiar dacă acest scrutin este văzut de toți ca fiind un fel de avanpremieră a alegerilor de la toamnă și cu siguranță are legătură cu prezidențialele – care sunt cele mai importante alegeri din România”.

Prezența la vot nu va da pe dinafară

Vasile Dâncu privește cu scepticism și ipoteza prezentării românilor în număr mare la votul din 26 mai.

Vasile Dîncu: „Dacă ne uităm la televizor și dacă ne uităm pe Facebook ni se pare că toată lumea vrea să meargă la vot, că toată lumea vrea să omoare un anumit personaj sau să ridice pe altul. Când mergem în viața reală vedem că 50% din electorat nu știe cine e șeful unui partid important din România. ori ăsta este cel mai bun indicator al faptului că oala societății este diferită de cazanul politic”.

„Canibalism” electoral există însă și la dreapta, nu numai la stânga. Aici, juvenila alianță USR-PLUS amenință bătrânul PNL. Vasile Dâncu clarifică situația de pe partea dreaptă a eșichierului politic românesc.

Vasile Dîncu: „USR-PLUS nu concurează cu PSD-ul, cu siguranță că va intra în competiție, pe partea dreaptă, cu PNL, iar USR-PLUS  este un adversar de temut pentru PNL, mai de temut decât PSD-ul. Pe de altă parte, s-ar putea să aibă și efect pozitiv – să mobilizeze electorat din zona celor care nu sunt motivați politic și să-i aducă pe aceștia în zona de dreapta. Deci vor aduce și electorat în plus”.

 

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here